Τσίπρας: «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα new deal»

Τσίπρας: «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα new deal»

Την ανάγκη εξόδου από το μνημόνιο επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προκύπτει «πολιτικό και θεσμικό θέμα» από τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Μπαλτάκου.

«Χωρίς ένα ευρωπαϊκό new deal, μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης των επενδύσεων για την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας, η Ευρώπη δεν θα τα καταφέρει», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε πως θεωρεί την υποψηφιότητά του «συμβολική και τιμητική» για το κόμμα του και για την Ελλάδα, που αποτελεί το «θύμα μιας ανθρωπιστικής κρίσης μετά την εφαρμογή άδικων πολιτικών λιτότητας».

«Αυτό που έγινε στην Ελλάδα είναι παράδειγμα προς αποφυγήν, δεν πρέπει να επαναληφθεί αλλού», είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε πως «η απάντηση σήμερα στην κοινωνική διάλυση και τα κινήματα μισαλλοδοξίας στην Ευρώπη είναι η κατάργηση των πολιτικών της λιτότητας», θέση που, σύμφωνα με το AFP, βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση, κυρίως στη Γαλλία και την Ιταλία.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος «να πάρει τα ηνία της εξουσίας, καθώς το κόμμα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένο απ’ ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια», ενώ χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως «καταστροφή».

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα. Εγώ και το κόμμα μου δεν πιστεύουμε πως η διάλυση του ευρώ ή η έξοδος μιας χώρας από το σύστημα θα ήταν μία θετική εξέλιξη», είπε. «Θέλουμε να καταστρέψουμε το μνημόνιο που άλλαξε δραματικά τη ζωή των Ελλήνων, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για να πολεμήσουμε εναντίον της διαφθοράς και της σπατάλης» τονίζει. Χωρίς ωστόσο, προσθέτει, να γίνουν περικοπές «στις απαραίτητες δημόσιες δαπάνες» για την υγεία, την κοινωνική προστασία και την παιδεία.

Σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως οι τράπεζες αποτελούν την «καρδιά της κρίσης» και επανέλαβε όσα είπε και στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ότι η ζημία που θα προκληθεί στο Δημόσιο συνιστά κακουργηματική απιστία για τα μέλη του ΤΧΣ.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει εξεταστική επιτροπή για τα πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα τηρήσει την δέσμευσή του για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για «το πως φθάσαμε ως εδώ και αν από τη διαδικασία αυτή προκύψουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα θα καταλογιστούν και η δικαιοσύνη θα αποφανθεί».

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα είναι «η μεγαλύτερη αθλιότητα» και άφησε σαφείς αιχμές και για την Τρόικα και για την ΕΚΤ που έχουν λόγο στην τοποθέτηση του διοικητή, αλλά και κατά του κ. Στουρνάρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως το θέμα αυτό, δηλαδή οι σχέσεις του με την Τρόικα θα τον επηρεάσουν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αν τοποθετηθεί στην ΤτΕ.

Για την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων ο κ. Τσίπρας είπε ότι σωστά έχει μειωθεί, ωστόσο τόνισε ότι η κατάργηση της επιχορήγησης υποκρύπτει άλλες μεθοδεύσεις γιατί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ χρωστάνε 250 εκ. και η επιχορήγησή τους παρακρατείται από τις τράπεζες. Επομένως, έθεσε το ερώτημα πως πληρώνουν τα έξοδα των γραφείων, η μεν ΝΔ της Συγγρού, το δε ΠΑΣΟΚ της Χαριλάου Τρικούπη. Επίσης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πληροφορίες ότι τα δύο κόμματα θέλουν να αλλάξουν ΑΦΜ «και να ρίξουν φέσι», ιδρύοντας ο μεν κ. Σαμαράς τη Νέα Ελλάδα, ο δε κ. Βενιζέλος προσχωρώντας στην Ελιά. Αντίθετα, είπε ο κ. Τσίπρας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα πήρε όλα τα προηγούμενα βάρη του ΣΥΝ, ενώ απαντώντας για τα οικονομικά του αποκάλυψε πως «ζει σε νοίκι».

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για τα ΜΜΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας για τον τρόπο λειτουργίας και τις ψηφιακές συχνότητες που τους δόθηκαν και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα βάλει κανόνες. Σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία που κλήθηκε να εκτιμήσει το τίμημα των συχνοτήτων το ανέβασε στα 715 εκ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση το έριξε στα 18 εκ. Από εκεί θα βρεθούν και τα χρήματα για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας.

Κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο
Κληθείς να αποτιμήσει τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ από την πρόσφατη συζήτηση στη βουλή, ο κ. Τσίπρας είπε χθες ότι «έπεσαν οι μάσκες» και ότι η κυβέρνηση φυγομάχησε με την άρνησή της να συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας καθώς ήταν σίγουρο ότι ο κ. Στουρνάρας δεν θα έχαιρε της εκτίμησης 151 βουλευτών.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κατά την άποψή του δεν αποτελούν αντικειμενικό εργαλείο εκτίμησης γιατί μόνο το 40 με 50% απαντά και από αυτό το ποσοστό οι περισσότεροι είναι οι πλέον αποκλεισμένοι και οργισμένοι. Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι οι ίδιες εταιρείες τον Μάιο του 2012 έδιναν 6% στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πήγε στο 17%.

Απαντώντας στο τι σημαίνει επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «στόχος είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, να είμαστε πρώτο κόμμα, έστω και με μία ψήφο. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, να το κατανοήσουν όλοι, τόσο πιο γρήγορα θα φύγει αυτή η κυβέρνηση και θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις. Άρα, δεν ψηφίζουμε μόνο για ευρωβουλευτές, ψηφίζουμε για την Ελλάδα και για πρώτη φορά η Αριστερά θα είναι νικήτρια. Ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι “να τελειώνουμε” με την κυβέρνηση».

Σοκ για τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Μπαλτάκου
«Σοκαρισμένος» με τις αποκαλύψεις από τη συζήτηση Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε εκ νέου την παραίτηση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης κυρίων Δένδια και Αθανασίου, ενώ τόνισε ότι και ο πρωθυπουργός φέρει ευθύνη και τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υφίσταται πολιτικό και θεσμικό θέμα, καθώς οι αποκαλύψεις μαρτυρούν τον τρόπο σκέψης του πρωθυπουργού σε ένα μείζον ζήτημα για την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.

«Εμείς δεν ανακαλύψαμε την εγκληματική δράση της ΧΑ με τη δολοφονία, την ξέραμε και την είχαμε καταγγείλει πολλές φορές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως το κόμμα του είχε καταγγείλει τις «εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Χρυσής Αυγής και τώρα κατανοούμε πλήρως γιατί ο Μπαλτάκος είχε δηλώσει τα περί συνεργασίας με την ΧΑ».

Αναφερόμενος στην ευθύνη του κ. Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μπαλτάκος είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και γγ της κυβέρνησης ως εκ τούτου είναι σαφές ότι φανερώνει τον καιροσκοπισμό του Σαμαρά. Που αποφάσισε όχι να αντιμετωπίσει την εγκληματική δραστηριότητα της ΧΑ αλλά να αντιμετωπίσει την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι η επόμενη κυβέρνηση. Φανερώνει επίσης τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμη:

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Fortune

Αμηχανία στην κυβέρνηση από την υπόθεση Μπαλτάκου

Σαμαράς: «Η Ελλάδα επιστρέφει»