Τσίπρας: Είμαστε υπεύθυνοι για την επίτευξη των στόχων – Θετικές ειδήσεις το επόμενο διάστημα

Τσίπρας: Είμαστε υπεύθυνοι για την επίτευξη των στόχων – Θετικές ειδήσεις το επόμενο διάστημα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο πρακτορείο Bloomberg, την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018 , στο Λονδίνο. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι και τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στο Bloomberg για τις αποφάσεις του Eurogroup, τις επενδύσεις, αλλά και την κυβερνητική συνοχή. 

Τη δέσμευσή του ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της και  πως δεν θα υπάρξει επιστροφή στις συνήθειες και τις δαπάνες του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Bloomberg.

«Το σημαντικό με το τέλος του προγράμματος, είναι πως η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για αυτούς τους στόχους και πλέον η ευθύνη βαραίνει τους Έλληνες, είτε εμάς ή οποιαδήποτε εκλεγμένη κυβέρνηση», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίζει πώς ακριβώς η χώρα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, αλλά θα βρει και τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.

«Πρέπει να αποφασίσουμε τα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους. Λέτε σωστά ότι έχουμε νομοθετήσει για την αρχή του 2019 ένα πακέτο αρνητικών μέτρων 1% του ΑΕΠ και 1% θετικά μέτρα, στον βαθμό που είμαστε πάνω από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα, ποια είναι η βέλτιστη μέθοδος οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρα, ώστε να πιαστεί ο στόχος του 3,5%. Είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους», είπε ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για τα μέτρα λιτότητας που προβλέπεται από το Eurogroup να πάρει η ελληνική κυβέρνηση.

Από την απάντηση αυτή, ρώτησε ο δημοσιογράφος του Bloomberg, μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι εννοείτε πως μπορεί να μη γίνει η μείωση των συντάξεων την επόμενη χρονιά. «Οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup. Σας παραπέμπω σε αυτές. Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη «μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας», που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να εφαρμόσει τόσες πολλές και σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις, κάποιες από τις οποίες παρέθεσε (ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, δημόσια διοίκηση, επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, δασικοί χάρτες κ.α.). Μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες, όπως τόνισε, «για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».

Έχοντας νωρίτερα συναντηθεί με επενδυτές του Σίτι, δήλωσε αισιόδοξος ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ υπογράμμισε και την πτώση στα δεκαετή ομόλογα, αλλά και τον «καθαρό διάδρομο» 10ετίας, όπως αυτός συμφωνήθηκε στο Eurogroup.

«Το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα πολύ θετικών ειδήσεων για την οικονομία», προέβλεψε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Το σημαντικό είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα έγινε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε.

Εκλογές το 2019

Για το πολιτικό σκηνικό και την κυβερνητική συνοχή ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. «Φτάσαμε εδώ με μια πολύ ισχνή πλειοψηφία, οπότε θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα φτάσουμε στο τέλος», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την αποχώρηση του Γ. Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ, δήλωσε σίγουρος ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει και θα φτάσει στο τέλος της τετραετίας χωρίς προβλήματα. Σημείωσε δε ότι «ίσως και να είναι μια εξέλιξη που θα μας βγει σε καλό».

«Προσπαθώ να βρω γέφυρες με τον Ερντογάν»

Ερωτηθείς να απαντήσει ξεκάθαρα αν εμπιστεύεται τον Ερντογάν, δήλωσε ότι «η ερώτηση έχει ενδιαφέρον, γιατί η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική. Είναι σημαντικός πολιτικός, με εμπειρία αλλά κάποιες φορές απρόβλεπτος». Συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα βλέπουμε το θέμα με την Τουρκία διαφορετικά απ’ ό,τι οι Βρετανοί, γιατί δεν έχουμε την τύχη να συνορεύουμε με την Ιρλανδία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε καλές σχέσεις αλλά και να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς κατηγορίες. Όπως είπε, έθεσε το θέμα χθες στον Τούρκο πρόεδρο. «Προσπαθώ να δείξω καλή θέληση και να βρω γέφυρες».