Τσίπρας: O Oλάντ με έπεισε να δεχθώ έναν δύσκολο συμβιβασμό – Ανόητη η συζήτηση για Grexit

Τσίπρας: O Oλάντ με έπεισε να δεχθώ έναν δύσκολο συμβιβασμό – Ανόητη η συζήτηση για Grexit

Συμφωνία υπέγραψαν Ελλάδα – Γαλλία. Τι δήλωσαν Τσίπρας και Ολάντ για χρέος, μεταρρυθμίσεις, κόκκινα δάνεια και προσφυγικό. 

Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της τότε θα ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, όπως προβλέπεται στη συμφωνία του Ιουλίου, ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος και στο «καυτό» ζήτημα των κόκκινων δανείων «έδειξε» ότι λύση θα βρεθεί σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή στο Eurogroup, μετά και τις διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης – τρόικας.  «Αυτό που ανησυχεί τους Έλληνες είναι αυτά τα δάνεια, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μια νέα απειλή για τις οικογένειες. Θα πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δε μπορεί να γίνει κατάσχεση. Αυτό είναι μια θεμιτή συζήτηση», ανέφερε δείχνοντας μια διάθεση στήριξης στην ελληνική πλευρά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι «κατάδικος που εκτείει κάποια ποινή, αλλά ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης». Επίσης ανέφερε ότι μετά την ψήφιση του Μνημονίου, η κυβέρνηση έχει κάνει «γοργά βήματα» για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να φύγει από το τραπέζι η «απαίσια συζήτηση για το Grexit» και συμπλήρωσε ότι η «Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αρένα αρπαγής σπιτιών», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέλος το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα ανοίξει το ζήτημα «ρύθμισης» του χρέους.

«Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη. Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία και όχι σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της ενάντια στην κοινωνική ειρήνη και τη συνοχή» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στρατηγική σχέση με Γαλλία
Επιβεβαιώνουμε σήμερα την στρατηγική σχέση που μας συνδέει με τη Γαλλία είπε ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος εδώ και χρόνια. «Ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει την ανάγκη να μετατραπεί από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης. Πιστεύουμε ότι τόσο η οικονομική κρίση που παραμένει ως απειλή στην ευρωζώνη όσο και η προσφυγική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. Θέλουμε να αναδειχτεί η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τον περασμένο Ιούλη περάσαμε δύσκολες στιγμές, όμως οι δύσκολες στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε να δεχτώ ένα δύσκολο συμβιβασμό με στόχο να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη σε πείσμα ακραίων δυνάμεων που ήθελαν διαίρεση της Ευρώπης, σχέδια που ίσως δεν έχουν ακόμα εγκαταλείψει» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Προϋπόθεση είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Παράγοντας που κρίνει την πορεία είναι η κοινωνική συνοχή. Παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνικη ειρήνη είναι παρεμβάσεις που στέκονται ενάντια στην κοινή προσπάθεια. Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία όχι σύμφωνο παράδοσης και διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. Οσοι δεν το καταλαβαίνουν θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή και την ίδια την Ευρώπη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον γαλλικό λαό για το τραγικό δυστύχημα που συνέβη σήμερα το πρωί στη Γαλλία κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα με τον Φρανσουά Ολάντ. Στο τραγικό δυστύχημα που συνέβη στη Γαλλία αναφέρθηκε κατά την έναρξη της ομιλίας του και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Ξέρω τι περνά ο ελληνικός λαός»
«Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας στη μακρά ιστορία της αλλά και σε αυτό το μεγάλο διάστημα διαπραγμάτευσης. Ξέρω τι περνά ο ελληνικός λαός, γι’ αυτό και η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ασταμάτητος στις προσπάθειές του. Χαιρετίζω την υπεύθυνη στάση του ελληνα πρωθυπουργού αλλά και του ελληνικού λαού» επανέλαβε ο Γάλλος Πρόεδρος.
«Πως θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα;.Κινητοποιήθηκα όχι λόγω πολιτική αλληλεγγύης, αλλά θεωρώ ότι πραγματικά η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο πρώτος που εξέφρασε αυτή τη θέση ήταν ο στρατηγός Ντε Γκολ που είπε ότι οι τύχες των δύο χωρών είναι αλληλένδετες» σημείωσε ο Φρ. Ολάντ.

«Η Γαλλία θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται όσον αφορά την αξιολόγηση. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και αυτές που δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί και να ακούσουμε τους Ελληνες προκειμένου η χώρα να μπει στην ανάπτυξη. Οι δύο υπουργοί Οικονομικών συζητούν σε αυτό το πλαίσιο».

«Η Γαλλία θέλει να εξασφαλίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η επιθυμία για κοινή δράση πρέπει να εφαρμοστεί στην Παιδεία, τον Πολιτισμό… Δεσμεύομαι η Γαλλία να γίνει η πρώτη χώρα υποδοχής ελλήνων φοιτητών. Θέλω να δεσμευτούμε για το μέλλον».

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα σημαντικό βάρος της ευθύνης της προσφυγικής κρίσης. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα, αλλά και για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ελλάδα».

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας
Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέγραψαν την Ελληνογαλλική Διακήρυξη που θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η διακήρυξη αυτή θα επικυρώνει την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στη στενή σχέση των δύο λαών αναφέρθηκε εκτενώς ο Φρανσουά Ολάντ κατά την συνάντησή του με τον Αλεξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής. «Εχουμε κοινή προσέγγιση για το πώς πρέπει να είναι η δημοκρατία στην Ευρώπη» σημείωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε συγκινημένος από τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε η ελληνική πολιτεία, τονίζοντας πως η παρουσία του στη χώρα «αποτελεί την μαρτυρία των κοινών μας αξιών και των αξιών που πρέπει να προβάλλουμε στην Ευρώπη».

«Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια με την κρίση και χρειάζεται κουράγιο και θάρρος για να διαπραγματευτούμε, για άλλη μια φορά με την Ευρώπη για το πρόγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία ήταν και παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς «μοιραζόμαστε κοινές αξίες».

«Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας όπως και σε όλη την ιστορία μας. Γαλλία και Ελλάδα έχουν κοινές αξίες. Μετά την κρίσιμη φάση, τη σύναψη της συμφωνίας 13ης Ιουλίου η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα για να τη στηρίζει».

«Ήρθα με Γάλλους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν. Η αλληλεγγύη και η στήριξη δεν είναι μόνο λόγια αλλά και πράξεις. Πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχία η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα κοινό νόμισμα, είναι κοινές αξίες. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε».

Διαβάστε ακόμη: 

Ολάντ-Τσίπρας: Ποιοι Γάλλοι επιχειρηματίες βρίσκονται στην χώρα

Live: Οι δηλώσεις Τσίπρα – Ολάντ και η ομιλία του Γάλλου προέδρου στη Βουλή

Ολάντ: Όχι μόνο λόγια αλλά στήριξη στην πράξη της Ελλάδας