Τσίπρας σε Σαμαρά: «Μιλάτε για success story σαν να ζείτε σε άλλη χώρα»

Τσίπρας σε Σαμαρά: «Μιλάτε για success story σαν να ζείτε σε άλλη χώρα»

«Η δυσπιστία είναι ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας – Μόνο ο λαός μπορεί να ακυρώσει το Μνημόνιο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επίθεση σε υψηλούς τόνους εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εναντίον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Χαρακτήρισε το «success story» ως «παραμύθι» και κάλεσε τη βουλή να εναρμονιστεί με την κοινωνία, ψηφίζοντας την πρόταση μομφής.

«Η δυσπιστία είναι της ελληνικής κοινωνίας που αντιμετωπίζεται σαν σκουπίδι» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να ποτίζει με δηλητήριο την οικονομία και τον λαό».  Όσον αφορά την ακύρωση του Μνημονίου, τόνισε πως «μόνο ο λαός μπορεί με την ψήφο του να το ακυρώσει, καμία κυβέρνηση».

Για την πρόταση δυσπιστίας και τους λόγους που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να την καταθέσει ανέφερε: «Για ποιον να σας πρωτομιλήσουμε. Δεν βρίσκουμε λόγια να περιγράψουμε το κοινωνικό ολοκαύτωμα από τα καταστροφικά μέτρα του μνημονίου. Δεν υπάρχουν ούτε σε παγκόσμια κλίμακα πολλά παραδείγματα. Αποτύχατε σε όλα, γι’ αυτό η πρόταση μομφής. Όταν παίρνατε εντολή διαπραγμάτευσης σας είπαμε αξιοποιήστε τη δύναμη τη δική σας και αυτή που έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο δεν διαπραγματευτήκατε, αλλά διαρκώς με υποτακτική συμπεριφορά αποτύχατε να κάνετε μια εναλλακτική πρόταση, να αντιμετωπίσετε την ανθρωπιστική κρίση. Δεν φτάνει αυτή η παταγώδης αποτυχία, θέλετε να την μετατρέψετε σε νέα σκληρή τιμωρία του λαού. Τελειώνουν, όμως, τα ψέματα. Η δυσπιστία είναι της ελληνικής κυβέρνησης. Του λαού που αντιμετωπίζεται σαν σκουπίδια. Η κοινωνία δεν σας νομιμοποιεί να την διαλύετε πια και δεν έχετε κανένα σχέδιο εξόδου και δεν μπορείτε πια κύριε πρωθυπουργέ. Και το συνειδητοποιείτε και γίνεστε όλο και πιο επικίνδυνος. Εξευτελίσατε τη χώρα με το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Κυβερνάτε 15 μήνες τώρα με τη βοήθεια των ΜΑΤ και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου».

Στουρνάρας: Δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα

«Μιλάτε για success story ,που δεν δέχεται κανείς. Στο ευρωκοινοβούλιο έχει συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την τρόικα και τα μνημόνια. Είναι κι αυτοί ανεύθυνοι» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το χρέος ανέφερε πως χρειάζεται διαγραφή μεγάλου μέρους του. Στην ερώτηση για το που θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα λεφτά για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση αναφέρθηκε σαν παράδειγμα στο λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων και στα πλαστά τιμολόγια από τα οποία χάνονται συνολικά 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

«Αντίθετα πάτε στους ίδιους και τους ίδιους, στους μισθούς και τις συντάξεις. Γιατί πρέπει ο λαός να πληρώνει τις εμμονές σας;».

«Τι ακριβώς διαπραγματεύεστε κ. Σαμαρά»;
«Αλήθεια κύριε Σαμαρά, είναι μαχαιριά να μιλήσουμε για όλα αυτά ή μήπως είναι γκιλοτίνα για την χώρα να συμβαίνουν όλα αυτά;” δήλωσε.

«Οι διαβεβαιώσεις ότι δε θα πάρετε νέα μέτρα είναι ψεύτικες κ. Σαμαρά» είπε και πρόσθεσε «με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε στον ελληνικό λαό, κυβέρνηση και τρόικα προσποιούνται ότι διαπραγματεύονται… Λέτε ότι διαπραγματεύεστε… Τι ακριβώς διαπραγματεύεστε; Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας» ρώτησε.

Πρωτοφανές επεισόδιο Τσίπρα – Σαμαρά
Ακολούθησε πρωταφανές επεισόδιο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του πρωθυπουργού με αφορμή τη δήλωση που είχε ως παραλήπτη τον κ. Σαμαρά. «Προσχωρήσατε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα το κουβαλάτε και στις πλάτες σας. Το αντιλαμβάνομαι, είναι βαρύ το φορτίο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας στον Σαμαρά «Κοιτάχτε με δεν είναι κακό». Ο πρωθυπουργός επενέβη τότε λέγοντας «Κοιτάω προς τα εκεί για να μην γελάω». O διάλογος ήταν ακριβώς:

Αντ.Σαμαράς: Το έχετε ρίξει στο ψυχογράφημα. Κοιτάω από την άλλη για να μην γελάω.

Αλ.Τσίπρας: Δεν είστε για γέλια, αλλά για κλάματα, γιατί ο λαός υποφέρει. Σας δίνω μια ευκαιρία να απαντήσετε. Ήρθατε για τρίτη φορά στη Βουλή, σε 15 μήνες. Οι βουλευτές σας έχουν κάνει μαύρα μάτια να σας δουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να απευθύνεται στον Σαμαρά και να τον ρωτάει «θεωρείτε ότι τα καταφέρατε όταν υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία, όταν υπάρχουν καρκινοπαθείς που δεν έχουν φάρμακα, οι καλύτεροι μεταναστεύσουν και η μεσαία τάξη εξαθλιώνεται».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας την ομιλία του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν «έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ» και «ότι με την πολιτική της είναι αυτή που διώχνει τις επενδύσεις και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ».  «Ιδού η λύση, ιδού οι εκλογές, ιδού η δημοκρατία» κατέληξε ο κ. Τσίπρας, που ζήτησε «κυβέρνηση, που κατ΄ εντολή του λαού θα ακυρώσει όλους τους μνημονιακούς νόμους».