Στουρνάρας: Δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα

Στουρνάρας: Δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται αυτήν την ώρα στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στον δημοσιονομικό τομέα, έχουμε καλύψει ήδη το 80% της απαιτούμενης προσπάθειας στον ορίζοντα 2009-2016. Η ολοκλήρωση του υπόλοιπου 20% της προσαρμογής, δεν θα προέλθει από οριζόντια μέτρα, αλλά από την ανάπτυξη της οικονομίας, τη φορολογική συμμόρφωση, τις στοχευμένες περικοπές δαπανών, την αναδιάρθρωση και εξυγίανση οργανισμών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την άρση των ποικίλων εμποδίων στην λειτουργία ανταγωνισμού», δήλωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Η ομιλία του κ. Στουρνάρα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τριήμερης διαβουλεύσης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία διεξάγεται ως τώρα σε υψηλούς τόνους από όλους τους παριστάμενους βουλευτές. Αναμένονται ακόμη οι τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Ο υπουργός Οικονομικών ευχήθηκε να δώσει απόψε η Βουλή την έγκρισή της για την ολοκλήρωση του οικονομικού κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο όπως είπε, «έχει σημειώσει εντυπωσιακές επιτυχίες που αναγνωρίζονται πανταχόθεν. Τέτοιες είναι, η τεράστια προσαρμογή στο πρωτογενές έλλειμμα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο αρνητικός πληθωρισμός που είναι ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη, η ιστορικά πρωτοφανής βελτίωση του πρωτογενούς αποτελέσματος του κράτους κατά 20 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ) από το 2009 μέχρι σήμερα, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κατά 20% από το 2009 μέχρι σήμερα».

«Οι προβλέψεις μας δεν στοχεύουν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, αλλά να αποτυπώσουν ρεαλιστικά την πραγματικότητα. Το αναγνωρίζουν οι χρηματαγορές – τα spreads του δεκαετούς ομολόγου παρουσιάζουν πτώση κάτω από τις 650 μονάδες από 3000 που ήταν όταν αναλάβαμε. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μετά από τόσες μεγαλοστομίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να υιοθετήσει σχέδιο παραμονής και όχι σχέδιο εθελούσιας εξόδου απ’ την ευρωζώνη. Αλλά άλλες συνιστώσες του κόμματός του περί άλλα τυρβάζουν…» , είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο «αγκάθι» των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας πως η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα «φιλόδοξο» πρόγραμμα που έχει αποφέρει 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2 δισ. έχουν ήδη εισπραχθεί.

«Κάποιοι το ονομάζουν ξεπούλημα, χωρίς όμως τεκμηρίωση. Ευαγγελίζονται την ακύρωση του προγράμματος που είναι η βασική πηγή ξένων επενδύσεων και απειλούν τους επενδυτές. Αυτά δεν είναι συνεπή με την παραμονή στην ευρωζώνη», είπε ο κ. Στουρνάρας, και εξήγησε πως πέραν των ιδιωτικοποιήσεων, «βασική πηγή εσόδων είναι το νέο φορολογικό σύστημα, με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Με το πρόγραμμα ΕΛΕΓΞΙΣ, τον νέο φορολογικό κώδικα, την ηλεκτρονική συναλλαγή των πολιτών με την Εφορία, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα τη φοροδιαφυγή, με εκτεταμένους ελέγχους. Όσοι βρίσκονταν στο απυρόβλητο, έχουν αρχίσει να ελέγχονται και δεν θα σταματήσουμε εάν δεν ελεγχθούν όλοι».

«Η εικόνα των φορολογικών εσόδων έχει ανατραπεί πλήρως. Τα έσοδα στο δεκάμηνο, υπερβαίνουν τον στόχο κατά 400 εκ. ευρώ. Σήμερα χρειαζόμαστε νέο αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στις επενδύσεις. Σύντομα θα παρουσιαστούν οι άξονες και οι βασικοί κλάδοι στους τομείς που θα στηριχθεί το πρότυπο αυτό. Χρειαζόμαστε μικρότερο και αποτελεσματικό κράτος, και κοινωνικό κράτος με στόχευση σε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Τη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων απέκλεισε στην ομιλία του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι σε περικοπές μισθών και συντάξεων, ναι στο κύμα των διαρθρωτικών αλλαγών», ενώ πρόσθεσε ότι για τον φόρο των ακινήτων στην κυβέρνηση γίνεται εσωτερική διαπραγμάτευση, ώστε να επιτευχθούν κοινωνικά δίκαιες συμφωνίες.

Διαβάστε ακόμη: H κυβέρνηση θέλει να «φρενάρει» τις απαιτήσεις της τρόικας

Βενιζέλος: «Πράξη θεσμικά ακραία, πολιτικά αμήχανη και εθνικά ανεύθυνη»
Με οξείς χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως πρόκειται για ομολογία του πολιτικού του αδιεξόδου.

«Η πρόταση αυτή αποτελεί ακραία και απροκάλυπτη υπονόμευση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αφού κατατέθηκε την ώρα της διαπραγμάτευσης που πάμε να επιβεβαιώσουμε την είσοδό μας στο τελικό στάδιο της οριστικής εξόδου από το Μνημόνιο και λίγο πριν την Προεδρία της Ε.Ε., κατά την οποία η χώρα μας έχει την ευκαιρία να μετέχει στο ευρώ με όρους θεσμικής ισοτιμίας κι όχι ως φτωχός συγγενής», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η πρόταση μομφής έχει ως στόχο την «επιδίωξη τεχνητής πόλωσης σε μεσαία εκλογικά επίπεδα».

«Η κυβέρνηση, εμείς, θέτουμε το ζήτημα των ευθυνών της τρόικας, που είναι πρόβλημα των ευρωπαϊκών θεσμών οι οποίοι υποβαθμίζονται οικιοθελώς. Η κυβέρνηση τελεί υπό προγραμματική σύμβαση, έχει την πλήρη αίσθηση του περιεχομένου του και κυριαρχεί η συνείδηση της ευθύνης γιατί ξέρουμε ότι εμείς σηκώνουμε μια ιστορική πρόκληση», είπε ο κ. Βενιζέλος, για να καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι κόμμα συγκυρίας και όχημα διαμαρτυρίας».

«Παρών» θα δηλώσει στην ψηφοφορία η ΔΗΜΑΡ
«Παρών» δήλωσε στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση τόσο σε ΝΔ όσο και σε ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουβέλης μίλησε για την ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι «δεν εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα».

«Δεν επιθυμούμε την όξυνση, την επιβολή νέων μέτρων, δεν επενδύουμε στην καταστροφή είμαστε μέρος της αποτροπής επιβολής νέων μέτρων. Πολιτική σταθερότητα σημαίνει να διεκδικείς αλλαγές στο πρόγραμμα που όπως και οι ίδιοι εμπνευστές του ομολογούν ότι έχει αποτύχει. Πολιτική σταθερότητα σημαίνει να υποστηρίζεις τα ίδια εντός και εκτός Ελλάδος και να μην λειτουργείς για εκλογική πελατεία», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Κουβέλης, μίλησε ακόμα για «πλάνη όσων πιστεύουν ότι μπορούν με τακτικισμούς να εξαπατήσουν την ελληνική κοινωνία», λέγοντας ότι οι Έλληνες έχουν απορρίψει τέτοιες λογικές και απευθυνόμενος τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στη πόλωση: «Το πολιτικό αδιέξοδο που οδηγείτε τη χώρα δεν θα επιτρέψουμε να γίνει μονόδρομος. Ψηφίζουμε “παρών”, αυτή είναι μια υπεύθυνη στάση και δεν συνιστά υπεκφυγή γιατί δεν το χρειάζονται οι πολίτες. Δηλώνουμε “παρών” και στον αγώνα για να αλλάξει η πολιτική και για να μην ληφθούν άλλα μέτρα. Ευρισκόμενοι σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση δεν παραγνωρίζουμε, όμως, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας. Καλούμε όλους όσους θέλουν να αλλάξουμε την χώρα πραγματικά σε συμπαράταξη»

Πολυπληθής συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα
Με σύνθημα «Φύγετε τώρα!» συγκεντρώθηκε  αρκετός κόσμος μετά τις έξι το απόγευμα στο Σύνταγμα, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για μαζική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την ώρα που εντός του κοινοβουλίου θα συζητάται η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Στο συγκεντρωμένο πλήθος μίλησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης και Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «θεσμική εκτροπή» στο θέμα της ΕΡΤ, ενώ παράλληλα, είπαν πως η κυβέρνηση χάρισε στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών καναλιών τη δημόσια περιουσία των ψηφιακών συχνοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Αλέξανδρος Βλάχος

Διαβάστε ακόμη: «Κλειστά» χαρτιά για τα νέα μέτρα