Τσίπρας: Το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας

Τσίπρας: Το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου (Δ) ανταλλάσει χειραψία με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (Α) κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο κτήριο της Πρωθυπουργίας στη Σμύρνη, Τρίτη 8 Μαρτίου 2016. Ο Α. Τσίπρας θα συμμετάσχει στο 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, που διεξάγεται στη Σμύρνη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σμύρνη.

Το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έπειτα από το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Η Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κεντρική Ευρώπη και θα λύσουμε από κοινού τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης και δεν θα μας επιβάλλει κανείς την λύση, είπε ο πρωθυπουργός.

Θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε υψηλής τεχνολογίας συστήματα και να μην μπορούν να εντοπίσουν τους διακινητές, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Δηλώνουμε από κοινού ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας.

Να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας είπε ο κ. Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας πως η αύξηση των παραβιάσεων από τουρκικής πλευράς δεν συνάδει με το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το προσφυγικό πρόβλημα ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στην κοινή συνέντευξη τύπου υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει επηρεαστεί από αυτή τη κρίση. Εμείς, ανέφερε, απαντάμε από κοινού και αναζητούμε λύσεις που θα μειώσουν τις δραματικές καταστάσεις στη θάλασσα του Αιγαίου. Θα πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για την κατανομή του βάρους της προσφυγικής κρίσης τόνισε ο κ Νταβούτογλου ενώ αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που υπεγράφησαν.

Τι συμφώνησαν Τσίπρας – Νταβούτογλου

Την έναρξη αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Άγκυρας, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του λιμανιού της Σμύρνης και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο πόλεων, με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε επίσης την κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο Έβρο και την κατασκευή δεύτερης γέφυρας στους Κήπους.

Για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός ανέφερε πως προωθείται από κοινού ένας μηχανισμός νόμιμης οδού προς την Ευρώπη η οποία θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές και να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο.

Να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους να περνάνε από το Αιγαίο και να ανοίξουμε νόμιμη και ελεγχόμενη δίοδο με αξιόπιστο μηχανισμό επανεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός.