ΤτΕ: Στο 1 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού

ΤτΕ: Στο 1 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού

Τα ταμειακά διαθέσιμα της Τραπέζας της Ελλάδας δείχνουν μεγαλύτερο πλεόνασμα στο πεντάμηνο από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Μεγαλύτερο σε σχέση με το ποσό που είχε ανακοινωθεί από το  Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (711 εκατ. ευρώ) φαίνεται πως είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα ταμειακά διαθέσιμα της Τραπέζης της Ελλάδος για το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου ανέρχεται σε 1,057 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης ο προϋπολογισμός εμφανίζει σε ταμειακή βάση έλλειμμα 1,88 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 7,3 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στα 18,1 δισ. ευρώ, από 17 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους 1,310 δισ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 181 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους 451 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, διαμορφώθηκαν σε 20,2 δισ. ευρώ, από 24,3 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Τα τραγικά λάθη της τρόικας με το πετρέλαιο θέρμανσης

H κυβέρνηση δεν αποκλείει νέα μέτρα