Τurkish Airlines: Οι στόχοι της αεροπορικής και ο ρόλος του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης

Τurkish Airlines: Οι στόχοι της αεροπορικής και ο ρόλος του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης
Η αεροπορική εταιρεία φιλοξένησε για 4η χρόνια το Turkish Airlines Corporate Club Conference και παρουσίασε τα σχέδια της σε περισσότερους από 50 δημοσιογράφους από όλον τον πλανήτη  - Αποστολή Κωνσταντινούπολη.

To πρόγραμμα και τον σχεδιασμό της παρουσίασε στην Κωνσταντινούπολη η Turkish Airlines σε περισσότερους από 50 δημοσιογράφους από όλον τον πλανήτη. Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο του «Turkish Airlines Corporate Club Conference», το οποίο έλαβε χώρα στις 8 Οκτωβρίου και θεωρείται από τον κλάδο του aviation παγκοσμίως ένα από τα σημαντικότερα εταιρικά ταξιδιωτικά γεγονότα.

Η Turkish Airlines, η οποία πραγματοποιεί πτήσεις σε περισσότερες χώρες από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία (πάνω από 300 προορισμοί παγκοσμίως), φιλοξένησε το συνέδριο για 4η συνεχόμενη χρονιά, προσκαλώντας ηγέτες και ειδικούς της  ταξιδιωτικής βιομηχανίας για να συζητήσουν και να δικτυωθούν. Η μέρα του conference συγκέντρωσε το ενδιαφέρον από περισσότερους από 1.200 επαγγελματίες της ταξιδιωτικής αγοράς από 75 χώρες, σε μια περίοδο έντασης, με την Τουρκία να έχει ξεκινήσει την ίδια μέρα πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στα εδάφη της Συρίας, ενέργεια που έχει καταδικαστεί από πολλές χώρες παγκοσμίως.

Η αεροπορική εταιρεία γιόρτασε την επέτειο των δέκα χρόνων του Turkish Airlines Corporate Club, συνδυάζοντας παράλληλα τα «εγκαίνια» του νέου αεροδρομίου, του Istanbul Airport. Ο εθνικός μεταφορέας της Τουρκίας μετακόμισε στο νέο του σπίτι στο Istanbul Airport τον Απρίλιο του 2019, κατά τη διάρκεια μιας τεράστιας διαδικασίας, γνωστή ως «Η Μεγάλη Mετακίνηση» από το παλιό αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ» . Ο νέος αεροπορικός κόμβος της Turkish Airlines, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί αναμένεται να εξυπηρετεί ετησίως 200 εκατομμύρια επιβάτες, προσφέρει υπηρεσίες αιχμής και αναβαθμισμένες υποδομές  που δημιουργούν σημαντικές δυνατότητες για τις λειτουργίες της αεροπορικής εταιρείας.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Turkish Airlines, İlker Aycı, άνοιξε το συνέδριο, το οποίο συντόνισε ο Aaron Heslehurst του BBC Hard Talk.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε προσωπικότητες του ταξιδιωτικού κόσμου, μεταξύ άλλων του κεντρικού ομιλητή Celeste Headlee, ενός πολυβραβευμένου δημοσιογράφου και συγγραφέα bestseller, καθώς επίσης και της Melanie Garrett από το GBTΑ.

Τα σχέδια της Turkish και το Corporate Club Conference

O İlker Aycı από τη σκηνή του συνεδρίου ανέφερε ότι «δουλειά της Turkish είναι να προσφέρει τη μέγιστη ασφάλεια και ποιότητα των υπηρεσιών στους ταξιδιώτες της. Η ασφάλεια ήταν, είναι και θα είναι η κύρια προτεραιότητά μας». Πρόσθεσε ότι στο νέο τοπίο των αερομεταφορών οι εταιρείες πρέπει να χαρακτηρίζονται από ευελιξία και να προσαρμόζονται στις μεγάλες αλλαγές που φέρνουν παράγοντες, όπως η τεχνολογία. Μάλιστα ο επικεφαλής της Turkish αναφέρθηκε στη περίπτωση της Boeing και στο μοντέλο 737 ΜΑΧ, το οποίο αντιμετώπισε προβλήματα λειτουργίας, λέγοντας ότι η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών έμαθε να είναι πιο ευέλικτη, κατάλαβε το λάθος της και προσάρμοσε τα τεστ για τα αεροσκάφη της. Aξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι Boeing και Airbus είναι μεγάλοι πελάτες της Turkish Airlines, με τη δεύτερη να ανακοινώνει πριν λίγες μέρες συνολική επένδυση ύψους 5. δισ. δολαρίων στη Τουρκία.

Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό, ο  İlker Aycı τόνισε ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Turkish Airlines είναι ο εαυτός της. «Πρέπει να ακούμε τι θέλουν οι πελάτες. Ο τρόπος που δουλεύουμε αλλάζει τον πλανήτη, σε ένα περιβάλλον υψηλού ανταγωνισμού. Το κεντρικό μας μέλημα να εξασφαλίσουμε το well being των πελατών μας».

Με έναν από τους νεότερους στόλους στην Ευρώπη, η Turkish Airlines αναμένεται να έχει στόλο 400 αεροσκαφών μέχρι το 2021 με τη φετινή άφιξη έξι 787-9 Dreamliners, που θα επιτρέψουν στον παγκόσμιο αερομεταφορέα να επεκτείνει περισσότερο το δίκτυό του. Νέοι προορισμοί που εγκαινιάστηκαν το 2019 περιλαμβάνουν τις πόλεις Sharjah, Marrakesh, Port Harcourt, Bali, Pointe-Noire, Luxor and Mexico City ενώ το δρομολόγιο για το Rovaniemi πρόκειται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. O επικεφαλής της εταιρείας χαρακτήρισε ως μεγάλες προκλήσεις για τη Turkish την εξυπηρέτηση της μεγάλης αγοράς της Κίνας, η «οποία παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες», αλλά και άλλων μεγάλων χωρών όπως η Ινδία.

Ο ρόλος του αεροδρομίου

Το 2019 αποτελεί κομβική χρονιά για την εταιρεία που κλείνει 86 χρόνια ζωής στον χώρο του aviation, και παράλληλα ανοίγει το κεφάλαιο του νέου αεροδρομίου της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Τurkish ανέφερε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι εκ των πραγμάτων ένα φυσικό hub για τις παγκόσμιες μεταφορές, λόγω της θέσης της στον χάρτη,  ενώνοντας δύο ηπείρους, Ευρώπη και Ασία.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στη «Μεγάλη μετακίνηση», καθώς, όπως είπε, ήταν η μεγαλύτερη μετακόμιση αεροδρομίου στην ιστορία και έγινε περίπου 12 ώρες νωρίτερα από τον εκτιμώμενο χρόνο, αφού το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε να γίνει σε 45 ώρες, αλλά τελικά ολοκληρώθηκε σε 33.

Περισσότερα στοιχεία για το αεροδρόμιο έδωσε στους δημοσιογράφους ο Ismail Polat, Chief Planning Officer (γενικός διευθυντής σχεδιασμού) του İGA İstanbul New Airport, σε ειδική παρουσίαση του. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αναμένεται ως το 2025 να συνεισφέρει στην τουρκική οικονομία περίπου 225.000 θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία 40,7 δισ. δολάρια.

Η συνεισφορά του στην τουρκική οικονομία φτάνει στο 4,89% του ΑΕΠ και τα χρήματα που θα εισπράξει ως concession fee το τουρκικό κράτος τα επόμενα 25 χρόνια θα φτάσουν τα 22,2 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε επίσης το ύψος της επένδυσης είναι 10,25 δισ. ευρώ, σχεδόν χρηματοδοτούμενο σε ποσοστό άνω του 80% από τράπεζες και κατασκευαστικές εταιρείες.

Η συνολική έκταση του project είναι 76,5 τ.χλμ, μεγαλύτερο από το Μανχάταν (σ.σ. το οποίο έχει έκταση περίπου 60 τ.χλμ), όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Polat, ενώ έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση λειτουργίας του (συνολικά πέντε φάσεις μέχρι το 2031). Σήμερα μπορεί να εξυπηρετήσει 90 εκατομμύρια επιβάτες, αλλά όταν ολοκληρωθεί το έργο θα μπορεί να εξυπηρετεί περί τα 200 εκατομμύρια ετησίως. Από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 6 Απριλίου του 2019 και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου έχουν μετακινηθεί πάνω από 32 εκατ. επιβάτες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 200.815 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

Τι είναι το Turkish Airlines Corporate Club

Όπως αναφέρει η εταιρεία, «τo Turkish Airlines Corporate Club δεσμεύεται να παρέχει την καλύτερη Τουρκική φιλοξενία στους εταιρικούς πελάτες και να προσφέρει μια ποικιλία πλεονεκτημάτων μέσω του loyalty προγράμματος. Εκτιμώντας πως ο χρόνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τους καλεσμένους, το Turkish Airlines Corporate Club παρέχει τη μέγιστη ευελιξία στο κλείσιμο εισιτηρίων, στη χρήση των αποκλειστικών lounge της Turkish Airlines και των πλεονεκτημάτων της προ-επιβίβασης όπως ένα μεγαλύτερο επιτρεπτό όριο αποσκευών. Μόλις επιβιβαστούν, τα μέλη έχουν προσκληθεί να απολαύσουν τα εξαιρετικά προϊόντα και υπηρεσίες. Οι Business Class επισκέπτες μπορούν να αξιοποιήσουν την αποκλειστική χρήση των flatbeds για να παραμείνουν ξεκούραστοι, του δωρεάν WiFi για να είναι συνδεδεμένοι και των Flying Chefs για να απολαμβάνουν κορυφαίο φαγητό».

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας το Club αριθμεί πάνω από 15.000 μέλη από 129 χώρες και 750 πόλεις και το 2018 πάνω από 5 εκατ. μέλη ταξίδεψαν με την Turkish Airlines (37% σε θέσεις Business Class).