Τζανακόπουλος: Έχουμε την κυβερνητική πλειοψηφία και χωρίς τους ΑΝΕΛ

Τζανακόπουλος: Έχουμε την κυβερνητική πλειοψηφία και χωρίς τους ΑΝΕΛ
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προσέρχεται στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, Αθήνα, Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως όποτε κι αν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική βουλή, αυτή θα περάσει.

 

Για ιστορικό βήμα που οδηγεί το πεδίο της Βαλκανικής σε νέα φάση έκανε λόγο ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφορικά με την έναρξη των διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κυρωθεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο καθώς, όπως είπε, υπάρχει η πλειοψηφία.

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση αυτή, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε «αυτό (σ.σ.: η αποχώρηση των ΑΝΕΛ) δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η κυβέρνηση δεν έχει τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους για να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία». Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς τους ΑΝΕΛ.

Συμπλήρωσε πάντως ότι «αυτή είναι μία συζήτηση που δεν είναι αναγκαίο να κάνουμε τώρα. Είναι μία συζήτηση την οποία ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός του εταίρος -με τον οποίο έχω μία έντιμη και ειλικρινή σχέση, συνεργασία και τακτικότατη επαφή- θα κάνουν στις αρχές του Μάρτη». Ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε πως ο κ. Καμμένος, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, δεσμεύτηκε ότι δεν θα συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη αλλά και με καμία άλλη πολιτική δύναμη που θα επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και θα επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση.

Ειδικά για τις διαδικασίες στη γείτονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Είναι ένα ιστορικό βήμα αυτό που έγινε στη γειτονική χώρα για την εκκίνηση των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης και μας φέρνει ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην τελική θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Βήμα που δημιουργεί εντελώς διαφορετικές θετικές προοπτικές και στις διμερείς μας σχέσεις με τη γειτονική μας χώρα αλλά και στο πεδίο της Βαλκανικής όπου μπαίνουμε σε μία ιστορική φάση πλέον» σημείωσε.

«Αφήνουμε πίσω τις διενέξεις του παρελθόντος και νομίζω ότι αυτή η νέα φάση θα αποδειχθεί εξαιρετικά θετική για την ευημερία και τη συνεργασία στη χερσόνησο» συμπλήρωσε.

Σε τοποθέτησή του για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι οι διαδικασίες στη γείτονα δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος Ιανουαρίου, ενώ, όπως σημείωσε, ακολούθως θα περάσει το θέμα στην ελληνική Βουλή όποτε θα συζητηθεί η Συμφωνία και θα κυρωθεί, καθώς υπάρχει ο κοινοβουλευτικός και πολιτικός συσχετισμός για την κύρωσή της «χωρίς να προκληθούν οποιουδήποτε τύπου πολιτικές εξελίξεις που δεν θα σχετίζονται με αυτή κάθε αυτή τη Συμφωνία».

Αναφορικά με τα όσα γράφτηκαν για την παραίτηση Κοτζιά, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για ανακρίβειες και υπογράμμισε τη στενή σχέση του πρωθυπουργού με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, και την απόλυτη ταύτισή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία και προχωρά. Επανέλαβε πάντως πως αυτό που προέχει είναι η ενότητα της κυβέρνησης.

Τέλος για το ζήτημα των συντάξεων ο υπουργός Επικράτειας είπε: «Έχει γίνει ένα καθοριστικό βήμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία, όπως γνωρίζετε, δεν απέστειλε επιστολή ζητώντας διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Τα πράγματα είναι σαφή. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα έχουμε εν ευθέτω χρόνω και την τυπική πια έγκριση από την μεριά της Κομισιόν. Νομίζω ότι αυτό είναι που βυθίζει τη Νέα Δημοκρατία σε θλίψη η οποία στήριξε το σύνολο της αντιπολιτευτικής της ρητορικής στο υποτιθέμενο τέταρτο μνημόνιο, στα υποτιθέμενα προψηφισμένα μέτρα για την 1 Ιανουαρίου 2019 – και τελικά αυτή τη στιγμή βρίσκεται ολοκληρωτικά εκτεθειμένη, καθώς έχει καταρρεύσει το σύνολο του πολιτικού της αφηγήματος για το υποτιθέμενο τέταρτο μνημόνιο. Νομίζω γι’ αυτό το λόγο θα προσπαθήσει να εκτρέψει την πολιτική ατζέντα και την πολιτική συζήτηση σε άλλους τομείς και σε άλλα πεδία. Αυτό δείχνει την πολιτική της ένδεια και αποδεικνύει το ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταλάβει, δεν έχει κατανοήσει σε ποια φάση βρίσκεται πλέον η χώρα. Βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση, κάνουμε τα πρώτα βήματα για την οικονομική ανασυγκρότηση και η Νέα Δημοκρατία επιμένει στα καταστροφολογικά της σενάρια που θα την οδηγήσουν σε απόλυτο αδιέξοδο» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Διαβάστε ακόμη: Όλο και πιο κοντά οι πρόωρες εκλογές