Τζανακόπουλος: Στόχος για την κυβέρνηση η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια

Τζανακόπουλος: Στόχος για την κυβέρνηση η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια

«Η κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις, περιμένουμε την απόφαση του Τούρκου εισαγγελέα».

Τους στόχους της κυβέρνησης που αφορούν στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία καθώς και την θεσμική κάθαρση υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Alpha 9.89”. Με αφορμή τις εικόνες που εκτυλίχθηκαν την προηγούμενη Κυριακή στην Τούμπα και τη συζήτηση που έχει ανοίξει, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε να μην υπάρξει ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής.

«Θα πρέπει όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί καθώς υπάρχει και τεταμένη κατάσταση από τα επεισόδια στο ποδόσφαιρο», ζήτησε, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας πως βουλευτές, κυβέρνηση και συνολικά το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να δείξουν τη δέουσα προσοχή.

Για τις υποτιθέμενες διαφορές Βορρά-Νότου σημείωσε πως αυτή η συζήτηση επί της ουσίας δεν έχει πρακτικά αποτελέσματα, πλην όμως, όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος δημιουργείται μια δυσάρεστη κατάσταση. «Η ιστορία πάει πολλά χρόνια πίσω όπου χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά μέτρα και σταθμά γενικότερα στην αντιμετώπιση της περιφέρειας», παρατήρησε. Τόνισε πως τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια ανισόμετρη ανάπτυξη στη χώρα, που προκάλεσε πικρίες και ματαίωση προσδοκιών, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως σήμερα «η κυβέρνηση προωθεί ένα σοβαρό αναπτυξιακό σχεδιασμό για ολόκληρη τη χώρα».

Στο ερώτημα εάν υπάρχει ζήτημα στη σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επανέλαβε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια των δυο κομμάτων που συγκυβερνούν καθορίζεται από τον κεντρικό στόχο για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία».

Ο υπουργός Επικρατείας συμπλήρωσε πως «είναι λογικό (τα δυο κόμματα) να έχουν διαφορετικές απόψεις σε σειρά από θέματα. Είναι δυο κόμματα διαφορετικών ιδεολογιών και διαφορετικών ιστορικών διαδρομών, (άρα) είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης, ωστόσο όλοι καταλαβαίνουμε ότι το μείζον είναι η κυβερνητική συνεργασία για έξοδο από τα μνημόνια και η θεσμική κάθαρση», δήλωσε.

Ερωτηθείς για τη δημοσκόπηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και η οποία καταγράφει, μεταξύ άλλων, την αγωνία των πολιτών για τους δυο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Η κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις, περιμένουμε την απόφαση του Τούρκου εισαγγελέα» και πρόσθεσε πως τη δεδομένη στιγμή δεν υπήρχε δυνατότητα από την πλευρά της χώρας να κινηθεί διαφορετικά.

Ο υπουργός Επικράτειας έκανε λόγο για εξαιρετικά δύσκολη και τεταμένη σχέση της χώρας μας και της Ευρώπης με την Τουρκία, ενώ ζήτησε ψυχραιμία από μέσα ενημέρωσης και πολιτικά κόμματα. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση εφόσον εκφραστεί βούληση από όλες τις πλευρές για συζήτηση σε διπλωματικό επίπεδο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τα σενάρια περί πολέμου λέγοντας πως «υπάρχουν πολλές εστίες πολέμου σε όλο τον κόσμο αλλά δεν εκτιμώ ότι θα μπούμε σε μια γενικευμένη (σύγκρουση)», πάντως υπογράμμισε την ανάγκη να λυθεί το μεγάλο ζήτημα, που δεν είναι άλλο από την πολεμική κατάσταση στη Συρία.

Τέλος, για άλλα στοιχεία των δημοσκοπήσεων (πρόθεση ψήφου κ.ο.κ.), ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ελλαδα οι δημοσκοπήσεις έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, και «είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτεί κάποιος την εικόνα που κατασκευάζεται από τος δημοσκοπήσεις και μάλιστα στη χώρα μας. Θυμίζω το δημοψήφισμα ή τις εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μια κυβέρνηση που εφαρμόζει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα έχει φθορές, αλλά τελικά το αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί το 2019 στις εκλογές».