Τζέιμι Ντάιμον: Γιατί έρχεται τώρα στην Αθήνα το αφεντικό της JP Morgan

Τζέιμι Ντάιμον: Γιατί έρχεται τώρα στην Αθήνα το αφεντικό της JP Morgan
JP Morgan CEO Jamie Dimon looks on during the inauguration of the new French headquarters of US' JP Morgan bank on June 29, 2021 in Paris. - American bank JP Morgan's new trading floor is the latest example of how Brexit is changing Europe's financial landscape since January. (Photo by Michel Euler / POOL / AFP) Photo: AFP
Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, το γραφείο στην Ελλάδα, η επένδυση στη Viva Wallet και οι συναντήσεις με εφοπλιστές και μεγάλους επιχειρηματίες.

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το timing της επίσκεψής του συμπίπτει με την υπογραφή της συμφωνίας για την εξαγορά του 49% της Viva Wallet από τον αμερικανικό κολοσσό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στο γεγονός της επένδυσης μιας κορυφαίας αμερικανικής εταιρίας στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια εταιρία τεχνολογίας, στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η σημαντική επένδυση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού της Microsoft εξάλλου, που είχε ανακοινωθεί πέρυσι, θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ως το έναυσμα για την ανάδειξη σε βάθος χρόνου της Ελλάδας ως περιφερειακό τεχνολογικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο στόχος που θέτουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η αύξηση του οικονομικού αποτυπώματος του τεχνολογικού κλάδου στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος πενταετίας και στο 10% σε ορίζοντα δεκαετίας.

Η πρώτη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ντάιμον είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την πρώτη ημέρα της παραμονής του, στις 23 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε κατ’ιδίαν με τον επικεφαλής της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας, ο οποίος άκουσε τον κ. Μητσοτάκη να αναπτύσσει το μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό του σχέδιο, αλλά και για το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων και συζήτησαν πως θα συμβάλει η JP Morgan στην υλοποίηση μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.

Ο Αμερικανός – με ελληνικές ρίζες – κ. Ντάιμον είπε τότε στον πρωθυπουργό ότι είναι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η επίσκεψη του Τζέιμι Ντάιμον στην Ελλάδα συνδέεται με την απόφαση της αμερικανικής τράπεζας να ενισχύει την παρουσία της στην εγχώρια αγορά έχοντας ανοίξει γραφείο στη χώρα από τον περασμένο Ιούνιο. Εκτός της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο κ. Ντάιμον θα συναντηθεί επίσης με εφοπλιστές και μεγάλους επιχειρηματίες.

Ο Τζέιμι Ντάιμον είναι Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, της μεγαλύτερης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει επιλεγεί αρκετές φορές από το περιοδικό TIME ως ένας από τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου. Η περιουσία του υπολογίζεται ότι ξεπερνάει το  ένα δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Δείκτη του Bloomberg και η νέα του συμφωνία με την τράπεζα, ώστε να παραμείνει για κάποια χρόνια ακόμη στο «τιμόνι» της, ζαλίζει.

Όπως ανέφεραν σχετικά δημοσιεύματα, η επενδυτική τράπεζα τού απένειμε 1,5 εκατ. stock options, τα οποία σύμφωνα με τις σημερινές τιμές, αξίζουν πάνω από 220 εκατ. δολάρια.

Γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου το 1956, στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς του ήταν ο Θεόδωρος και η Θέμις Ντάιμον και έχει άλλα 2 αδέρφια. Ο παππούς του άλλαξε το επίθετό του από Παπαδημητρίου σε Ντάιμον και εργαζόταν σε τράπεζα στην Αθήνα. Όταν η οικογένεια μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο παππούς και ο πατέρας του εργάστηκαν ως χρηματιστές στη Shearson.

Το 2000 διορίζεται πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bank One, της 5ης μεγαλύτερης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε μόλις τέσσερα χρόνια, καταφέρνει να φτιάξει τους ισολογισμούς της τράπεζας και επιτυγχάνει στη συγχώνευση της τράπεζας με την JPMorgan Chase. Μετά τη συγχώνευση, ο Ντάιμον αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου και διευθύνων συμβούλου της JPMorgan Chase και ένα χρόνο μετά, στις 31 Δεκεμβρίου 2006, γίνεται πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.