Τζερόμ Πάουελ: Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος της Fed

Τζερόμ Πάουελ: Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος της Fed

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε τον Πάουελ, για την προεδρία του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, στη θέση της Τζάνετ Γέλεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον 64χρονο Τζερόμ Πάουελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, για την προεδρία του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, στη θέση της Τζάνετ Γέλεν.

Σημειώνεται ότι η θητεία της Γέλεν στην προεδρία της Federal Reserve λήγει τον Φεβρουάριο του 2018.

Από την πλευρά του, ο Πάουελ αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική της σταδιακής ανόδου των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για να προστατευθεί η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Ο 64χρονος Ζερόμ Πάουελ, νομικός και πρώην στέλεχος επενδυτικών τραπεζών όπως η Carlyle, έχει ενταχθεί στο δυναμικό των υψηλόβαθμων στελεχών της Federal Reserve από το 2012, ενώ τη δεκαετία του 1990 διετέλεσε στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Είναι ο πρώτος μετά τον Γουίλιαμ Μίλερ, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, που αναλαμβάνει το πηδάλιο της Fed χωρίς να έχει πτυχίο Οικονομικών. Γνωστός υποστηρικτής μετριοπαθών απόψεων, πραγματιστής και προσγειωμένος, έχει εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στην πολιτική της απερχόμενης προέδρου της Fed, Τζάνετ Γέλεν, σε ό,τι αφορά την προσέγγισή της στην επιβολή πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Σε ομιλία του τον Ιούνιο χαρακτήρισε «κατάλληλη τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων αν η οικονομία συνεχίσει στην ίδια πορεία». Εχει, άλλωστε, συνταχθεί με την επιλογή της Fed να μειώσει σταδιακά το χαρτοφυλάκιό της από τα σημερινά επίπεδα των 4,5 τρισ. δολαρίων. Ετσι, η επιλογή του καταδεικνύει πως ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε τη σταθερότητα στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ και τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, αλλά με πρόσωπο από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών. Οπως δήλωσε στο Reuters ο Κόντι Μπράουν, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ο Πάουελ «λύνει το πρόβλημα μιας κυβέρνησης Ρεπουμπλικανών που θέλει τη Fed της Γέλεν χωρίς τη Γέλεν».

Ο Πίτερ Χούπερ, οικονομολόγος της Deutsche Bank, σχολίασε ότι «ο Πάουελ έχει τα εχέγγυα που θέλουν οι Ρεπουμπλικανοί και γνωρίζει το Δ.Σ. της τράπεζας όπως και την επιτροπή νομισματικής πολιτικής». Εκτιμάται, έτσι, ότι ο συνδυασμός της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων και της καλά μελετημένης χαλάρωσης των μέτρων που επιβλήθηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση συνάδει πλήρως με την προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ. Υπήρξε, άλλωστε, ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητάς του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Από τη σταδιοδρομία του στον χώρο των επενδυτικών έχει συγκεντρώσει προσωπικό πλούτο που κυμαίνεται από 20 έως 60 εκατ. δολάρια. Σημειωτέον ότι δεν συγκαταλεγόταν από την αρχή μεταξύ των πιθανών διαδόχων της κ. Γέλεν, αλλά η εικόνα άλλαξε το καλοκαίρι όταν άλλοι υποψήφιοι άρχισαν να χάνουν έδαφος για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.