Τζερόμ Πάουελ: «Ο Τραμπ δεν μπορεί να με καθαιρέσει»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέρυσι, ο Τραμπ εξέφρασε ανοικτά τον εκνευρισμό του για την άνοδο των επιτοκίων της Federal Reserve.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος στα τέλη του Δεκεμβρίου έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων από τον Αμερικανό πρόεδρο, δήλωσε χθες Κυριακή ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να τον αποπέμψει.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής «60 Minutes» του τηλεοπτικού δικτύου CBS, όταν ερωτήθηκε εάν ο πρόεδρος μπορεί να τον καθαιρέσει, ο Πάουελ απάντησε: «ο νόμος είναι σαφής, έχω τετραετή θητεία. Και σκοπεύω να την ολοκληρώσω».

Πάντως κατόπιν απάντησε «όχι» όταν ερωτήθηκε αν η απάντηση είναι «επομένως όχι, κατά την άποψή του».

Ο Πάουελ εξάλλου απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τον Ντόναλντ Τραμπ, διότι «δεν θα ήταν πρέπον». «Θεωρώ ότι εάν απαντούσα σε έναν εκλεγμένο αξιωματούχο, αυτό θα αποτελούσε περισπασμό από τη σημαντική δουλειά μας», εξήγησε.

Δεν αποκάλυψε παρά ελάχιστα για τη συζήτηση που είχαν με τον ένοικο του Λευκού Οίκου στις αρχές Φεβρουαρίου, περιοριζόμενος να πει πως μίλησαν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Την περασμένη χρονιά, ο Τραμπ εξέφρασε ανοικτά τον εκνευρισμό του για την άνοδο των επιτοκίων της Federal Reserve, κάνοντας λόγο περί «τρέλας» και «προβλήματος για την οικονομία» των ΗΠΑ, αψηφώντας την πολιτική παράδοση που θέλει τους προέδρους να είναι πολύ συγκρατημένοι στα σχόλιά τους για τη Fed, την ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου.

Στα τέλη της χρονιάς, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εξέταζε το ενδεχόμενο να καθαιρέσει τον Πάουελ, παρότι ήταν ο ίδιος ο Τραμπ που τον διόρισε.

Σχετικά άρθρα