Οι τζιχαντιστές απειλούν να καταλάβουν τη Ρώμη

Οι τζιχαντιστές απειλούν να καταλάβουν τη Ρώμη

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου καλεί τον ΟΗΕ να εγκρίνει ψήφισμα για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Βίντεο με τον αποκεφαλισμό 21 Αιγυπτίων χριστιανών στη Λιβύη δόθηκε στο φως της δημοσιότητας λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προειδοποίησε ότι η χώρα του θα απαντήσει ανάλογα σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση λίγες μόλις ώρες μετά την ανάρτηση του βίντεο, ο Σίσι δήλωσε ότι το Κάιρο θα επιλέξει «τα απαραίτητα μέσα και τη χρονική στιγμή για να εκδικηθεί για τις αποτρόπαιες αυτές δολοφονίες».

Το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε πως εκπρόσωπος της Κοπτικής Εκκλησίας επιβεβαίωσε ότι οι 21 Αιγύπτιοι χριστιανοί που κρατούνταν όμηροι από το ΙΚ θεωρούνται νεκροί.

Το βίντεο που δείχνει τους θανάτους των Αιγυπτίων αναρτήθηκε στο Twitter σε λογαριασμό μιας ιστοσελίδα που υποστηρίζει το ΙΚ. Στο βίντεο, μαχητές της οργάνωσης ντυμένοι στα μαύρα βαδίζουν πλάι στους αιχμαλώτους που φορούν πορτοκαλί φορεσιές και τα χέρια των οποίων είναι δεμένα πίσω. Οι Αιγύπτιοι φαίνεται ότι οδηγούνται σε μία παραλία όπου μέλη του ΙΚ τους αποκεφαλίζουν.

Σε μια λεζάντα που εμφανίζεται στο βίντεο αναφέρεται: «Οι άνθρωποι του σταυρού, οι οπαδοί της εχθρού αιγυπτιακής εκκλησίας», ενώ ένας από τους μαχητές του ΙΚ λέει «Ασφάλεια για εσάς τους σταυροφόρους είναι κάτι για το οποίο μπορείτε μόνο να εύχεστε».

Μάλιστα, ο αρχιεκτελεστής απειλεί ότι θα κατακτήσουν και τη Ρώμη με τη δύναμη του Αλλάχ, όσο η θάλασσα βαφόταν κόκκινη από το αίμα.

Ο Σίσι, συγκάλεσε επειγόντως στο Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας, στο οποίο συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών και μέλη της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, όπου συζητήθηκαν οι πιθανοί τρόποι αντίδρασης της Αιγύπτου στις μαζικές αυτές δολοφονίες. Ο ίδιος κήρυξε επταήμερη περίοδο πένθους ως φόρο τιμής τους νεκρούς.

Η Κοπτική Εκκλησία σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την βεβαιότητά της ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου θα επιδιώξει την απονομή δικαιοσύνης. Το Αλ-Αζχαρ, μία από τις ύπατες αρχές του σουνιτικού ισλάμ, ανακοίνωσε ότι καμία θρησκεία δεν θα αποδεχόταν μια τέτοια «βάρβαρη πράξη».

Παράλληλα, το Αλ-Αζχαρ, μία από τις ύπατες αρχές του σουνιτικού ισλάμ, καταδίκασε ως «βάρβαρο» τον αποκεφαλισμό των Αιγύπτιων χριστιανών κοπτών ομήρων από το Ισλαμικό Κράτος.

Το Αλ-Αζχαρ, με έδρα το Κάιρο, θεσμός υψηλού κύρους στον μουσουλμανικό κόσμο, είχε ζητήσει πρόσφατα «τη θανάτωση, τη σταύρωση των τρομοκρατών» του Ισλαμικού Κράτους.

Η Γαλλία καταδίκασε την «άγρια» δολοφονία των 21 Αιγυπτίων

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την «άγρια» δολοφονία και δήλωσε ότι η Γαλλία και οι σύμμαχοί της είναι αποφασισμένοι να πατάξουν τους τζιχαντιστές.

Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε από το προεδρικό γραφείο την Κυριακή.

«Εκφράζει την ανησυχία του για την επέκταση των επιχειρήσεων του DAESH (το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) στη Λιβύη και υπενθυμίζει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας και των συμμάχων της να πολεμήσουν εναντίον αυτής της οργάνωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει το άνανδρο χτύπημα

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την «αποτρόπαια και άνανδρη δολοφονία» 21 Αιγυπτίων στη Λιβύη από μαχητές που συνδέονται με τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και προέτρεψε για την ανεύρεση πολιτικής λύσης στις συγκρούσεις που μαστίζουν τη χώρα.

«Η απρόκλητη δολοφονία αθώων είναι η πιο πρόσφατη από τις πολλές μοχθηρές πράξεις που διαπράττονται από τρομοκράτες που συνδέονται με το ΙΚ κατά ανθρώπων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας δεκάδων Αιγυπτίων στρατιωτών στο Σινά και η οποία ωθεί την περαιτέρω την συσπείρωση της διεθνούς κοινότητας κατά του ΙΚ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

«Αυτή η αποτρόπαιη πράξη υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά την επιτακτική ανάγκη για πολιτική επίλυση των συγκρούσεων στη Λιβύη, από τις οποίες επωφελούνται τρομοκρατικές ομάδες όπως το ΙΚ», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι καλεί τον ΟΗΕ να εγκρίνει ψήφισμα για στρατιωτική επέμβαση διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη

Θέση πήρε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος λίγες μέρες μετά το συμβάν δήλωσε σήμερα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να εγκρίνει απόφαση που θα επιτρέπει μία διεθνή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο λαός της Λιβύης συμφωνεί και μάς απευθύνει έκκληση να αναλάβουμε δράση για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας», είπε.

Το χάος που κυριαρχεί στη Λιβύη δεν απειλεί μόνο την Αίγυπτο, αλλά επίσης ολόκληρη την περιοχή και την Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

«Απευθύνω αυτό το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους, και ιδιαίτερα προς τους Γάλλους. Όταν συνάντησα τον γάλλο πρόεδρο εδώ και τέσσερις μήνες, τού είπα: ‘προσέξτε, αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη θα μεταμορφώσει αυτήν τη χώρα σε ένα συνονθύλευμα που θα απειλήσει ολόκληρη την περιοχή, όχι μόνο την Αίγυπτο, αλλά επίσης την περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό, διότι η αποστολή δεν ολοκληρώθηκε από τους φίλους μας Ευρωπαίους. Εγκαταλείψαμε τον λαό της Λιβύης, όμηρο στα χέρια εξτρεμιστικών ένοπλων ομάδων», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

«Όταν η κατάσταση στη Λιβύη επιδεινώθηκε, είπαμε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, όχι μόνο για τους Λίβυους , αλλά και για τους γείτονές τους και για τους Ευρωπαίους. Οφείλουμε να εργασθούμε από κοινού για να νικήσουμε την τρομοκρατία», είπε.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος χαρακτήρισε τον αποκεφαλισμό των 21 Αιγυπτίων κοπτών στη Λιβύη από το Ισλαμικό Κράτος «αποτρόπαιο ‘έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όχι μόνο κατά των Αιγυπτίων».

Χθες, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας με τον Φρανσουά Ολάντ, οι πρόεδροι της Αιγύπτου και της Γαλλίας ζήτησαν την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την επιβολή «νέων μέτρων» κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αρκέσθηκε να καταδικάσει «αυτήν την δειλή και ειδεχθή πράξη…που δείχνει για μία ακόμη φορά την βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους».