Τζιχαντιστής του «Ισλαμικού Κράτους» ο δράστης της επίθεσης στο Βέλγιο

Τζιχαντιστής του «Ισλαμικού Κράτους» ο δράστης της επίθεσης στο Βέλγιο

Γάλλος δημοσιογράφος που απελευθερώθηκε πριν λίγο καιρό αναγνώρισε τον δράστη της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών ως έναν από τους απαγωγείς του.

Το γαλλικό περιοδικό Le Point δημοσιεύει σήμερα δηλώσεις του δημοσιογράφου του, Νικολά Ενέν, ο οποίος υποστηρίζει ότι κατά την περίοδο που ήταν αιχμάλωτος του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία βασανίστηκε από τον Μαχντί Νεμούς, ενός Γάλλου υπηκόου που είχε ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία και ο οποίος θεωρείται από τις βελγικές αρχές ως ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών πριν από μερικούς μήνες, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι.

«Όταν ο Νεμούς δεν τραγουδούσε, βασάνιζε. Ήταν μέλος μιας μικρής ομάδας Γάλλων των οποίων οι επισκέψεις τρομοκρατούσαν τους περίπου 50 Σύρους φυλακισμένους στα διπλανά κελιά», αναφέρει στο δημοσίευμα ο Ενέν που αποκαλεί τον Νεμούς ως «Αμπού Ομάρ ο Βασανιστής». «Κάθε βράδυ τα χτυπήματα ακούγονταν από το δωμάτιο, στο οποίο ανέκριναν και εμένα. Τα βασανιστήρια κρατούσαν όλη τη νύχτα, ως την πρωινή προσευχή», λέει.

Ο Νικολά Ενέν κρατήθηκε όμηρος για κάποιο διάστημα μαζί με τους Αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σοτλόφ, οι οποίοι εκτελέστηκαν αμφότεροι δια αποκεφαλισμού από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» τις τελευταίες εβδομάδες. Εκείνος απελευθερώθηκε μαζί με άλλους τρεις Γάλλους δημοσιογράφους, οι οποίοι κρατούνταν από τον Ιούνιο του 2013. 

Η δικηγόρος του Ενέν, Μαρί-Λόρα Ινγκούφ δήλωσε πως «όλοι οι αιχμάλωτοι» επιβεβαίωσαν πως ο Νεμούς ήταν ένας από τους απαγωγείς. «Ζούσαν κοντά του για πολλούς μήνες», είπε.

Ο Ενέν τον περιγράφει στον περιοδικό le Point ως έναν δεσμοφύλακα «εγωκεντρικό και μυθομανή για τον οποίο η τζιχάντ δεν είναι τελικά παρά το πρόσχημα για να κορέσει την αρρωστημένη δίψα του για καταξίωση. Ένα χαμένο κορμί, ένας διεστραμμένος νέος».

«Πιθανότατα δεν είχε έρθει στη Συρία για να πολεμήσει για κάποιο ιδεώδες, αλλά, πριν απ’ όλα, και χωρίς αμφιβολία λόγω έλλειψης αναγνώρισης, για να καταξιωθεί, για να πραγματοποιήσει κάποιου είδους δολοφονική εκστρατεία που είχε φτιάξει στο μυαλό του», δήλωσε ο δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μιλώντας τον περασμένο μήνα στο Associated Press, ο Ενέν ήταν εκείνος που είπε ότι ο Φόλεϊ υφίστατο σκληρότερα βασανιστήρια εξαιτίας της εθνικότητάς του, τα οποία αντιμετώπιζε πάντα με κουράγιο και αξιοπρέπεια. Εκείνος και οι άλλοι Γάλλοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι τον Απρίλιο, περιέγραψαν ότι κρατούνταν σε περίπου δέκα υπόγειους χώρους αιχμαλωσίας, συνήθως μαζί με άλλους.

Ο Νεμούς, 29 ετών, κρατείται στο Βέλγιο, όπου τού έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για 4 δολοφονίες που διαπράχθηκαν στις 24 Μαΐου στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών.

Οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν ότι περίπου 900 Γάλλοι υπήκοοι έχουν εμπλακεί στην τζιχάντ (ιερός πόλεμος) στην περιοχή της Συρίας. Πολλές δεκάδες από αυτούς, μάλιστα, έχουν σκοτωθεί. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ επιβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες «έχουν διαβιβάσει στη δικαιοσύνη στοιχεία που παραπέμπουν στο ενδεχόμενο ο Νεμούς να έχει υπάρξει δεσμοφύλακας των ομήρων μας», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όταν συνελήφθη, στις 30 Μαΐου κατά τη διάρκεια έρευνας ρουτίνας στη Μασσαλία, ο αλγερινής καταγωγής Γάλλος οπλοφορούσε και είχε σημαία με το έμβλημα του «Ισλαμικού Κράτους», καθώς και φιλμ που αναφερόταν στη σφαγή των Βρυξελλών.

Επιθέσεις του συριακού στρατού κατά τζιχαντιστών
Τουλάχιστον 31 άνθρωποι , άμαχοι και τζιχαντιστές, σκοτώθηκαν κατά τις επιδρομές που πραγματοποίησε σήμερα η πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος κατά της επαρχίας Ράκα, διοικητικού κέντρου του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικιαωμάτων.

«Τα πολεμικά αεροσκάφη του καθεστώτος πραγματοποίησαν οκτώ επιδρομές κατά της πόλης Ράκα και των περιχώρων της», δήλωσε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Αμπντελ Ραχμάν. Κατά τις επιδρομές σκοτώθηκαν 16 άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά και δύο γυναίκες, και 15 τζιχαντιστές.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, το συριακό καθεστώς πραγματοποιεί επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη βόρεια και την ανατολική Συρία, κατά τις οποίες σκοτώνεται μεγάλος αριθμός αμάχων, που κατοικούν στις περιοχές όπου το Ισλαμικό Κράτος έχει εγκαθιδρύσει το “χαλιφάτο” και έχει εγκαταστήσει δομές διακυβέρνησης που ελέγχουν κάθε τομέα της καθημερινής ζωής.

Διαβάστε ακόμη:

«Συνασπισμός» με επίκεντρο τις ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους

Βίντεο της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο του Βελγίου έδωσαν οι αρχές

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου και 1.420 νεκροί σε έναν μήνα στο Ιράκ