Τζόνσον: Δεν θέλω νέες εκλογές- Ας τελειώνουμε με το Brexit ως τις 31 Οκτωβρίου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ζητήσω παράταση του Brexit» διαμήνυσε ο Μπόρις Τζόνσον σε διάγγελμα του προς τον βρετανικό λαό. Κάλεσε τους βουλευτές να μην υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που θα καταθέσουν οι «αντάρτες».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε πως δεν πρόκειται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση νέα παράταση του Brexit, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν θέλει νέες εκλογές.

Σε διάγγελμα του προς τον βρετανικό λαό, ο κ. Τζόνσον υποστήριξε πως έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και ότι οι πιθανότητες συμφωνίας αυξάνονται. Υποστήριξε ωστόσο πως η πρόοδος αυτή υπονομεύεται από την αίσθηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες ότι οι Βρετανοί βουλευτές μπορεί να βρουν έναν τρόπο για να ακυρώσουν το Brexit.

Oπως μεταδίδει το Reuters, o ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως οι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν μια καθυστέρηση του Brexit, αλλά πρόσθεσε πως αν το κάνουν θα καταστήσουν αδύνατη περαιτέρω διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές που είναι ενάντιοι στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit θα επιδιώξουν να περάσουν έναν νόμο που θα εξαναγκάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει την αναβολή της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 31 Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του σχεδίου νόμου που δημοσιεύτηκε στο Twitter από έναν από τους συντάκτες του.

Το νομοσχέδιο θα απαιτεί από τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ να αναβληθεί το Brexit, αν, έως τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ή δεν έχει λάβει την έγκριση της βουλής για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Ο σκοπός αυτού του νομοσχεδίου είναι να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από τις ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μια συμφωνία, εκτός και αν το Κοινοβούλιο συναινέσει».

Σχετικά άρθρα