UBS: Αντιμέτωπες με πράξη εξισορρόπησης οι αγορές – Τα 7 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι επενδυτές

UBS: Αντιμέτωπες με πράξη εξισορρόπησης οι αγορές – Τα 7 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι επενδυτές
epa08146957 (FILE) - The logo of Swiss investment bank and financial services company UBS is seen at a bank's branch in St. Moritz, Switzerland, 29 November 2018 (reissued 21 January 2020). UBS released their 4th quarter and full year 2019 results on 21 January 2020, saying their 2019 net profit stood at 4.3 billion USD. EPA/MATTIA SEDDA *** Local Caption *** 54920344 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθήσουν οι επενδυτές;

Αντιμέτωπη με μια πράξη εξισορρόπησης είναι οι αγορές, σύμφωνα με πρόσφατο report της UBS, η οποία προτρέπει τους επενδυτές να ακολουθήσουν 7 βήματα προκειμένου να αντισταθμισουν τον όποιο κίνδυνο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, καθώς πλησιάζουμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι αγορές προεξοφλούν μια ευνοϊκή πορεία.

Η μεταβλητότητα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας ενώ ο S&P 500 έχει σημειώσει αύξηση 20% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου. Η ηρεμία πριν την καταιγίδα ή το τέλος της χειρότερης ύφεσης που υπήρξε ποτέ; Σύμφωνα με τη UBS, για να ενισχυθούν περαιτέρω οι αγορές μετοχών, που μάλλον έχουν φτάσει στο peak τους, οι επενδυτές θα πρέπει τουλάχιστον να πιστέψουν τα ακόλουθα τρία αφηγήματα:

  1. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από τις δύο φορές. Η πτώση του πληθωρισμού, παράλληλα με την ύφεση στην κρίση με την οποία ήλθαν αντιμέτωπες οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, ενίσχυσαν την πεποίθηση της αγοράς ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης φτάνει στο τέλος του. Ωστόσο, τα παραπάνω θα ισχύσουν μόνο εάν ενισχυθούν οι αντιπληθωριστικές δυνάμεις ή εάν οι επενδυτές πιστέψουν ότι λόγοι πολιτικής θα αναγκάσουν τη Fed να ζήσει με πληθωρισμό που υπερβαίνει τον στόχο.
  1. Η ευρέως αναμενόμενη ύφεση δεν θα γίνει πραγματικότητα… Και η αλήθεια είναι πως η οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη έχουν αποδειχτεί μέχρι στιγμής πιο ανθεκτικά από το αναμενόμενο, καθώς οι αποταμιεύσει, οι ανθεκτικές τιμές των περιουσιακών στοιχείων και η ισχυρή αγορά εργασίας έχουν υποστηρίξει τις καταναλωτικές δαπάνες.
  2. Το ράλι λόγω τεχνητής νοημοσύνης συνεχιστεί… παρότι οι «επτά μεγάλες τεχνολογικές μετοχές, Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Meta, Tesla και Alphabet, έχουν σημειώσει μέχρι στιγμής φέτος αύξηση 86%.

Αυτές οι επτά μετοχές και μόνον αντιπροσωπεύουν το 80% των κερδών στον S&P 500 μέχρι στιγμής φέτος, επομένως η θετική προοπτική της αγοράς εξαρτάται από τη διατήρηση ή την επέκταση των κερδών αυτών των εταιρειών.

Πράξη εξισορρόπησης

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, καθένα από αυτά τα αφηγήματα έχει τη δική του αξία και βάση: Μόλις η Fed τελειώσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων μάλλον θα παγώσει τη νομισματική σύσφιξη, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ έρχονται προεδρικές εκλογές. «Και, ενώ η πρόβλεψη περί των βραχυπρόθεσμων κινήσεων στις μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης είναι κερδοσκοπική, πιστεύουμε ότι η τεχνολογία θα αποδειχθεί μεταμορφωτική μακροπρόθεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν μια πράξη εξισορρόπησης. «Υπάρχει ένα μονοπάτι για τις μετοχές που οδηγεί προς υψηλότερα επίπεδα, αλλά είναι στενό και ενέχει κινδύνους. Μετά από μια ισχυρή ανοδική πορεία, τα περιθώρια για τις μετοχές είναι πλέον περιορισμένα, κατά την άποψή μας».

Ομόλογα: Σύμφωνα με τη UBS, «βλέπουμε καλύτερη  ανταμοιβή για την ανάληψη κινδύνου στα ομόλογα παρά στις μετοχές. Παρά το προσωρινό πάγωμα στις αυξήσεις των επιτοκίων, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά δεδομένα και το FOMO στην τεχνητή νοημοσύνη,  που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αγορές μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα, οι κίνδυνοι παραμένουν. Ως εκ τούτου, προτιμούμε να κερδίζουμε αποδόσεις σε σταθερό εισόδημα υψηλής ποιότητας, το οποίο έχει τόσο ελκυστικές αποδόσεις όσο και πιθανότητα ανατίμησης κεφαλαίου εάν αυξηθούν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη».

Μετοχές:  Σύμφωνα με τη UBS, «αν και δεν προκρίνουμε τις μετοχές ως περιουσιακό στοιχείο κατάλληλο για επένδυση, είναι σημαντικό να κάνουμε διαφοροποίηση μεταξύ των μεγαλύτερων επτά μετοχών και της υπόλοιπης αγοράς. Mε όρους P/E, τους επόμενους 12 μήνες, ο S&P (εξαιρουμένων των «επτά») θα τυγχάνει διαπραγμάτευσης μόλις στο 15x».  Επομένως οι επενδυτές θα πρέπει να προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν την έκθεσή τους, είτε χρησιμοποιώντας ισοσταθμισμένους δείκτες είτε απομακρυνόμενοι από την τεχνολογία και προς κλάδους που υστερούν, όπως τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και οι βιομηχανίες. 

Λαμβανομένων υπόψη των καλύτερων των αναμενομένων αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο, οι νέες εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή είναι 215 δολ. (από 210 δολ.) και 235 δολ. (από 230 δολ.) για το 2023 και το 2024, αντίστοιχα. «Ως αποτέλεσμα, αυξήσαμε την τιμή στόχο για τον S&P 500 από 3.800 μον. σε 4.100 μον. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, και από τις 4.300 μον. σε 4.400 μον. ως τον Ιούνιο 2024. Ωστόσο, στο δυσμενές σενάριο, που είναι πιθανό, ο S&P 500 θα σημειώσει πτώση ως -20%, στις 3.500 μον.».

Νομίσματα: Το δολάριο ΗΠΑ παρέμεινε σταθερό το πρώτο εξάμηνο καθώς η οικονομία των ΗΠΑ έδειξε ανθεκτικότητα και η Fed συνέχισε να αυξάνει τα επιτόκια πολιτικής. Αλλά αναμένουμε ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί τους επόμενους μήνες. Η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών σημαίνει ότι πιστεύουμε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ενισχύσει τη σημερινή πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και βλέπουμε το ζεύγος δολ./γεν να υποχωρεί στο 120 στον προβλεπόμενο ορίζοντα.

Εμπορεύματα: «Aναθεωρούμε επί τα χείρω τη σύστασή μας για τα εμπορεύματα: σε neutral από most preferred. Η απόδοση των εμπορευμάτων το 2023 είναι –4,5% (Δείκτης Συνολικών Επιστροφών CMCI). Το πρώτο εξάμηνο, η καλύτερη από το αναμενόμενο παραγωγή της Βόρειας Αμερικής, οι υψηλότερες ρωσικές εξαγωγές και η απροσδόκητη μείωση των αποθεμάτων κράτησαν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου σε πλεόνασμα. Ωστόσο, η απογοητευτική κινεζική δραστηριότητα και οι περικοπές στις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη επηρέασαν τα βιομηχανικά μέταλλα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στρατηγική…

Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές; Μπορούν να ακολουθήσουν 7 βήματα:

Αγοράστε ομόλογα με ποιότητα. Τα πιο ανθεκτικά από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία ενίσχυσαν τις αποδόσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Ευκαιρίες υπάρχουν τόσο στα κρατικά ομόλογα όσο, στα πράσινα και στα εταιρικά που έχουν επενδυτική βαθμίδα. Οι στρατηγικές σταθερού εισοδήματος με ενεργή διαχείριση μπορεί να βοηθήσουν τους επενδυτές να επωφεληθούν από το εύρος των ευκαιριών.

Διαφοροποίηση: Τα ομόλογα των αναδυόμενων οικονομιών είναι μία επιλογή με την οποία οι επενδυτές μπορούν να επιτύχουν διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους. Ευκαιρίες υπάρχουν επίσης σε ποιοτικές μετοχές που πληρώνουν μερίσματα, αλλά και αξιόγραφα υψηλής εξασφάλισης στις ΗΠΑ.

Ψάξτε για μετοχές στα χαμηλά: Τα κέρδη στο χρηματιστήριο συγκεντρώθηκαν σε ορισμένους τομείς, με αποτέλεσμα κάποιες αποτιμήσεις να είναι τεντωμένες. Αναζητήστε ποιότητα στα χαμηλά, σε αναδυόμενες αγορές, αμυντικές υπηρεσίες και Αξία.

Ποντάρετε κατά του δολαρίου: Τους επόμενους μήνες αναμένεται υποτίμηση. Ως εκ τούτου, συνιστάται έκθεση σε γιεν Ιαπωνίας, ευρώ, βρετανική λίρα ή ελβετικό φράγκο.

Εναλλακτικές. Αντισταθμίστε το παραδοσιακό σας χαρτοφυλάκιο με τοποθετήσεις σε εναλλακτικές επενδύσεις. Τα hedge funds επιτρέπουν στους επενδυτές να αντιμετωπίσουν περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Επενδύστε σε πραγματικά assets: Η Fed θα μπορούσε να αφήσει τον πληθωρισμό να παραμείνει συγκρατημένα πάνω από τον στόχο. Εάν η λεπτή ισορροπία της οικονομικής σταθερότητας και της σταθερότητας των τιμών διαταραχθεί από φόβους για ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, τότε οι επενδύσεις σε υποδομές, εμπορεύματα και ακίνητα θα λειτουργήσουν προστατευτικά.

«Βιώσιμες» επενδύσεις: Πράσινη μετάβαση, δεσμεύσεις απανθρακοποίησης, ρυθμιστικό πλαίσιο και καταναλωτικό κλίμα εξακολουθούν να ευνοούν τη στροφή σε sustainable στοιχεία ενεργητικού. Βιώσιμα ομόλογα, ομόλογα συναρτώμενα με κριτήρια ESG, επενδύσεις σε καινοτόμες εταιρείες που μπορούν να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης και της εξοικονόμησης του νερού.