Τι «βλέπει» η Unicredit για τα επιτόκια – Οι διαφορές της ΕΚΤ με την Fed

Τι «βλέπει» η Unicredit για τα επιτόκια – Οι διαφορές της ΕΚΤ με την Fed
The Unicredit logo on the Unicredit tower is pictured in Milan on November 7, 2017. (Photo by MARCO BERTORELLO / AFP) Photo: AFP
Τι εκτιμά ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας Έρικ Νίλσεν.

Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να ανησυχεί για τη μείωση των επιτοκίων, εάν αυτό σημαίνει την αποσύνδεση της πολιτικής της από την Fed, εκτιμά ο οικονομολόγος της Unicredit, Έρικ Νίλσεν.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας τόνισε ότι μια ισχυρή αγορά εργασίας με αυξημένη αύξηση των μισθών και πολλή δημοσιονομική στήριξη θα μπορούσε να σημαίνει ότι η αμερικανική οικονομία θα πρέπει να παραμείνει περιορισμένη. Αν είναι έτσι, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο, είπε.

«Η πιθανότητα είναι σίγουρα μετρήσιμη ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρειαστεί να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – αλλά η Ευρώπη όχι», δήλωσε ο Νίλσεν.

Οι επενδυτές έχουν ποντάρει στην υλοποίηση μειώσεων ταυτόχρονα και από τις δύο δικαιοδοσίες τον Ιούνιο. Ερωτηθείσα σχετικά με την άποψη αυτή, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε την περασμένη εβδομάδα ότι το ίδρυμά της «θα ενεργήσει ανεξάρτητα». Ο Φινλανδός συνάδελφός της Όλι Ρεν δήλωσε ότι «η ΕΚΤ δεν είναι η 13η ομοσπονδιακή περιφέρεια της Fed», σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με την ελευθερία ελιγμών τους. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Ludovic Subran εκτιμά ότι ένα σενάριο όπου τα επιτόκια των ΗΠΑ θα παραμείνουν υψηλά, ενώ το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης θα μειωθεί, θα ήταν «φρικτό για την ΕΚΤ», διότι «οι κίνδυνοι χρηματοοικονομικών ροών είναι πολύ υψηλοί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νίλσεν, αντίθετα, εκτιμά ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ήταν “χαλαροί” όσον αφορά τις συνέπειες της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

«Είτε το ευρώ-δολαρίου πάει μερικούς αριθμούς χαμηλότερα, ποιος νοιάζεται;» είπε. «Δεν είναι πληθωριστικό σε κανέναν μετρήσιμο βαθμό και θα έλεγε στην αγορά ότι όντως ασκούν νομισματική πολιτική για την ευρωζώνη και όχι απλώς υποχωρούν κατά κάποιο τρόπο πίσω από τη Fed, όπως φαίνεται ότι κάνουν. Δεν λέω ότι το κάνουν, αλλά στην πραγματικότητα αυτό έχει συμβεί».

Πρόσθεσε ότι ανησυχεί περισσότερο για άλλα πράγματα προς το παρόν, όπως η Μέση Ανατολή, τα εμπορεύματα, η προοπτική της κινεζικής πίεσης στην Ταϊβάν και οι αλυσίδες εφοδιασμού.

«Αυτά είναι τα πράγματα που με κρατούν ξύπνιο τη νύχτα», δήλωσε ο Νίλσεν, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Goldman Sachs Group Inc. «Η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη έχει σφίξει το ζωνάρι, αλλά αυτό είναι μικρό πράγμα μπροστά σε αυτό που πραγματικά βλέπουμε στον κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: