United Group: Το αποτύπωμα στην ελληνική αγορά και οι αποδόσεις

United Group: Το αποτύπωμα στην ελληνική αγορά και οι αποδόσεις
Επιβεβαιώνονται οι προθέσεις της BC Partners για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα - Τα δίκτυα οπτικών ινών ενισχύουν τη θέση Nova-Wind

Η United Group ενισχύει την παρουσία της στην ελληνική αγορά επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις της BC Partners, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας ανήκει, να αξιοποιήσει περαιτέρω επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Η συνάντηση του επιτελείου του ομίλου United Group με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επικαιροποιεί τη δέσμευση της εταιρείας στην τοπική αγορά ενώ ήδη κυοφορούνταν επενδυτικά σχέδια σε συνέχεια της εξαγοράς των Nova και Wind Ελλάς. Μάλιστα στο πλαίσιο της συγχώνευσης Nova και Wind η United Group είχε επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να επενδύσει 1,3 δισ. ευρώ με ορίζοντα πενταετίας.

Η επένδυση 2 δισ. ευρώ που συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό προβλέπει, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών 10 Gigabit που θα καλύπτει 4,5 εκατομμύρια ιδιώτες και επιχειρήσεις και εντάσσεται στον πυρήνα των σχεδίων της πολυεθνικής στην τοπική αγορά όπου εδραιώνει τη θέση της.

Ας σημειωθεί ότι η United Group απολαμβάνει οφέλη από την εξαγορά των ελληνικών εταιρειών, που αποκτούν σημαντικό μερίδιο στο χαρτοφυλάκιό της. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η Wind Ελλάς, που εισφέρει στο α’ εξάμηνο του 2022 όσα έσοδα εισφέρει και η Vivacom, εμφάνισε έσοδα 285 εκατ. ευρώ από 271 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2021 και η Nova 127 εκατ. ευρώ από 123 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDAal ανήλθαν σε 81 εκατ. ευρώ και 35 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τις δύο εταιρείες. Πέρα από την Vivacom και την United Media το αποτύπωμα των άλλων εταιρειών του χαρτοφυλακίου της United Group είναι σχετικά μικρό συγκριτικά με αυτό των Nova και Wind.

Σημειώνεται ότι η εξαγορά της Wind Ελλάς ολοκληρώθηκε το α’ τρίμηνο του 2022. Η United Group απέκτησε έτσι έναν από τους τρεις παρόχους ολοκληρωμένων επικοινωνιών στην Ελλάδα με ιδιόκτητα δίκτυα κινητής και σταθερής και περίπου 3,6 εκατομμύρια συνδρομητές (στις 30 Ιουνίου 2022). Συνολικά ο κύκλος εργασιών της United Group στο α’ εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε 2,251 δισ. ευρώ με EBITDAal 797 εκατ. ευρώ.

Εν κατακλείδι, το επόμενο βήμα στις επενδύσεις της United Group στην Ελλάδα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ομίλου αλλά και τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και τα στελέχη της United Group, η διευθύνουσα σύμβουλος, Victoriya Boklag και ο Νίκος Σταθόπουλος, partner και πρόεδρος της BC Partners στην Ευρώπη. Εξάλλου, όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ο τελευταίος, η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός με ανταγωνιστικά στοιχεία έναντι άλλων αγορών. Επίσης έχει αναφερθεί στο θετικό momentum για την οικονομία έχοντας προαναγγείλλει νέες επενδυτικές κινήσεις.