Unlimited Access: Αναπηρία δεν σημαίνει αποκλεισμός

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με δράσεις και εργαστήρια για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία ξεκινά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου η εκδήλωση γνωριμίας με το πρόγραμμα Unlimited Access (Πρόσβαση άνευ ορίων), το οποίο προσβλέπει στην ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στην ανάθεση, τη δημιουργία και την προβολή παραστάσεων παραστατικών τεχνών που εμπλέκουν ανθρώπους με αναπηρία.

Με αφορμή το Unlimited Festival που οργανώθηκε το 2012 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο Λονδίνο και με πρωτοβουλία του British Council (UK), τέσσερις  φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα αυτό που έχει δύο βασικούς στόχους:

– Να αναπτύξει υποδομές, μεθοδολογίες και πρακτικές που να άρουν τα εμπόδια τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, είτε ως καλλιτέχνες είτε ως κοινό, και να υποστηρίξει τη συνεργασία και την κινητικότητα ομάδων και καλλιτεχνών.

– Να αναθεωρηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης των καλλιτεχνών με αναπηρία από το χώρο του πολιτισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, το πρόγραμμα θα διερευνήσει όχι τόσο τα δικαιώματα των καλλιτεχνών αυτών όσο τη συχνά ανατρεπτική αξία των έργων που δημιουργούν, προσφέροντας μια μοναδική προοπτική και εμπειρία του κόσμου.

Δείτε ακόμη: Homos Empaticus και μη… όλοι στον Roman Krznaric

Η Στέγη, θεωρώντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην Ελλάδα να ενδυναμωθεί η συνείδηση ότι η κοινωνία, οι φορείς και η πολιτεία γενικότερα οφείλουν να παρέχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες δυνατότητες συμμετοχής σε όλους τους πολίτες, θα συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα, μαζί με το British Council (UK), το Vo’Arte (Πορτογαλία) και το Croatian Institute for Movement and Dance (Κροάτια).

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Στέγη, σε συνεργασία με το British Council και τους άλλους εταίρους, θα προτείνει μια εκτεταμένη σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων σύγχρονου χορού, με την εμπλοκή ανθρώπων με αναπηρία και μη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένα μάλιστα από τα προγράμματα αυτά θα έχει ως στόχο τη σύσταση μιας μεικτής ομάδας που θα συνεργαστεί με νέους χορογράφους για την παραγωγή νέων έργων.

Το Unlimited Access προβλέπει επίσης τη διεξαγωγή επιμέρους φεστιβάλ  παραστατικών τεχνών στις χώρες των εταίρων που θα καταλήξουν σε ένα διεθνές Φεστιβάλ το Φεβρουάριο του 2015 στη Στέγη. Κατά τη διάρκεια του 2014 και 2015 θα πραγματοποιηθούν και δύο δημόσιες συζητήσεις. Η πρώτη θα αφορά στην ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στην διαχείριση των χώρων πολιτισμού σε σχέση με την προσβασιμότητα και η δεύτερη θα επικεντρωθεί στη διεθνή και Ελληνική εμπειρία στον τομέα του σύγχρονου χορού/καλλιτεχνικής δημιουργίας και αναπηρίας.

Τα εργαστήρια αυτά που απευθύνονται σε ενήλικες με και χωρίς αναπηρία, με μεγαλύτερη ή μικρότερη εμπειρία στο χορό, αλλά με κοινό παρανομαστή τη διάθεση για σωματική έκφραση, θα αποτελέσουν μία πρόγευση για τους τρεις κύκλους εργαστηρίων που θα ακολουθήσουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2014.

Ραντεβού στη Στέγη λοιπόν, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, στις 17:30 για την παρουσίαση του Unlimited Access, αλλά και τα βιωματικά εργαστήρια με επίκεντρο το σύγχρονο χορό που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα στο φουαγιέ του κτιρίου (δεν απαιτείται κράτηση θέσης για τα εργαστήρια, τα οποία παρέχονται δωρεάν).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση της 11ης Δεκεμβρίου, καθώς και για τους κύκλους των τριών εργαστηρίων του Ιανουαρίου-Μαΐου 2014, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά στο 213-017-8002 και με email στο education@sgt.gr

Διαβάστε ακόμη: Graffiti & street art από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών