Βank of England: Προς παράταση η παρέμβαση, για να αποφευχθεί νέο sell off στα ομόλογα

Βank of England: Προς παράταση η παρέμβαση, για να αποφευχθεί νέο sell off στα ομόλογα
epa08800727 A close up of the sign of Bank of England in the City of London in London, Britain, 05 November 2020. The central bank announced that its Monetary Policy Committee (MPC) had voted to maintain interest rates at its record low level of 0.1 percent, but expand quantitative easing - its programme of government bond buying - by £150bn (194bn US dlrs). EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα σχόλια Bailey ακολούθησαν τις εναγώνιες προσπάθειες των συνταξιοδοτικών ταμείων να στηρίξουν τις στρατηγικές τους στα παράγωγα πριν βρεθούν στην «άκρη του γκρεμού» την ερχόμενη Παρασκευή.

Ότι θα μπορούσε να παρατείνει το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων πέρα ​​από την προθεσμία αυτής της Παρασκευής 14 Οκτωβρίου ειδοποίησε τους τραπεζίτες η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), παρά το γεγονός πως ο διοικητής της Andrew Bailey σε αναφορά του προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία είπε πως έχουν μόλις τρεις ημέρες για «να κλείσουν τις θέσεις τους».

Σημειώνεται πως τα σχόλια Bailey ακολούθησαν τις εναγώνιες προσπάθειες των συνταξιοδοτικών ταμείων να στηρίξουν τις στρατηγικές τους στα παράγωγα πριν βρεθούν στην «άκρη του γκρεμού» την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποφευχθεί ένα νέο sell off στην αγορά των βρετανικών ομολόγων, το οποίο ώθησε την BoE να ξεκινήσει το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης.

Ζήτημα λοιπόν είναι εάν οι λεγόμενοι διαχειριστές επενδύσεων, οι οποίοι βοηθούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία να διαχειρίζονται τους κινδύνους στα χαρτοφυλάκια τους, μπόρεσαν να δημιουργήσουν αρκετά αποθέματα μετρητών για να επιτρέψουν στους πελάτες τους να ανταποκριθούν στα margin calls.

Υπενθυμίζεται πως η BoE αναγκάστηκε να παρέμβει πριν από δύο εβδομάδες με ένα πρόγραμμα 65 δισεκατομμυρίων λιρών για την αγορά κρατικών ομολόγων, προκειμένου να βοηθήσει τα συνταξιοδοτικά συστήματα να αποφύγουν τις συνέπειες του καταστροφικού sell off στα gilts, το οποίο πυροδότησε το νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα της βρετανικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο επικεφαλής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του ΔΝΤ σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν η κυβέρνηση να αντιστρέψει την πορεία της στις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές.

Τι είπε ο Bailey…

Μετά τον διπλασιασμό του προγράμματος διάσωσης των συνταξιοδοτικών ταμείων, «η αστάθεια της αγοράς πήγε πέρα από τα stress tests των τραπεζών» (πράγμα τρομακτικό), γεγονός το οποίο ενισχύει τον «κίνδυνο για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Το μήνυμά μου προς τα εμπλεκόμενα Funds και όλες τις εταιρείες είναι ότι έχετε τρεις μέρες ακόμα» είπε ο Bailey και προσέθεσε: «Πρέπει να το κάνετε αυτό. Η ουσία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι ότι αυτή (παρέμβαση) είναι προσωρινή. Δεν παρατείνεται».

«Ο τρόπος με τον οποίο η τράπεζα έχει δομήσει αυτήν την παρέμβαση είναι ότι μπορεί να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία μόνο εάν οι άνθρωποι υποβάλουν προσφορές σε αυτά, αλλά κανείς δεν υποβάλλει προσφορές» δήλωσε ο Craig Inches, επικεφαλής των επιτοκίων και μετρητών της Royal London Asset Management.

Όπως είπε, τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα προτιμούσαν να πουλήσουν τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων εταιρικών ομολόγων ή ακινήτων. «Αν πουλήσουν τώρα gilts, ίσως να χρειαστεί να τα αγοράσουν κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν θα είναι πολύ ακριβά». Και οι αγορές αντέδρασαν όπως θα φανταζόταν κανείς…