Βαρουφάκης: Το ελληνικό ζήτημα χρειάζεται ευρωπαϊκή παρέμβαση

Βαρουφάκης: Το ελληνικό ζήτημα χρειάζεται ευρωπαϊκή παρέμβαση

Υπέρ της δημιουργίας μίας bad bank και της χρησιμοποίησης κεφαλαίων από τον EFSF ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς αναφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο πλαίσιο του τραπεζικού συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως απαιτείται ευρωπαϊκή παρέμβαση για την επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας bad bank και της χρησιμοποίησης κεφαλαίων από το EFSF χωρίς αργοπορία. Υπογράμμισε, μάλιστα, την ανάγκη δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας.

Κάνοντας λόγο για τους στόχους της διαπραγμάτευσης, στάθηκε στη βιώσιμη πορεία των δημοσιονομικών της χώρας στο διηνεκές, με την επίτευξη κατάλληλων δημοσιονομικών πλεονασμάτων και όχι επιστροφή στα αναξιοπρεπή ελλείμματα του παρελθόντος. Επισήμανε, επίσης, ότι είναι απίστευτο πόσοι άνθρωποι ασχολούνται από όλες τις πλευρές, ενώ τόνισε ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται για να γίνεται. Στόχος της διαπραγμάτευσης μας δεν είναι μόνο η επίλυση του ελληνικού ζητήματος αλλά η πραγματική ολοκλήρωση της ευρωζώνης, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, είπε ότι είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που καλείται και για αυτό τον λόγο απαιτούνται μεταξύ άλλων έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να στηριχθούν τα ταμεία. Σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα πρέπει να εξασφαλίζουν ένα ποσοστό στο δημόσιο, έστω και μειοψηφικό, ώστε να υπάρχουν έσοδα, αντί να γίνεται ξεπούλημά. Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη να υπάρχει διασύνδεση της επένδυσης των ιδιωτών με την τοπική κοινωνία. Όπως εξήγησε, η εποχή που μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν αντίθετη με την επιχειρηματικότητα έχει παρέλθει.