Βασιλάκος (Κωτσόβολος): Εμπιστοσύνη στην προσαρμοστικότητα της ελληνικής οικονομίας – Ισχυρή ανάπτυξη και επενδύσεις από την εταιρεία

Βασιλάκος (Κωτσόβολος): Εμπιστοσύνη στην προσαρμοστικότητα της ελληνικής οικονομίας – Ισχυρή ανάπτυξη και επενδύσεις από την εταιρεία
Γιάννης Βασιλάκος Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα ανταποκριθεί πολύ καλύτερα στις νέες προκλήσεις που έχουν προκύψει από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις πληθωριστικές πιέσεις τα αυξημένο ενεργειακό κόστος και μια σειρά άλλων παραγόντων, σε σχέση με τις πολλές άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες διατύπωσε ο Γιάννης Βασιλάκος, αντιπρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe, παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα 2021-2022 που γνώρισαν ισχυρή ανάπτυξη.

Ο κ. Βασιλάκος σε μια εκτενή ανάλυση των διεθνών και εγχώριων συνθηκών που επηρεάζουν την οικονομία και τους επιμέρους κλάδους της εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2022 και την δυνατότητα της οικονομίας να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις. Η πολιτεία με τα μέτρα στήριξης και τις παρεμβάσεις ισοσκελίζει σε ένα μεγάλο μέρος της απώλειες από την πληθωριστικές πιέσεις και τις ανατιμήσεις ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της πορεία, παράγοντες που θα στηρίζουν την κατανάλωση, επισήμανε ο κ.Βασιλάκος, δίνοντας έμφαση και σε άλλους θετικούς παράγοντες όπως η πολύ καλή πορεία του Τουρισμού. Τους επόμενους 12 μήνες εκτιμώ ότι θα τους «βγάλουμε» καλύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είπε χαρακτηριστικά, ο κ.Βασιλάκος, επισημαίνοντας όμως ότι για το 2023 σύμφωνα με μηνύματα προμηθευτών και συνεργατών θα είναι μια πιο δύσκολή χρονιά.

Οικονομικά αποτελέσματά της για το οικονομικό έτος 2021-2022, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου.

Όπως ανακοίνωσε ο κ.Βασιλάκος ο κύκλος εργασιών της εταιρείας έκλεισε στα 654 εκατ.ευρώ σημειώνοντας σημαντική αύξηση 13.1%, σε σχέση με το οικονομικό έτος 2020-2021, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 51.7 εκατ.ευρώ, από 43.8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα 25.2 εκατ.ευρώ από 20.9 εκατ.ευρώ το 2020-2021, σημειώνοντας αύξηση 20,5%. Οι επενδύσεις για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος έφτασαν στα 13.2 εκατ.ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 20,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα έκλεισαν στα 59.4 εκατ.ευρώ.

Ο κ.Βασιλάκος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Κωτσόβολος, κατά το οικονομικό έτος 2021-2022, συνέχισε εντατικά τις επενδύσεις της όσον αφορά το δίκτυο καταστημάτων της, ενώ πραγματοποίησε δυναμική είσοδο στην Κυπριακή αγορά με δύο υπερσύγχρονα φυσικά καταστήματα σε Λευκωσία και Λεμεσό, αναπτύσσοντας παράλληλα μία υπερσύγχρονη υποδομή τηλεφωνικού κέντρου που εξυπηρετεί αποκλειστικά την Κυπριακή αγορά και το ηλεκτρονικό κατάστημα kotsovolos.cy. Παράλληλα, όπως είπε, ενίσχυσε περαιτέρω το πλάνο επενδύσεών της με στόχο την αναβάθμιση των λειτουργικών συστημάτων της και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, δημιουργώντας μία από τις πρώτες Omnichannel πλατφόρμες λιανικής σε παγκόσμιο επίπεδο, εισάγοντας παράλληλα πολλές νέες καινοτόμες λύσεις που ενδυναμώνουν συνεχώς την αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών και την ανταγωνιστική θέση της αλυσίδας. Επιπλέον, η εταιρεία συνέχισε τις επενδύσεις της στην εφοδιαστική της αλυσίδα εισάγοντας αυτοματισμούς επόμενης γενιάς, με στόχο τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας των πελατών της και την αύξηση της παραγωγικότητάς της.

«Σε μία ακόμη δύσκολη χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο και με ξεκάθαρο στόχο τη συνεχή προσαρμογή μας στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μας αλλά και της αγοράς, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μία ακόμα επιτυχημένη οικονομική χρήση. Η ευελιξία με την οποία οι άνθρωποί μας σχεδιάζουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες κάνοντάς τα προσβάσιμα σε όλους, χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις και οι συνεχείς επενδύσεις που στηρίζουν την αναπτυξιακή μας στρατηγική, είναι η απάντησή μας και σε αυτή τη δύσκολη «στροφή», δίνοντας παράλληλα προστιθέμενη αξία στην Ελληνική οικονομία και τον Έλληνα καταναλωτή. Συνεχίζουμε δυναμικά και προάγουμε την καινοτομία σε κάθε μας πρωτοβουλία, αναπτύσσοντας ένα ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο που υπόσχεται μία καλύτερη ζωή για όλους», πρόσθεσε.