Βασίλης Αποστολόπουλος: Το business as usual τελείωσε με την πανδημία

Βασίλης Αποστολόπουλος: Το business as usual τελείωσε με την πανδημία
Με δυναμική πολυεθνικής και αμεσότητα οικογενειακής επιχείρησης, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών επενδύει διαρκώς στο μέλλον της υγείας, υιοθετώντας αλλά και αναπτύσσοντας best practices και τεχνογνωσία γύρω από καίριες προκλήσεις.

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύεται στην ειδική έκδοση CEO Initiative Book, στο πλαίσιο του CEO Initiative, που κυκλοφορεί στα περίπτερα μαζί με τo νέο τεύχος του Fortune.

Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, CEO Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Πώς ένας οργανισμός στον κλάδο Υγείας, που θέλει να είναι στην πρωτοπορία, διατηρεί ψηλά το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού του;

Η πανδημία έκανε τον κόσμο να βλέπει τα πράγματα όπως τα βλέπαμε εμείς στον όμιλό μας ανέκαθεν, δεκαετίες πριν την Covid-19. Η δουλειά µας δεν είναι απλώς κάποια υπηρεσία ή προϊόν· είναι η ίδια η ζωή του ανθρώπου, και αυτό επηρεάζει τον τρόπο µε τον οποίο προσεγγίζουµε τους δικούς µας ασθενείς, εργαζοµένους και γιατρούς.

Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, η πιο βασική επένδυσή μας είναι στο ανθρώπινο δυναμικό. Από κορυφαίους γιατρούς και επιστήμονες του εξωτερικού που φέρνουμε στην Ελλάδα, το λεγόμενο «Brain Gain», μέχρι τη συνεχή επένδυση σε προγράμματα κατάρτισης, εκπαιδεύσεις, συνέδρια, πιστοποιήσεις και έρευνες, για το προσωπικό μας: νοσηλευτικό, διοικητικό, οδηγούς ασθενοφόρων, διασώστες. Επενδύουμε για να πηγαίνουμε όλοι μαζί μπροστά, προς όφελος του Έλληνα ασθενούς και του κοινωνικού συνόλου, «χτίζοντας» μια σπάνια εταιρική κουλτούρα που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα μιας πολυεθνικής με την ευελιξία και την αμεσότητα μιας οικογενειακής επιχείρησης.

Παράλληλα, ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία με τους παγκόσμιους ηγέτες του χώρου, συμμετέχοντας, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε κορυφαίες παγκόσμιες διαβουλεύσεις για τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης και τα νέα πρωτόκολλα της ασφαλούς λειτουργίας των νοσοκομειακών δομών, πριν ακόμα ανακοινωθούν τα αντίστοιχα εθνικά ή ευρωπαϊκά πρωτόκολλα.

Η κλιματική αλλαγή είναι σαφώς πιο επιδραστική στην υγεία από ό,τι η Υγεία ως κλάδος στο περιβάλλον, αλλά η πρόκληση είναι μία: ποιο σύστημα υγείας θα καλύψει τις ανάγκες των πολιτών σε μελλοντικές κρίσεις;

Η ανθρώπινη υγεία δεν είναι αυτοτελής. Δεν είναι αυθύπαρκτη. Είναι συνιστώσα µιας ευρύτερης εξίσωσης, που συμπεριλαμβάνει την υγεία των ζώων, αλλά και την υγεία του πλανήτη που µας φιλοξενεί. Η πανδημία ήρθε να το επιβεβαιώσει, όταν είδαμε ότι οι κακές υγειονομικές συνθήκες µιας αγοράς γέννησαν έναν καταστροφικό ιό, ο οποίος από τα ζώα πέρασε στον άνθρωπο και δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση. Είναι ένας φαύλος κύκλος που πρέπει όλοι να τον αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι το «One Health», το οποίο ο όµιλός µας, ο πρώτος ιδιωτικός ιατρικός όμιλος στην Ελλάδα −και από τους πρώτους στην Ευρώπη− αγκάλιασε. Στόχος είναι να αθροίσουμε τις δυνάμεις µας προς αυτή την κατεύθυνση, και ήδη έχουμε υποστηρίξει την προσπάθεια για δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου «One Health» στην Ελλάδα.

Για εµάς αυτή η προσέγγιση είναι στάση ζωής και υπεύθυνης επιχειρηµατικότητας. Υιοθετώντας τα ESG κριτήρια και την «πράσινη» ανάπτυξη ως βασική στρατηγική µας, ενισχύουμε το άλμα προς τα εμπρός που καλούμε να πραγματοποιήσουμε ως χώρα και ως κοινωνία.

Πώς προσεγγίζετε το μέλλον;

Επενδύουμε διαρκώς στο μέλλον της υγείας, υιοθετώντας αλλά και αναπτύσσοντας best practices και τεχνογνωσία γύρω από καίριες προκλήσεις. Εξελίσσουμε τόσο τον κρίσιμο τομέα του check-up και της προληπτικής ιατρικής, όσο και τη διαρκή παρακολούθηση, δηλαδή το monitoring, των ασθενών που μας εμπιστεύονται, με στόχο την προαγωγή της υγείας τους, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της ευεξίας και, ταυτόχρονα, την ελαχιστοποίηση του ρίσκου από ιατρικές πράξεις υιοθετώντας νέες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Σε ποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ομίλου επενδύετε ώστε να συνεχίσετε να δημιουργείτε αξία για την τοπική αγορά;

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών αναδείχθηκε στον χρυσό πρωταγωνιστή του κλάδου για τη δεκαετία 2010-2020, μέσα από μια σειρά δεικτών που αξιολόγησε η ανεξάρτητη επιτροπή του Direction Business Network, συνυπολογίζοντας αθροιστικά-συνολικά τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη προ φόρων για τη χρονική-οικονομική περίοδο από το 2010 έως 2019. Ενδεικτικά, στην κρίσιμη δεκαετία που η χώρα αντιμετώπισε αλλεπάλληλες και βαρύτατες κρίσεις, με κυριότερη την κρίση χρέους και την παρατεταμένη λιτότητα, ο όμιλος ολοκλήρωσε επενδύσεις πλέον των 87 εκατ. ευρώ, αύξησε τις θέσεις εργασίας και κατέκτησε μια σειρά από σημαντικές νέες πρωτιές, με αιχμή την καινοτομία, την κορυφαία ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, και τη μεγάλη προσφορά στον Έλληνα ασθενή και στην ελληνική κοινωνία. Με το βλέμμα στο μέλλον, υλοποιούμε έναν νέο κύκλο επενδύσεων πλέον των 40 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας και επιταχύνοντας την οργανική ανάπτυξη του Ομίλου. Ταυτόχρονα έχουμε αυξήσει την κερδοφορία και τον κύκλο εργασιών μας, μειώνοντας τον δανεισμό μας.

«Το business as usual τελείωσε με την πανδημία. Tαγμένοι στο μότο μας “πάντα ένα βήμα μπροστά”, διασφαλίζουμε μια θέση αιχμής στο “new normal”, το οποίο είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο και, αν κανείς το δει ως σταθερό, γίνεται μέσα σε πολύ λίγο χρόνο “outdated”».