Η βασίλισσα Ελισάβετ βάπτισε αεροπλανοφόρο με… ουίσκι

Η βασίλισσα Ελισάβετ βάπτισε αεροπλανοφόρο με… ουίσκι

Η βασίλισσα Ελισάβετ βάπτισε σήμερα το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο της Βρετανίας που φέρει το όνομά της με ένα μπουκάλι ουίσκι, αντί για την παραδοσιακή σαμπάνια, στη διάρκεια μιας τελετής σε ναυπηγείο της Σκωτίας.

Μπροστά από το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει ναυπηγηθεί ποτέ στη Βρετανία -με το μήκος του που φτάνει τα 280 μέτρα να είναι τρεις φορές πιο μακρύ από την πρόσοψη του παλατιού του Μπάκιγχαμ και το ύψος του να είναι ίσο με αυτό των καταρρακτών του Νιαγάρα- η βασίλισσα είπε: «Είθε ο Θεός να το ευλογεί και αυτούς που θα ταξιδεύουν με αυτό».

Το malt ουίσκι που επιλέχθηκε για να βαπτιστεί το πλοίο προέρχεται από ένα αποστακτήριο που άνοιξε το 1777 στο Άιλ οφ Άιλα, το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Εβρίδων.

Το HMS Queen Elizabeth θα διαθέτει πλήρωμα έως και 1.600 άνδρες, θα μεταφέρει τουλάχιστον τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα και 36 αεροσκάφη F-35B.

Το αεροπλανοφόρο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του δοκιμή στη θάλασσα και 2017 και θα είναι επιχειρησιακό το 2020.

Παράλληλα προγραμματίζεται να ναυπηγηθεί ένα ακόμη πλοίο ανάλογου μεγέθους, 65.000 τόνων, το οποίο θα φέρει το όνομα HMS Prince of Wales που είναι ο επίσημος τίτλος του πρίγκιπα Καρόλου, διάδοχου του βρετανικού θρόνου.

Το συνολικό σχέδιο ναυπήγησης των δύο αυτών πλοίων εκτιμάται στα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από κάποιους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Διαβάστε ακόμη:

Ένα αεροδρόμιο αφιερωμένο στη Βασίλισσα Ελισάβετ

Η μοναρχία κοστίζει ακριβά στους Βρετανούς

Μια «βελούδινη» διαδοχή, στρωμένη με «αγκάθια»