Βαθαίνει η κρίση στην Ταϊλάνδη

Βαθαίνει η κρίση στην Ταϊλάνδη

Στο «παρά πέντε» διέφυγε η πρωθυπουργός από εκατοντάδες διαδηλωτές που εισέβαλαν σε κτίριο όπου βρισκόταν, απαιτώντας την παραίτησή της.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 45 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν στην Μπανγκόκ  της Ταϊλάνδης μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών της κυβέρνησης, όπου η κατάσταση ολοένα και μοιάζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, που απαιτούν την παραίτηση της πρωθυπουργού της χώρας, Γινγκλούκ Σιναουάτρα, προσπαθούν πλέον με κάθε τρόπο να παραλύσουν την κυβέρνηση της χώρας, η οποία επιστράτευσε τουλάχιστον 21.000 αστυνομικούς για να περιβάλλουν 10 κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα, προκειμένου να εμποδίσουν την κατάληψή τους από διαδηλωτές.

Ωστόσο, εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εισέβαλαν σήμερα σε ένα αθλητικό κέντρο της αστυνομίας στη Μπανγκόκ όπου βρισκόταν η πρωθυπουργός, η οποία κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να εισβάλουν στο αρχηγείο της εθνικής αστυνομίας στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, αλλά και για να τους εμποδίσει να κάνουν πορεία προς την έδρα της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Blue Sky TV.

Διαβάστε ακόμη: Έκρυθμη η κατάσταση στην Ταϊλάνδη (φωτο)

Οι επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών έχουν καλέσει τους οπαδούς τους να καταλάβουν 10 υπουργεία, έξι τηλεοπτικούς σταθμούς, το αρχηγείο της αστυνομίας και την έδρα της κυβέρνησης, όπου βρίσκεται και το γραφείο της Γινγκλάκ. Τα γραφεία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης Thai PBS καταλήφθηκαν από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του PBS και της αστυνομίας, ενώ τουλάχιστον 3.000 διαδηλωτές είναι συγκεντρωμένοι έξω από το αρχηγείο της εθνικής αστυνομίας.

Η πρωθυπουργός της χώρας υποσχέθηκε να μην κάνει οποιαδήποτε χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών. «Επιλέγουμε να καταδικαστούμε ως μια αδύναμη κυβέρνηση παρά να κάνουμε χρήση βίας», δήλωσε το Σάββατο η Γινγκλάκ. «Είναι καλύτερα από το να θέσουμε μια προθεσμία ώστε να ανακτήσουμε το έδαφος και να οδηγήσουμε τους ανθρώπους στη δυστυχία», είπε.

Η Γινγκλάκ έχει ζητήσει να πραγματοποιηθούν συνομιλίες με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, κύριος ηγέτης των οποίων είναι ο Σουτέπ Ταγκσουμπάν, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο οποίος ωστόσο απέρριψε τις προτάσεις για διάλογο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Κλιμακώνεται η κυβερνητική κρίση στην Ταϊλάνδη