Βατόπουλος: Θα φοράμε τις μάσκες για αρκετό καιρό όπως οι Κινέζοι

Βατόπουλος: Θα φοράμε τις μάσκες για αρκετό καιρό όπως οι Κινέζοι
Μία γυναίκα διασχίζει τη λεωφόρο Συγγρού φορώντας μάσκα, ενώ είναι σε εφαρμογή μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων λόγω κορονοϊού, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε για τον υψηλό αριθμό θανάτων, την ανθεκτικότητα του ιού λόγω των μεταλλάξεων, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι το να γίνουν καρναβάλια δεν είναι μια καλή ιδέα.

Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και άλλα πανδημικά κύματα εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Ωστόσο, επισήμανε ότι το ζήτημα είναι πόσο μεγάλα και θανατηφόρα θα είναι, γεγονός που δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι οι σκληροί δείκτες δεν θα είναι για πολύ καιρό ακόμα σε υψηλά επίπεδα, εξηγώντας ότι η αποκλιμάκωση είναι δεδομένη, καθώς τόσο τα κρούσματα όσο και οι εισαγωγές έχουν υποχωρήσει. «Αυτό δε σημαίνει ότι ήρθε το τέλος της πανδημίας», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν θα γίνουν φέτος τις Απόκριες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, δε φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος σημειώνοντας ότι «ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων. Ο συνωστισμός θα φέρει κρούσματα, αυτά θα φέρουν νόσο και επομένως και βαριά περιστατικά». Όπως είπε, υπάρχει μια πολιτική απόφαση σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν οι περιορισμοί όσο είναι δυνατόν, ωστόσο αυτό ενέχει έναν υγειονομικό κίνδυνο.

Για το Πάσχα, εκτίμησε ότι «φέτος θα καταφέρουμε να πάμε στο χωριό» και συμπλήρωσε ότι και το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο, δεδομένου ότι ανοσοποίηση του πληθυσμού είναι πολύ καλύτερη και υπάρχουν φάρμακα, ωστόσο τόνισε ότι δε θα πετάξουμε τις μάσκες. «Οι μάσκες θα είναι για αρκετό καιρό μαζί μας», κατέληξε.