Βελτιώσεις στη ρύθμιση για το γάλα

Βελτιώσεις στη ρύθμιση για το γάλα

Στις πέντε ημέρες η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος - Δεκτές από την τρόικα οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αμφιλεγόμενη ρύθμιση.

Η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος λόγω και των συνθηκών παραγωγής-διακίνησης στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες, ενώ οριακά θα έχει περιθώριο αύξησης μιας ημέρας, και αυτό αφού προηγουμένως συλλεχθούν τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα. Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συμμετοχή του υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη, του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου και ομάδας πανεπιστημιακών και επιστημόνων από τον ΕΛΟΓΑΚ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Νωρίτερα σήμερα η τρόικα είχε κάνει δεκτές τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση βελτιώσεις στη ρύθμιση για το γάλα, η οποία έχει προκαλέσει «ρωγμές» στον  κυβερνητικό συνασπισμό, μία ημέρα πριν από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις που τέθηκαν ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 11 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος χθες εξέφρασε ο ίδιος αντιρρήσεις σε ορισμένα ζητήματα, η ρύθμιση για το γάλα αναδιαμορφώθηκε. Έτσι πρόκειται να απαλειφθεί ο όρος «φρέσκο» από τις συσκευασίες του γάλακτος, το οποίο θα χωρίζεται ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί σε δύο κατηγορίες. Αυτές θα είναι το παστεριωμένο (που σήμερα ονομάζουμε φρέσκο) και το υψηλής και υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας. Επιπλέον στην κατηγορία τού παστεριωμένου δημιουργείται μια υποκατηγορία, το γάλα ημέρας.

«Του είπα ποιες είναι οι δικές μου σκέψεις και ο τρόπος που μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτό, τι είναι αυτό που καθορίζει την ποιότητα του γάλακτος και η προέλευση, διότι το σήμα θα μπορέσει να ξεχωρίσει το ελληνικό γάλα, όμως η μέθοδος επεξεργασίας είναι το σημαντικό. Αυτή καθορίζει την ποιότητα του γάλακτος» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στο Βήμα FM.

«Μέχρι σήμερα, είχαμε το παστεριωμένο γάλα, αυτό που ονομάζουμε φρέσκο και στη χώρα μας λέγαμε μέχρι τώρα ότι μπορεί να αντέξει 5-6 μέρες. Αυτό, λοιπόν, το παστεριωμένο γάλα δεν θέλουν πλέον να το λένε φρέσκο. Είναι θετικό ότι ο κ. Χατζηδάκης είδε θετικά τις προτάσεις μου και των υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και τις επιστημονικές απόψεις. Και των κτηνοτρόφων είναι αυτή η πρόταση. Μας είπε λοιπόν ότι θέλει να το συζητήσει με τους συνεργάτες του και με τους εκπροσώπους της τρόικας. Πριν από λίγο, είπε ότι συμφωνεί. Λύνεται το πρόβλημα και χαίρομαι που αρκετοί βουλευτές, όπως ο κ. Μωραΐτης λένε το ίδιο», είπε ακόμη ο κ. Τσαυταρής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως θα ενημερώσει σήμερα τους βουλευτές της ΝΔ και αύριο του ΠΑΣΟΚ για το σκέλος του πολυνομοσχεδίου που αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης. Είπε επίσης ότι θέλει να πιστεύει πως όταν οι βουλευτές το διαβάσουν θα συμφωνήσουν.

Διαβάστε ακόμη:

Σε «κόκκινο συναγερμό» στο ΠΑΣΟΚ για γάλα, φαρμακεία και φωτοβολταϊκά

Το γάλα -και όχι μόνο- συνεχίζει να ταράζει τη δικομματική

«Φουσκώνει το ποτάμι» του γάλακτος