Βενεζουέλα: Απαγόρευση εξόδου στον Γκουαϊδό

Βενεζουέλα: Απαγόρευση εξόδου στον Γκουαϊδό
epa07322620 The president of the National Assembly of Venezuela and self-proclaimed interim president of Venezuela, Juan Guaido (R), attends a rally with supporters, in Caracas, Venezuela, 26 January 2019. Guaido said on Saturday that he will not accept a 'false' dialogue with the government of Nicolas Maduro or elections 'that do not have legitimate conditions' two of the options put on the table to unlock the crisis in the country. EPA/Miguel Gutierrez

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας στον Χουάν Γκουαϊδό. Εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις.

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας στον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.

Εις βάρος του 35χρονου επικεφαλής του Κοινοβουλίου διενεργείται προκαταρκτική έρευνα, σε μία εξέλιξη που αποκαλύπτει την κλιμάκωση της μάχης για την εξουσία στην άλλοτε πλουσιότερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, η οποία σήμερα βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Τον Γκουαϊδό στηρίζουν οι ΗΠΑ, οι οποίες και διαμηνύουν πώς όλες οι λύσεις παραμένουν στο τραπέζι, ενώ ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει τη στήριξη της Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών το συντομότερο δυνατό, ενώ και η Ομάδα της Λίμα, η οποία συστήθηκε το 2017 για την εύρεση ειρηνικής λύσης στη Βενεζουέλα με τη συμμετοχή 14 χωρών της Βορείου και Νοτίου Αμερικής αντιτίθεται στην όποια στρατιωτική επέμβαση.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί, ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί από τις 21 Ιανουαρίου στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μαδούρο: Δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Χουάν Γκουαϊδό ως τώρα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε και μεταδόθηκε σήμερα από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι δεν έχει εκδοθεί ως τώρα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

«Εξ όσων γνωρίζω, αυτό το μέτρο δεν έχει παρθεί ως τώρα. Ας περιμένουμε (να ολοκληρωθούν) οι εσωτερικές συνταγματικές και δικαστικές διαδικασίες για να δούμε τα αποτελέσματα. Δεν θα βιαστούμε, θα περιμένουμε», τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Για τον Μαδούρο, το ζήτημα είναι συνταγματικό και επαφίεται στη δικαιοσύνη της Βενεζουέλας.

«Ως αρχηγός του κράτους, έχω την άποψη ότι γίνεται απόπειρα πραξικόπημα, κατά παραβίαση του Συντάγματος. Αλλά αυτή είναι απλά η γνώμη του αρχηγού του κράτους. Πρέπει να ενεργήσει ο γενικός εισαγγελέας, και έχει ήδη αρχίσει να ενεργεί, πρέπει να ενεργήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, και ήδη ενεργεί. Και ό,τι αποφασίσουν ο εισαγγελέας και τα δικαστήρια θα εφαρμοστεί από το δικαστικό σύστημα της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Μαδούρο.