Βενεζουέλα: Όλες οι επιλογές -και η στρατιωτική παρέμβαση- βρίσκονται στο τραπέζι

Βενεζουέλα: Όλες οι επιλογές -και η στρατιωτική παρέμβαση- βρίσκονται στο τραπέζι
epa07329770 The president of the Venezuelan National Assembly Juan Guaido (C), arrives at the Parliament headquarters, in the Federal Legislative Palace, in Caracas, Venezuela, 29 January 2019. The Parliament, with an opposition majority, is debating a bill for a possible transitional government, an agreement for the 'rescue' of the country and on 'free' elections. EPA/LEONARDO MUNOZ

Καθώς η υφήλιος αναρωτιέται για το σημείωμα του Τζον Μπόλτον περί αποστολής 5000 στρατιωτών στην Κολομβία, ο Χουάν Γκουαϊδό αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, απέφυγε σήμερα να διευκρινίσει αν η Ουάσινγκτον εξετάζει την πιθανότητα να αναπτύξει 5.000 στρατιώτες στην Κολομβία για να αντιμετωπίσει την κρίση στη Βενεζουέλα. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό ο Σάναχαν είπε ότι δεν το έχει συζητήσει με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον. Ο τελευταίος άφησε να πλανώνται πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις των ΗΠΑ, όταν εμφανίστηκε στο μπρίφινγκ, την Δευτέρα, έχοντας γραμμένη στις σημειώσεις του τη φράση «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», χώρα που συνορεύει με τη Βενεζουέλα. «Δεν το έχω συζητήσει με τον σύμβουλο Μπόλτον», είπε ο Σάναχαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο.

Σήμερα οι ΗΠΑ προχώρησαν στην πιστοποίηση της εξουσίας του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό να ελέγχει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία τα οποία κατέχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης ή οποιαδήποτε άλλη ασφαλισμένη τράπεζα των ΗΠΑ, ανέφερε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η πιστοποίηση, που δόθηκε την περασμένη Παρασκευή, ισχύει για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή στην κεντρική τράπεζά της. «Αυτή η πιστοποίηση θα βοηθήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας να διαφυλάξει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε σε δήλωση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Παλαντίνο.

Ο ίδιος ο Γκουαϊδό, μιλώντας στο CNN, είπε πως το κίνημα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα μπορεί να επιτύχει μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας μακριά από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τελικά (να επιτύχει) ελεύθερες εκλογές. «Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια ειρηνική μετάβαση-μια μετάβαση και τελικά ελεύθερες εκλογές», είπε ο Γκουαϊδό, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας στη συνέντευξή του που μεταφράστηκε στα αγγλικά από τα ισπανικά.

Ο ίδιος είπε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρκετές φορές και όταν ρωτήθηκε για πιθανή στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα, απάντησε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Ο Τραμπ ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως τον πρόεδρο εν ενεργεία της Βενεζουέλας. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, επικεφαλής του μοναδικού θεσμού της χώρας της Λατινικής Αμερικής υπό τον έλεγχο των αντιπάλων του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, αυτοανακηρύχθηκε την περασμένη Τετάρτη μεταβατικός πρόεδρος επιχειρηματολογώντας ότι του το επιτρέπει το Σύνταγμα. Η αντιπολίτευση διατείνεται ότι υπάρχει κενό εξουσίας: θεωρεί παράνομη τη νέα θητεία του Μαδούρο, που ορκίστηκε και ανέλαβε τυπικά καθήκοντα τη 10η Ιανουαρίου.

Ρωσία: Το Καράκας θα πρέπει να αποπληρώσει το χρέος του προς τη Μόσχα

Ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα με την αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η Ρωσία στην Βενεζουέλα, τα οποία υπερβαίνουν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που επικρατεί στην χώρα, αν και όπως είπε προς το παρόν δεν υπάρχουν καθυστερήσεις με την πληρωμή των δόσεων.

«Προβλήματα ασφαλώς θα υπάρξουν. Όλα εξαρτώνται αυτή τη στιγμή από τον στρατό, από τους στρατιωτικούς, από το κατά πόσο θα μείνουν πιστοί στο χρέος τους και τον όρκο τους. Άλλη εκτίμηση είναι αδύνατον να κάνω», δήλωσε ο Στορτσάκ.

Η πλησιέστερη δόση, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου από την Βενεζουέλα, υπερβαίνει τα 100 εκ. δολάρια, δήλωσε ο Στορτσάκ διευκρινίζοντας ότι οι πληρωμές καταβάλλονται τον Σεπτέμβριο και τον Μάρτιο, ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν καθυστερήσεις όπως και ότι η τελευταία πληρωμή έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η Βενεζουέλα θα πρέπει να αποπληρώσει το χρέος της προς την Ρωσία, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας ενώπιον της Ρωσίας δεν υπέστη αλλαγές. «Στην συμφωνία δεν έγινε καμία τροποποίηση, συνεπώς η Βενεζουέλα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ενώπιον του πιστωτή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τον Νοέμβριο του 2017 η Ρωσία και η Βενεζουέλα υπέγραψαν διακρατική συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 3,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με διάρκεια αποπληρωμής 10 ετών και με τις κατώτερες σε ύψος πληρωμές τα πρώτα έξι χρόνια.

Προς το παρόν διατηρείται για την Βενεζουέλα η περίοδος διευκολύνσεων όσον αφορά το χρέος της προς την Ρωσία , επεσήμανε ο Στορτσάκ. « Την τελευταία φορά καταβλήθηκε ένα αρκετά σημαντικό ποσό (πληρωμή) που υπερέβη τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Η επικειμένη πληρωμή είναι του ίδιους μεγέθους. Έχουμε ορίσει σταθερό επιτόκιο. Όταν αρχίσει η περίοδος αποπληρωμής του δανείου, μαζί με το επιτόκιο γίνεται απόσβεση ενός μέρους του χρέους, πρόκειται για ένα κλασικό σχήμα απόσβεσης του κρατικού χρέους», διευκρίνισε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών.