Βενεζουέλα: Τρίτη ημέρα μπλακ άουτ – Έκκληση Γκουαϊδό για βοήθεια

Βενεζουέλα: Τρίτη ημέρα μπλακ άουτ – Έκκληση Γκουαϊδό για βοήθεια
epaselect epa07422303 People walk in a street in the dark during a power outage in Caracas, Venezuela, early 08 March 2019. Venezuela suffered a power outage on 07 March that saw at least 14 states affected, including the country's capital. President of Venezuela, Nicolas Maduro, ordered Friday, the suspension of working hours in both the public and private sectors and school classes, as a result of the blackout that affects several states of the country and the capital for hours. EPA/RAYNER PEÑA

Η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα. Ο Χουάν Γκουαϊδό ζητά από την Εθνοσυνέλευση να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η Βενεζουέλα διανύει την τρίτη ημέρα του μπλακ άουτ που έχει παραλύσει την χώρα και ανάγκασε την κυβέρνηση να διακόψει για αύριο την λειτουργία των σχολείων και των επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσε από τηλεοράσεως ο υπουργός Πληροφόρησης Χόρχε Ροντρίγκες.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ζήτησε από το κοινοβούλιο να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και κάλεσε τον πληθυσμό να κατέβει στους δρόμους «διότι το καθεστώς αφήνει τους ανθρώπους να πεθαίνουν» και τον στρατό «να σταματήσει να καλύπτει τον δικτάτορα», τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Από το απόγευμα της Πέμπτης, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας δεν έχουν φως, νερό, μέσα συγκοινωνίας και επικοινωνίας και συναντούν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης.

«Θα ζητήσω από την Εθνοσυνέλευση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας» στην χώρα, πράγμα που θα επιτρέψει επίσης «να ζητηθεί διεθνής βοήθεια», ανακοίνωσε ο Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας , αυτοανακηρυχθείς «προσωρινός πρόεδρος» που έχει αναγνωρισθεί από πενήντα περίπου χώρες.

Ανθρωπιστική βοήθεια μπλοκαρισμένη στα σύνορα

Τουλάχιστον 250 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, τρόφιμα και φάρμακα, που προέρχονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και την Βραζιλία.

Η κυβέρνηση αντιτάχθηκε στις 23 Φεβρουαρίου στην είσοδο της βοήθειας αυτής στην χώρα, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για απόπειρα μεταμφιεσμένης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ.

Η βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 15 ασθενών στα νοσοκομεία, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι εφοδιασμένα με γεννήτριες, αλλά ελλείψει επίσημου απολογισμού και μέσων επικοινωνίας, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στην χώρα.

Σήμερα το πρωί η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού η Copelec ανακοίνωσε ότι η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο 40% της πρωτεύουσας. Σχετική ηρεμία επικρατεί στο Καράκας, όπου δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν περιστατικά λεηλασίας καταστημάτων.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Γκούρι, στην πολιτεία Μπολίβαρ, όπου εκδηλώθηκε η βλάβη, τροφοδοτεί τα τρία τέταρτα της χώρας. Ο Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε «νέα κυβερνοεπίθεση» στο πλαίσιο του «ηλεκτρικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ». Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα δώσει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Χολιγουντιανό» σενάριο, λέει ο Χουάν Γκουαϊδό. Ο ίδιος, αλλά και πολλοί παρατηρητές, θεωρούν ότι η έλλειψη συντήρησης και επενδύσεων είναι η αιτία της βλάβης που έχει παραλύσει την πετρελαιοπαραγωγό χώρα από τη Πέμπτη.

Μόνο δολάρια

Στη πρωτεύουσα, τα ελάχιστα ανοικτά καταστήματα δεν δέχονται παρά μόνο δολάρια. Εξαιτίας του πληθωρισμού, το τοπικό νόμισμα δεν επαρκεί για τις αγορές, αφού ένα λίτρο γάλα κοστίζει 10.000 μπολίβαρ. Για το λόγο αυτόν, έχει γενικευθεί η χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Και αυτές δεν μπορούν να γίνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Στην αγορά του Τσακάο, ελλείψει ψυκτικών θαλάμων ή και πάγου, τα τρόφιμα αλλοιώνονται στους πάγκους μέσα στην τροπική ζέστη. Μπροστά στα πρατήρια καυσίμων οι ουρές όλο και μεγαλώνουν.

Εκατοντάδες επιβάτες βρίσκονται μπλοκαρισμένοι στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαϊκετία, αφού οι πτήσεις τους έχουν ακυρωθεί.

Όταν πέφτει η νύκτα, το σκοτάδι αυξάνει την αγωνία στο Καράκας των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, που θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

Υπουργός Υγείας Βενεζουέλας: Δεν πέθανε κανένας ασθενής από τις διακοπές ρεύματος

Διαπιστώνουμε προς κατάπληξή μας ότι στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μιλούν για πολλούς νεκρούς, αυτό είναι απόλυτα ψευδές», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Κάρλος Αλβαράδο στη δημόσια τηλεόραση, κάνοντας λόγο για φημολογία που έχει σκοπό «να θορυβήσει τον πληθυσμό».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι έπειτα από μια επιθεώρηση των δημόσιων νοσοκομείων είναι σε θέση να πιστοποιήσει ότι «το 90% των γεννητριών λειτουργούσε έπειτα από δύο ημέρες» διακοπής λειτουργίας του δικτύου ηλεκτροδότησης σε μεγάλο μέρος της χώρας.

«Αυτό επέτρεψε να παραμείνουν στη ζωή εκατοντάδες ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (…) Υπήρξαν 15 ως 17 ασθενείς που διακομίστηκαν σε άλλα κέντρα νοσηλείας αλλά χωρίς να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες» για την κατάστασή τους, πρόσθεσε.