Βενιζέλος: «Μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση αντί για κούρεμα»

Βενιζέλος: «Μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση αντί για κούρεμα»

Το μήνυμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για την οικονομία και τις εξελίξεις στη Συρία. 

Ένα βήμα πίσω φαίνεται ότι κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους. Με τις αντιδράσεις της γερμανικής κυβέρνησης να είναι δεδομένες σε ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους, υιοθετείται ρητορική για εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 με μείωση ή και μηδενισμό επιτοκίων αλλά και μετακύληση της λήξης ομολόγων.

Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το συγκεκριμένο θέμα, σχετική αναφορά κάνει και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε συνέντευξη του στη Real News προκρίνει ως λύση για το χρέος, ενέργειες όπως η μετακύληση της λήξης των ομολόγων και των δανείων, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων, αντί του «κουρέματος».

Διαμηνύει δε και προς τους δανειστές ότι «σημασία έχει να πάρει πάλι μπρος η πραγματική οικονομία, να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή και οι δημοκρατικοί θεσμοί να λειτουργούν σταθερά».

Βενιζέλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή στη λαϊκιστική αδιαλλαξία»

Για τη Συρία
«Ποιά χώρα, ποια πολιτική δύναμη και ποιός πολιτισμένος άνθρωπος αρνείται να καταδικάσει τη χρήση χημικών όπλων, ανεξαρτήτως του ποιός είναι ο δράστης;», διερωτάται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ σημειώνει πως είναι στη διάθεση των κομμάτων για πλήρη ενημέρωση.

Παράλληλα κατακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του, σημειώνοντας πως δεν μπορούν κάποια πράγματα να γίνουν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στη Βουλή στο μέσον μιας κρίσης, που εξελίσσεται ανά ώρα, μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας πολιτικοδιπλωματικής κινητικότητας.

Σκληρή ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ
Με σκληρή κριτική σχολίασε το ΠΑΣΟΚ τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι «οι γνωστές φτήνιες της μικροκομματικής πολιτικής που κάνει ο κ. Τσίπρας είναι βλαπτικές για την οικονομία, τους πολίτες, την προσπάθεια εξόδου από την κρίση» και τονίζεται πως «όταν μεταφέρονται στην εξωτερική πολιτική καθίστανται επικίνδυνες για τα εθνικά στρατηγικά συμφέροντα».

Εν τω μεταξύ, κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν πως «όταν η υποκρισία περισσεύει τα γραπτά μιλούν από μόνα τους», παραπέμποντας σε μια δήλωση με ημερομηνία 1/8/2011 που είχε κάνει η τότε υπεύθυνη Ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΝ, Ρένα Δούρου, για τη Συρία. Στη δήλωση, στην οποία παραπέμπουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα, τη στιγμή που ο λαός της Συρίας δίνει ένα αξιοθαύμαστο μάθημα θάρρους και αντίστασης σε ένα βάρβαρο καθεστώς, η διεθνής κοινότητα ουσιαστικά σιωπά, απορροφημένη από τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη…».

Επιπλέον, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «τώρα η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τον ΟΗΕ και την ΕΕ, οφείλει να απομονώσει το αιμοσταγές καθεστώς, στηρίζοντας παράλληλα, πολιτικά και οικονομικά, τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Τώρα είναι πραγματικά η ώρα της έμπρακτης αλληλεγγύης προς το λαό της Συρίας».