VentureEu: H Ευρώπη αποκτάει το δικό της υπερταμείο με κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ

VentureEu: H Ευρώπη αποκτάει το δικό της υπερταμείο με κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ

Στόχος η ενίσχυση των επενδύσεων μέσω venture capital – Έξι funds θα συνεπενδύουν με το Venture Eu που συστήνουν EIF και Κομισιόν.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) προχωρούν στη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος το οποίο θα επενδύσει συνολικά 2,1 δισ. ευρώ σε venture capital σε όλο την Ευρώπη.

Για το λόγο αυτό θα συνεπενδύσουν έξι funds από τα οποία θα αποτελείται το VentureEu με στόχο να ενισχυθούν οι επενδύσεις μέσω κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals) σε όλη την Ευρώπη.

Στο υπερταμείο θα εισφέρει η Ευρώπη αρχικά 410 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα συγκεντρωθούν από ιδιώτες επενδυτές, αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα όσον αφορά στα ευρωπαϊκά κεφάλαια, αυτά προέρχονται από το πρόγραμμα Horizon 2020 (200 εκατ. ευρώ), το πρόγραμμα για ενίσχυση ΜμΕ COSME (105 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα από το EIF (105 εκατ. ευρώ).

Στόχος είναι συνολικά να υπάρξουν περίπου 6,5 δισ. ευρώ νέες επενδύσεις σε εταιρείες.

Τα έξι funds που έχουν επιλεγεί θα επενδύσουν με τη σειρά τους σε αρκετά venture capitals στην Ευρώπη που στηρίζουν startups και MμΕ στους τομείς της τεχνολογίας, των digital services, της ενέργειας, της ιατρικής και τoυ life sciences. Όλο αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να ωφελήσει πάνω από 1.500 startups και scaleups.

Tα έξι funds είναι: Aberdeen Standard Investments, Axon Partners Group, Isomer Capital, LGT, Lombard Odier Asset Management και Schroder Adveq. Η επιλογή τους έγινε μετά από αιτήσεις που υπέβαλλαν το 2017.

Στην Ευρώπη η αγορά των venture capital δε θεωρείται ακόμη τόσο αναπτυγμένη. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, τα VCs επένδυσαν περίπου 6,5 δισ. ευρώ στην Ευρώπη το 2016, ποσό πολύ μικρότερο σε σχέση με τα 39,4 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ.

Επίσης το μέσο fund στην Ευρώπη είναι δυναμικής 65 εκατ. ευρώ την ώρα που στις ΗΠΑ διαχειρίζεται 156 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα πολλές startups και ΜμΕ να αναζητούν το χρώμα του χρήματος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ο CEO του EIF, Pier Luigi Gilibert, δήλωσε ότι το πρόγραμμα VentureEU θα είναι «game changer» για την αγορά των venture capitals στην Ευρώπη.

Να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα το EquiFund, που έχουν συστήσει από κοινού το υπουργείο Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα λειτουργήσει με την ίδια λογική τα επόμενα πέντε χρόνια και αναμένεται να ενισχύσει startups και MμΕ με περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ.