Βγήκαν τα μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση των αεροδρομίων

Βγήκαν τα μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση των αεροδρομίων

Κίνηση των «29» κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης.

Η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής να εγκρίνει χωρίς αλλαγή την υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα υπό τη γερμανική Fraport, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Με κείμενο που φέρει ημερομηνία 27 Ιουλίου και συνυπογράφουν 29 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος γνωστοποιούν την αντίθεσή τους στην «δρομολογούμενη εκποίηση». Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτουν προκλητικά αντικειμενικά συμπεράσματα από την πρόταση του Πανελλήνιου Συλλόγου Αερολιμενικών, αλλά και από τους όρους «της αδιαφανούς ως προς τη μεθόδευση και το σύνολο των τεχνοοικονομικών αναλύσεων» Σύμβασης Παραχώρησης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport AG – Slentel Ltd. 

Σημειώνουν πως η για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, θα πληρώσει εφάπαξ στο ελληνικό δημόσιο 1,234 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η γερμανική εταιρεία διαχείρισης του αερολιμένα Αθηνών (Hochtief), χρωστάει 1,4 δισ. ΦΠΑ στο κράτος. «Ο ιδιώτης, ενώ στη σαρανταετία θα εισπράξει πάνω από 22 δισ. ευρώ, θα αποδώσει στο κράτος μόνο 3,85 δισ., την ίδια στιγμή που το δημόσιο μόνο από το “σπατόσημο” θα έχει στη σαρανταετία έσοδα 8 δισ. ευρώ. Με δεδομένο το γεγονός των χαμηλών προσόδων πολλών μικρών αερολιμένων, η βιωσιμότητά τους σε συνθήκες αγοράς και ανταγωνισμού θα είναι αδύνατη», αναφέρεται στο κείμενο και προστίθεται:

«Αν ολοκληρωθεί η εν λόγω ιδιωτικοποίηση, θα γίνει ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας και θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής διερεύνησης οικονομικού σκανδάλου. Οι Κρατικοί Αερολιμένες ανήκουν στον λαό και οφείλουν να παραδοθούν στις επόμενες γενιές ως περιουσία του ελληνικού κράτους. Η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας πρέπει να είναι διαφανής και ελεγκτέα», καταλήγουν.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Στέφανος Σαμοΐλης, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Φωτεινή Βάκη, Σωκράτης Βαρδάκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Στάθης Γιαννακίδης, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Κώστας Ζαχαριάς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Ηλίας Ιωαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Εύη Καρακώστα, Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, Μιχάλης Kριτσωτάκης, Βσίλης Κυριακάκης, Αγλαϊα Κυρίτση, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, Βασιλική Λέβα, Νίκος Μανιός, Γεράσιμος Μπαλαούρας, Θανάσης Πετράκος, Θανάσης Σκούμας, Γιάνης Σταθάς, Ελένη Σωτηρίου, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Διαβάστε επίσης: Στη γερμανική Fraport τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια