Βίντεο συνδέει το Ισλαμικό Κράτος με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

Βίντεο συνδέει το Ισλαμικό Κράτος με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

Ο δράστης των επιθέσεων κατά της αστυνομικού και του εβραϊκού σούπερ-μάρκετ δηλώνει πως υπήρχε συντονισμός με τους αδερφούς Κουασί.

Ένας άνδρας που φέρεται να είναι ο Αμεντί Κουλιμπαλί -ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης την Πέμπτη κατά μίας αστυνομικού σε προάστιο του Παρισιού και της ομηρείας στο εβραϊκό παντοπωλείο που κατέληξε με τον θάνατο 4 ακόμη ανθρώπων- εμφανίζεται σε βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο διαδίκτυο.

Στο βίντεο ο Κουλιμπαλί αναλαμβάνει την ευθύνη των επιθέσεων εκ μέρους της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και δηλώνει πως ο ίδιος ενήργησε «εναντίον της αστυνομίας».

«Καταφέραμε να συγχρονιστούμε προκειμένου να επιτεθούμε την ίδια χρονική στιγμή», συνέχισε ο άνδρας αφού αναφέρθηκε στην επίθεση εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo την Τετάρτη από τους αδελφούς Κουασί, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι τρεις φονικές επιθέσεις σχετίζονται απόλυτα μεταξύ τους.

«Απευθύνομαι καταρχάς στον χαλίφη των μουσουλμάνων, τον Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι, τον χαλίφη Ιμπραήμ» λέει ο πρωταγωνιστής κοιτώντας προς την κάμερα, ενώ φορά μία μουσουλμανική κελεμπία. «Δήλωσα πίστη στον χαλίφη από την πρώτη στιγμή που ανακήρυξε το χαλιφάτο», προσθέτει.

Ο ίδιος άνδρας εμφανίζεται επίσης να φορά αθλητική φόρμα και να γυμνάζεται υπό τον ήχο των μουσουλμανικών ύμνων. Σε ένα άλλο σημείο εμφανίζεται φορώντας ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Στους υπότιτλους που έχουν ενσωματωθεί έπειτα από τεχνική επεξεργασία αναφερόταν ότι πρόκειται για τον Αμεντί Κουλιμπαλί και διευκρινιζόταν ότι εκείνος σκότωσε μία αστυνομικό στο Μονρούζ και διέπραξε την Παρασκευή την επίθεση εναντίον του εβραϊκού παντοπωλείου στο ανατολικό Παρίσι, όπου και σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς.

Η αυθεντικότητα του βίντεο που έχει διάρκεια 7 λεπτών και 17 δευτερολέπτων και το οποίο σύντομα αποσύρθηκε από τον ιστότοπο Dailymotion, δεν έχει επιβεβαιωθεί. Μοιάζει να πρόκειται για μία μεταθανάτια ανάληψη ευθύνης για ορισμένες από τις επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία στα τέλη της εβδομάδας.

Σε «συναγερμό» το Παρίσι για τη μεγάλη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας

Τα θύματα της επίθεσης στα γραφεία της Charlie Hebdo
Ανάμεσα στα 12 θύματα της επίθεσης στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo την Τετάρτη δεν είναι μόνο σκιτσογράφοι και γνωστοί δημοσιογράφοι. Είναι και ο αλγερινής καταγωγής διορθωτής της εφημερίδας, μια ψυχίατρος, δύο αστυνομικοί.

Ο 60χρονος Μουσταφά Ουράντ, πατέρας δύο παιδιών, ήταν ένας λόγιος, με απίστευτη διακριτικότητα, σπουδαίο επαγγελματισμό και μεγάλη καλοσύνη. Καταγόταν από το Μπενί Γενί, κοινότητα της Καμπυλίας που έχει γεννήσει προσωπικότητες όπως ο ισλαμολόγος Μοχάμεντ Αρκούν και ο τραγουδιστής Ιντίρ. Σε πολύ νεαρή ηλικία τον αποκαλούσαν «Μουσταφά Μποντλέρ» λόγω της αγάπης του για τη λογοτεχνία. Ορφανός, έφυγε σε ηλικία 20 ετών για τη Γαλλία, αναφέρουν στις σελίδες τους στο Facebook το χωριό του αλλά και το περιοδικό Viva όπου είχε εργαστεί επί σχεδόν 20 χρόνια. Πολύ πρόσφατα είχε λάβει τη γαλλική υπηκοότητα.

Η Ελσά Καγιάτ, η 54χρονη ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια διατηρούσε εδώ και δύο χρόνια τη στήλη «Charlie Divan». Για ένα από τα άρθρά της είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή της. «Αλλά το είχε πάρει στ΄αστεία», διηγείται η θεία της Ζακλίν Ραούλ-Ντιβάλ. «Ήταν πράγματι αναρχική. Αυτό που την είχε προσελκύσει στο Σαρλί Εμπντό ήταν ακριβώς η αυθάδειά του και αυτό το θάρρος να καταγγέλλει τη βλακεία, τον αποκλεισμό, τον φονταμενταλισμό». Αφήνει πίσω μια 19χρονη κόρη.

Το πρώτο θύμα της επίθεσης ήταν ο Φρεντερίκ Μπουασό, ένας 42χρονος συντηρητής που βρισκόταν στην αίθουσα της εφημερίδας για διάφορες εργασίες. «Ήταν η πρώτη φορά που είχε εκεί ραντεβού, δεν ήξερε καν ότι υπήρχε το Σαρλί Εμπντό», είπε η σύζυγός του στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Δύο αστυνομικοί επίσης χάθηκαν στην επίθεση. Ο 40χρονος μουσουλμάνος Αχμέντ Μεραμπέ αρχικά τραυματίστηκε από τους δράστες την ώρα που διέφευγαν με αυτοκίνητο, πριν εκτελεστεί εν ψυχρώ από τον έναν τζιχαντιστή, μια σκηνή που σφράγισε την επίθεση και έκανε τον γύρο του κόσμου. Πολλές τιμές αποδίδονται στον αστυνομικό αυτόν στις εκδηλώσεις που οργανώνονται σε όλη τη Γαλλία στη μνήμη των θυμάτων.

Ο Φρανκ Μπρινσολαρό, 49 ετών, σωματοφύλακας του διευθυντή της εφημερίδας και σκιτσογράφου Σαρμπ, ανήκε στην υπηρεσία προστασίας προσωπικοτήτων. Είχε πραγματοποιήσει αποστολές στη Βοσνία και το Αφγανιστάν. «Ο Φρανκ αγαπούσε την επικαιρότητα, την ενημέρωση, το επάγγελμά μας. Είμαι σίγουρη ότι έκανε τα πάντα για να αποτρέψει τον δολοφόνο», λέει η γυναίκα του Ινγκρίντ, δημοσιογράφος σε τοπική εφημερίδα.

Καλεσμένος στη σύσκεψη της Τετάρτης ήταν ο Μισέλ Ρενό, 69 ετών, πρώην δημοσιογράφος στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 και στην εφημερίδα Le Figaro, μεγάλος ταξιδιώτης, που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των τζιχαντιστών την ίδια στιγμή με τους σκιτσογράφους Σαρμπ, Βολενσκί, Καμπί, Ονορέ και Τινιού, ιστορικές μορφές του Charlie και, τον οικονομολόγο Μπερνάρ Μαρίς.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις στην υπόθεση Charlie Hebdo

Σύλληψη πρώην μαχητή του ΙΚ στη Γερμανία
H γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν φερόμενο υποστηρικτή της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο οποίος είχε πρόσφατα μεταβεί στη Συρία. Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο διαμέρισμα του υπόπτου στην πόλη Ντίνσλακεν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, και τον συνέλαβαν, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Ο 24χρονος, που είναι Γερμανός υπήκοος, θεωρείται ύποπτος ότι εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Συρία από τον Οκτώβριο του 2013 έως το Νοέμβριο του 2014, γνωστοποίησε μία εκπρόσωπος τύπου του ομοσπονδιακού εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι ο άνδρας αυτός, που αναγνωρίστηκε ως ο Νιλς Ντ. είχε συγκεκριμένα σχέδια για μία επίθεση και επιπλέον δε συνδέεται με τους ισλαμιστές που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι στις οποίες 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια.