Βιολογικό Χωριό: Η ιστορία πίσω από τη μεγαλύτερη αλυσίδα βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα

Βιολογικό Χωριό: Η ιστορία πίσω από τη μεγαλύτερη αλυσίδα βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα
Το Fortune Greece μίλησε με τον Γιάννη Δεληκάρη, Γενικό Διευθυντή του Βιολογικού χωριού, για τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας, τις πρώτες κινήσεις που έγιναν στο ξέσπασμα της πανδημίας και την πορεία της αγοράς βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Η ιστορία του Βιολογικού Χωριού ξεκινάει το 2008, με το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στη Βούλα. Ο Δημήτρης Κρομμύδας, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Μητρόπολη Καρδίτσας, οραματίστηκε τη δημιουργία ενός δικτύου καταστημάτων το οποίο θα παρείχε στους καταναλωτές όσο το δυνατόν πιο υγιεινά τρόφιμα. Και το έκανε πράξη. Το κατάστημα στη Βούλα έτυχε τεράστιας ανταπόκρισης από τους κατοίκους της περιοχής, γεγονός που έδωσε και τη μεγάλη ώθηση για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου δικτύου. Το επόμενο κατάστημα ήρθε το 2012 στην Ηλιούπολη. Σημείο αναφοράς επίσης αποτελεί και το κατάστημα στη Γλυφάδα, το οποίο η περιοχή αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Το 2017 και το 2018 η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός μοντέλου μεικτού franchise που είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξουν άλλα πέντε καταστήματα υπό τη διαχείριση και μετοχική πλειοψηφία του Βιολογικού Χωριού.

Σήμερα, το Βιολογικό Χωριό μετρά συνολικά 13 καταστήματα (Βούλα, Γλυφάδα (2), Ηλιούπολη, Μαρούσι, Σταμάτα, Νέα Σμύρνη, Ομόνοια, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Κολωνάκι, Ψυχικό και Περιστέρι), ένα σύγχρονο logistic center και σχεδιάζει να κλείσει το 2020 με ένα επιπλέον κατάστημα στον Πειραιά. Το σύνολο του προσωπικού πλησιάζει αυτή τη στιγμή τα 110 άτομα, από τα οποία τα 15 είναι στελέχη και τα υπόλοιπα υπάλληλοι διαφόρων βαθμίδων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Fortune ο Γιάννης Δεληκάρης, το ανθρώπινο δυναμικό του Βιολογικού Χωριού είναι απόλυτα δεμένο και έχει άριστη συνεργασία, δύο παράγοντες που τους έκαναν ακόμη πιο δυνατούς και ευέλικτους, ειδικά την περίοδο της πανδημίας.

Η διπλή στρατηγική της εταιρείας και η επέκταση στο εξωτερικό

Οι κύριες στρατηγικές του ομίλου είναι δύο. Ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων και καθετοποίηση του Ομίλου. «Στοχεύουμε στο να έχουμε ιδιοελεγχόμενα ή ιδιοπαραγώμενα προϊόντα από εμάς. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο έχουμε δημιουργήσει μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας κρέατος στον Γέρακα, όπου θα παρασκευάζεται φρέσκο βιολογικό κρέας το οποίο εν συνεχεία θα κατευθύνεται στο δίκτυό μας, είτε στα κρεοπωλεία που βρίσκονται μέσα στα καταστήματα είτε μέσα στα ψυγεία των καταστημάτων όπου δεν υπάρχει κρεοπωλείο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δεληκάρης. «Αυτό αποτελεί για εμάς μια καινοτομία και πιστεύουμε ότι ο καταναλωτής θα το αγαπήσει και θα αντιληφθεί την ποιότητα του κρέατος που προσφέρουμε».

Επιπλέον, η εταιρεία πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία ιδιωτικής ετικέτας (private label) υπό την ονομασία «Green Village» η οποία θα προορίζεται για προϊόντα τα οποία παράγει το Βιολογικό Χωριό ή ελέγχει την παραγωγή τους. «Η πρωτοπορία μας τα τελευταία 4 με 5 χρόνια βασίζεται σε plant based τρόφιμα, καθώς είναι σκοπός μας να βρισκόμαστε κοντά σε βίγκαν καταναλωτές και κυρίως σε φυτικούς καταναλωτές. Είμαστε η πρώτη αλυσίδα που έχει ειδικά τμήματα στα καταστήματά της που ικανοποιούν τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Παρακολουθούμε τις παγκόσμιες τάσεις τόσο στο τεχνολογικό σκέλος, όσο και στο σκέλος των προτιμήσεων των καταναλωτών. Στην Αμερική για παράδειγμα ένα 4-5% καταναλώνει φυτικά προϊόντα, πράγμα που βλέπουμε να συμβαίνει και στην Ευρώπη με αυξητικούς ρυθμούς χρόνο με το χρόνο».

Στη στρατηγική της καθετοποίησης, έρχεται να προστεθεί και ο μεθοδικός τρόπος με τον οποίο το Βιολογικό Χωριό προσβλέπει στην ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων του. Η διοίκηση της αλυσίδας έχει θέσει ως στόχο σε βάθος τριετίας να επεκταθεί και εκτός Αττικής με 4 επιπλέον καταστήματα. «Το 2021 θα κάνουμε μια προσπάθεια να ανοίξουμε το πρώτο μας κατάστημα και εκτός Αττικής. Το πιθανότερο είναι να ανοίξει στη Θεσσαλονίκη, ενώ μελετάμε την πιθανότητα να ανοιχτεί και ένα κατάστημα στην περιοχή της Πελοποννήσου. Τα άλλα δύο καταστήματα θα εγκαινιαστούν στην Αττική ή στην ευρύτερη περιοχή αυτής», δηλώνει ο κύριος Δεληκάρης.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η εταιρεία έχει προσεγγίσεις και από το εξωτερικό. «Έχουμε λάβει πολύ ευχάριστα και θετικά σχόλια ώστε να προχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε κάτι στο εξωτερικό. Στα τέλη του 2021 με αρχές του 2022 σχεδιάζουμε να κάνουμε την πρώτη μας επένδυση στο εξωτερικό», δηλώνει ο κύριος Δεληκάρης και συνεχίζει λέγοντας πως «οι επιλογές είναι αρκετές. Μια από αυτές είναι η Κύπρος, όπου σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε ένα μικρό δίκτυο καταστημάτων στη Λεμεσό. Επίσης, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και «πίεση» για επέκταση στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, ενώ υπάρχουν προσεγγίσεις και για τη Μέση Ανατολή. Αυτό, βέβαια, που κάνουμε ως διοίκηση είναι να σταθμίζουμε όλους τους παράγοντες προκειμένου να κάνουμε την καλύτερη επιλογή που θα ταιριάζει στην κουλτούρα μας. Πιστεύουμε ότι η Κύπρος ταιριάζει αρκετά σε όσα θέλουμε να υλοποιήσουμε», καταλήγει.

Το lockdown και οι πρώτες κινήσεις 

Κατά την περίοδο του lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πρώτο και κύριο μέλημα για τη διοίκηση της εταιρείας ήταν και είναι η ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών της. «Ανταποκριθήκαμε άμεσα στις καινούριες νομοθετικές επιταγές της κυβέρνησης όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την κατάσταση. Οι καταναλωτές αισθάνονταν, όπως ήταν φυσιολογικό, μεγαλύτερη ανασφάλεια, γεγονός που τους οδήγησε να κάνουν αγορές «υψηλότερου καλαθιού». Αυτό που κυριάρχησε στις αγορές τους ήταν κυρίως προϊόντα ξηρού φορτίου και μακρού καταναλωτικού ορίζοντα όπως όσπρια, μακαρόνια, φυτικά ροφήματα και πολλά άλλα τα οποία ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν πρώτης ανάγκης», λέει χαρακτηριστικά ο κύριος Δεληκάρης. «Αυτό όπως ήταν φυσικό αύξησε το τζίρο μας και γέννησε την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα σύστημα ανατροφοδότησης των καταστημάτων μας, ώστε ο καταναλωτής να βρίσκει γρήγορα αυτό που θέλει. Το πετύχαμε και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό. Παράλληλα, είχαμε αυξημένη ζήτηση και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα η οποία ξεπέρασε το 500%. Εμείς με τη σειρά μας, για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες προχωρήσαμε με προσθήκη προσωπικού και με πιο ευέλικτες διαδικασίες ώστε να ανταποκριθούμε σε εύλογο χρόνο στις ανάγκες των πελατών μας», επισημαίνει ο κύριος Δεληκάρης. Το 2020 ξεκίνησε με σημαντική αύξηση του ποσοστού πωλήσεων της εταιρείας, ενώ πιο συγκεκριμένα το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά πολύ σημειώνοντας άνοδο άνω του 50% συγκριτικά με πέρσι.

“Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για το μέλλον. Η βιολογική αγορά θα σημειώσει αλματώδη πρόοδο”

Για τον Γενικό Διευθυντή του Βιολογικού Χωριού η δημιουργία αποτελεί κινητήριο δύναμη. «Είμαι πολύ χαρούμενος για όλη την πορεία της εταιρείας μέχρι σήμερα και εξαιρετικά ευχαριστημένος από την αποδοχή του κόσμου. Αυτό με κάνει να νιώθω σίγουρος ότι πρέπει να προχωρήσουμε φέρνοντας και άλλα προϊόντα, δημιουργώντας και άλλα καταστήματα. Με ικανοποιεί το γεγονός ότι οι Έλληνες πλησιάζουν όλο και πιο πολύ την υγιεινή διατροφή. Παρακολουθώ την αγορά των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα για 20 χρόνια. Υπάρχουν στατιστικές οι οποίες αφορούν το σύνολο της Ευρώπης και δείχνουν ότι στο σύνολο της κατανάλωσης τροφίμων, τα βιολογικά προϊόντα έχουν ποσοστό συμμετοχής άνω του 10%. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι περίπου στο 5%. Στην Ελλάδα εκτιμώ ότι το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 0,8-1%. Υπάρχει συνεπώς περιθώριο να φτάσουμε στο 3-4% σε ορίζοντα 4ετίας. Η βιολογική αγορά θα σημειώσει αλματώδη πρόοδο, δείχνοντάς μας ότι ο Έλληνας έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται σοβαρά για την υγεία του».

Ο κύριος Γιάννης Δεληκάρης, Γενικός Διευθυντής του Βιολογικού Χωριού
Ο Γιάννης Δεληκάρης, Γενικός Διευθυντής του Βιολογικού Χωριού

«Όραμά μου είναι να μπορέσουμε μέσα από το Βιολογικό Χωριό να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι νέες γενιές να μην θεωρούν την υγιεινή διατροφή ως μόδα ή ως κάτι το ιδιαίτερο, αλλά να ξέρουν ότι αυτή αποτελεί το Α και το Ω της ζωής τους. Δίνουμε τεράστια έμφαση στην επικοινωνία μας με τον κόσμο και πάντοτε προσπαθούμε μέσα από συνεχείς εκπαιδεύσεις του προσωπικού μας και συμμετοχές μας σε εκθέσεις και ενέργειες να γινόμαστε καλύτεροι και να ερχόμαστε ακόμη πιο κοντά στους καταναλωτές. Είναι αποστολή μας να προσφέρουμε πάντοτε στον κόσμο υγιεινά και άριστης ποιότητας τρόφιμα», καταλήγει ο κύριος Δεληκάρης.