Viva Wallet – Pharmathen: Ο κοινός οικονομικός σύμβουλος πίσω από τις δύο πολύ μεγάλες εξαγορές

Viva Wallet – Pharmathen: Ο κοινός οικονομικός σύμβουλος πίσω από τις δύο πολύ μεγάλες εξαγορές
Photo: pixabay.com
Ο αμερικανικός οίκος Jefferies και ο ρόλος του στην πώληση του 49% της Viva Wallet στη JP Morgan.

Η Jefferies ήταν η εταιρεία που ανέλαβε τον ρόλο του οικονομικού συμβούλου στην εξαγορά του 49% των μετοχών της ελληνικής fintech, Viva Wallet, από την αμερικανική τράπεζα JP Morgan, μια συμφωνία που ανακοινώθηκε και επίσημα.

Μάλιστα στους ανώτερους τραπεζίτες της Jefferies που εργάστηκαν για τη συναλλαγή αυτή περιλαμβάνεται ο Βαγγέλης Κολλίντζας, Γενικός Διευθυντής, Technology Investment Banking. Πρόκειται για μια άκρως στρατηγική συμφωνία στον τομέα των πληρωμών, με την JP Morgan, τη μεγαλύτερη εταιρεία πληρωμών στις ΗΠΑ, να πραγματοποιεί μια στρατηγική επένδυση στη Viva για να ενισχύσει το αποτύπωμα και την κάλυψή της στις ευρωπαϊκές πληρωμές.

Η Jefferies International Ltd, θυγατρική του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Jefferies Financial Group, ξεκίνησε τη συνεργασία της με τη Viva το 2017, που οδήγησε στον τρίτο γύρο (round C) χρηματοδότησης της ελληνικής fintech εταιρείας και την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 75 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ειδικεύεται σε επενδυτικές δραστηριότητες υψηλού επίπεδου, ολοκληρώνοντας τότε με επιτυχία την απαραίτητη ελεγκτική και νομική διαδικασία δέουσας επιμέλειας (due diligence).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Jefferies ενήργησε επίσης ως μοναδικός σύμβουλος στην πώληση της Pharmathen, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, από τον επενδυτικό όμιλο BC Partners στην Partners Group τον Ιούλιο του 2021.

Πριν λίγες μέρες, ο αμερικανικός οίκος έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές μετοχές, καθώς αναμένει αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών μετοχών της τάξεως του 19% για τους επόμενους 12 μήνες, και 25% για τους επόμενους 24 μήνες, επιδόσεις που συγκρίνονται ευνοϊκά τόσο σε σχέση με τις αγορές στην Ευρωζώνη, όπου τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να αυξηθούν κινηθούν κατά 9% τόσο φέτος όσο και το 2023, αλλά και σε σχέση με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που η αύξηση θα είναι της τάξεως του 10%.

Η Jefferies εξηγεί ότι η Ελλάδα εμφάνισε ένα από τα ισχυρότερα turnarounds το 2021, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 16,2% σε τριμηνιαία βάση, το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα εκπλήξει θετικά και θα διαμορφωθεί περίπου στο 8% για το σύνολο του 2021, δηλαδή υψηλότερα από αυτό που περίμενε προγενέστερα.