VMRO: Διέγραψε όσους στήριξαν τον Ζάεφ – Βαριές καταγγελίες για δωροδοκίες

VMRO: Διέγραψε όσους στήριξαν τον Ζάεφ – Βαριές καταγγελίες για δωροδοκίες

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Την διαγραφή των επτά βουλευτών της που ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης στην ψηφοφορία της Παρασκευής ανακοίνωσε η αξιωματική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ.

Η εκτελεστική επιτροπή του VMRO συνεδρίασε εκτάκτως αργά το βράδυ και αποφάσισε ομόφωνα να εκδιώξει τους βουλευτές από τις τάξεις του κόμματος, όπως δήλωσε ο αρχηγός της παράταξης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. «Απογοήτευσαν την πατρίδα τους, πρέπει να ζήσουν με αυτό», είπε.

Εκτίμησε πως οι διαγραφέντες μπορεί να δωροδοκήθηκαν ή να έλαβαν υποσχέσεις για προστασία από διώξεις ώστε να σπάσουν την αυστηρή γραμμή για καταψήφιση που είχαν θέσει όλα τα όργανα του VMRO.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του VMRO είχε καταγγείλει πως έχουν υπάρξει απόπειρες χρηματισμού με έως και 2 εκατομμύρια ευρώ. Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα διέψευσε κατηγορηματικά, απειλώντας με μηνύσεις.

Ο γενικός γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ιγκόρ Γιανούσεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για να ασκήσει τεράστιες πιέσεις στους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων. Μιλώντας λίγο πριν την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης στην Βουλή, μετά από τρεις αναβολές, Ο κ. Γιανούσεφ ανέφερε πως σε έναν βουλευτή προσφέρθηκε αντάλλαγμα 2 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να πουλήσει την ψήφο του. Ένα άλλος, είπε, έλαβε πρόταση για αμοιβή 1 εκατ. ευρώ και σε έναν τρίτο προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα προειδοποίησε πως θα προβεί σε μηνύσεις τόσο σε βάρος του VMRO όσο και σε βάρος δύο μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, οδηγώντας στην Δικαιοσύνη την υπόθεση.

Ζάεφ: «Ιστορική μέρα»

Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία,  δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία  για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ.

«Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας,  με πλειοψηφία  2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της δύσης και του κόσμου,  δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ  ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές  γι΄ αυτήν τη ιστορική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση.

«Ιδιαιτέρως  θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του  VMRO-DPMNE  που επέδειξαν θάρρος, έβαλαν πάνω  από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ» είπε ο Ζάεφ.

Ανάρτηση Πάνου Καμμένου στο twitter για την ψηφοφορία στην πΓΔΜ

«Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας όποιος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000 € μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, για την ψηφοφορία στην πΓΔΜ.

Στον κ.Καμμένο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιακόφσκι. Σε ανάρτησή του στο twitter γράφει:«Παρακαλώ ενημερωθείτε ότι μοιραστήκατε fake news που ήδη έχουν διαψευστεί επίσημα από την κυβέρνησή μας. Στο πνεύμα της δημοκρατίας και της καλής διπλωματίας, ας δουλέψουμε για τη φιλία ανάμεσα στις χώρες μας».