«Βολές» Κορκίδη για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

«Βολές» Κορκίδη για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

Αντιδράσεις από υπαλλήλους και εμπορικά σωματεία για το άνοιγμα εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή.

Το μέτρο των ανοιχτών μαγαζιών την Κυριακή πρέπει να είναι στοχευμένο, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ότι η κίνηση είναι μειωμένη και πολλά καταστήματα δεν άνοιξαν.

Όπως ισχυρίζονται οι έμποροι που άνοιξαν τα μαγαζιά τους, οι μόνοι που κάνουν βόλτα στα ανοικτά καταστήματα είναι τουρίστες και ελάχιστοι καταναλωτές.

Η ΕΣΕΕ ολοκληρώνει την έρευνά της για το μέτρο των επτά Κυριακών και τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα.

Εντούτοις, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, βάσει των μέχρι σήμερα στοιχείων αποδεικνύεται ότι οι επτά Κυριακές, από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι και τον Ιούλιο του 2014, δεν αύξησαν ούτε τον τζίρο, ούτε τον όγκο πωλήσεων, ούτε την απασχόληση και τους μισθούς στην ελληνική αγορά.

«Υπ΄ αυτήν την έννοια, η εμμονή στην πλήρη απελευθέρωση των Κυριακών φαντάζει περισσότερο “ιδεοληψία” αξιωματούχων με δεμένα χέρια, παρά “πολιτική” που βασίζεται στη γνώση της πραγματικής οικονομίας» όπως αναφέρεται στη σχετική συνοδευτική επιστολή της ΕΣΕΕ με το ερωτηματολόγιο προς τα μέλη της.

Όπως σχολίασε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης η εικόνα της αγοράς σήμερα επιβεβαιώνει την εκτίμηση της συνομοσπονδίας ότι το μέτρο των Κυριακών πρέπει να είναι στοχευμένο. Η κίνηση είναι μειωμένη και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν μαγαζιά που δεν άνοιξαν.

Τα εμπορικά μαγαζιά θα μπορούν να είναι ανοικτά μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ τα σούπερ μάρκετ έχουν γνωστοποιήσει ότι θα λειτουργήσουν μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του έχει δηλώσει ότι παραμένει σταθερός και αμετακίνητος στη θέση του για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας μόνο τις 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου, όπως αυτές περιγράφονται στην παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.4177/2013 και συστήνει στους εμπόρους της Αθήνας να συνεχίζουν να εφαρμόζουν το νόμο.

Μάλιστα, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι στην αγορά της Αθήνας η επόμενη εργάσιμη Κυριακή θα είναι η 2α Νοεμβρίου 2014.

Αντιδράσεις εργαζομένων
Ανοικτά είναι σήμερα Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα της χώρας, ενώ το σωματείο των εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά έως τις 8 το βράδυ, ενώ τα σούπερ μάρκετ έως τις 6 το απόγευμα.

Η πορεία των εμποροϋπαλλήλων έγινε στην οδό Ερμού, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε προκηρύξει για σήμερα το σωματείο τους.

Το εμπορικό κέντρο της Αθήνας ήταν γεμάτο από αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και τουρίστες. Σημειώνεται, πάντως, ότι σε αντίθεση με την περασμένη Κυριακή, η Κυριακή 20 Ιουλίου είναι, όπως διευκρινίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ), «μία από τις επτά παραγωγικές Κυριακές και επομένως τα καταστήματα της Αθήνας θα είναι ανοιχτά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

«Ποτέ την Κυριακή» επιμένουν έμποροι και καταστηματάρχες

ΕΣΕΕ: Καμία θετική επίδραση απ’τα ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή