«Βόμβα» της Goldman Sachs για ευρώ – δολάριο

«Βόμβα» της Goldman Sachs για ευρώ – δολάριο

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει κατακόρυφη άνοδο του δολαρίου μέχρι το 2017.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για το ευρώ και το δολάριο και τα επίπεδα στα οποία μπορεί να διαμορφωθεί η ισοτιμία μέχρι το 2017.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman το δολάριο αναμένεται να σημειώσει άνοδο μέχρι και 20% μέχρι το 2017.

Όπως αναφέρει ο οίκος ο δείκτης του δολαρίου δείχνει ότι το αμερικανικό νόμισμα ο έχει ενισχυθεί κατά 6,0% από την αρχή της χρονιάς, με την πλειοψηφία των κερδών να έχουν σημειωθεί τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ακόμα και αυτή η άνοδος αφήνει το δολάριο 7% χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο με αποτέλεσμα να αναμένεται συνέχεια της ανόδου τους επόμενους μήνες, καθώς η Fed κινείται προς τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Το θέμα ήδη απασχολεί έντονα τους επενδυτές, οι οποίοι εκφράζουν την απορία τους για τον αν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα αρχίσουν να ανησυχούν για την έντονη άνοδο του νομίσματος.

Από την άλλη η πιο επιθετική στάση του Μάριο Ντράγκι για την αντιμετώπιση της κρίσης «πιέζει» το ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ευρώ, από την αρχή της χρονιάς έχει βρεθεί 5% χαμηλότερα έναντι των G10, αλλά παραμένει 8% υψηλότερα από τα χαμηλά του Ιουλίου 2012, όταν και ο Ντράγκι είπε το περίφημο “whatever it takes” που απογείωσε την ισοτιμία.

Η Goldman βλέπει το EUR/USD στο 1,2000 στους επόμενους 12 μήνες και στο 1,000 μέχρι το 2017.