Βομβαρδισμών συνέχεια στη Λωρίδα της Γάζας

Βομβαρδισμών συνέχεια στη Λωρίδα της Γάζας

Πολυκατοικία 13 ορόφων ισοπεδώθηκε χθες κατά τη διάρκεια επιδρομών - Ρουκέτες κατά του Ισραήλ από τη Συρία και τον Λίβανο.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, 48η ημέρα της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς η οποία δεν δείχνει κανένα σημάδι εκτόνωσης. Τα θύματα υπέκυψαν στα τραύματά τους, ενώ πέντε ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Χθες μια 13όροφη πολυκατοικία ήταν ο στόχος των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην πόλη της Γάζας. Ισραηλινή στρατιωτική εκπρόσωπος δήλωσε πως το κτίριο, το οποίο κατέρρευσε πλήρως, χρησιμοποιείτο ως κέντρο διοίκησης από μαχητές της Χαμάς. Κάτοικοι της περιοχής είπαν πως στο κτίριο έμεναν 44 οικογένειες.

Η Αίγυπτος που προσπαθεί να μεσολαβήσει για την επίτευξη μιας εκεχειρίας μεταξύ της ισλαμιστικής Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, και του Ισραήλ, απηύθυνε έκκληση χθες προς τις δύο πλευρές για διακοπή των εχθροπραξιών και επανάληψη των συνομιλιών. Η εκεχειρία κατέρρευσε την Τρίτη.

Περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης κατά της Χαμάς στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές. Το 70,73% των θυμάτων είναι άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Στο Ισραήλ 64 στρατιώτες και τέσσερις άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα, Παλαιστίνιοι βουλευτές κατηγορούν το Ισραήλ για ένα αντιδημοκρατικό κύμα καταστολής εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, με δεκάδες εκλεγμένους Παλαιστίνιους αξιωματούχους να έχουν συλληφθεί, να αντιμετωπίζουν έρευνες ή περιορισμούς στις κινήσεις τους.

Από τους 84 εκλεγμένους Παλαιστίνιους κοινοβουλευτικούς από τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 2006 οι 36 βρίσκονται σήμερα στις φυλακές του Ισραήλ τα δύο τρίτα εξ αυτών υπό το καθεστώς που είναι γνωστό ως «διοικητική κράτηση» και σημαίνει ότι δεν τους κοινοποιούνται τα στοιχεία σε βάρος τους.

Το κύμα συλλήψεων είναι από τα πιο σκληρά σε βάρος εκλεγμένων Παλαιστινίων στα κατεχόμενα και προστίθενται στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στους Αραβοϊσραηλινούς κοινοβουλευτικούς, τα μέλη της Κνέσετ. Η Χαλίντα Τζαράρ, μια βουλευτής από τη Ραμάλα, είπε ότι την ξύπνησαν Ισραηλινοί στρατιώτες τα χαράματα της Τετάρτης και της είπαν ότι έχει στη διάθεσή της 24 ώρες να εγκαταλείψει την πόλη και να μετακινηθεί στην Ιεριχώ, στην έρημο.

Ο στρατός του Ισραήλ κατηγορεί τη Τζαράρ, μέλος του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» -ένα κόμμα που έχει ένοπλο βραχίονα, τον οποίο οι ισραηλινές αρχές θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση- «υποκινεί ενεργά βίαιες ενέργειες εναντίον του Ισραήλ».

«Ακόμη και το να μιλάει κανείς είναι πλέον παράνομο στο ad hoc και αριστοτεχνικό τους νομικό σύστημα», δήλωσε η Μόνα Μανσούρ, μια Παλαιστίνια βουλευτής εκλεγμένη στη Νάμπλους, ένα από τα λιγοστά μέλη της Χαμάς που δεν βρίσκεται στη φυλακή. «Οι πολιτικοί δεν έχουν κανέναν ρόλο στις στρατιωτικές ενέργειες. Αυτό που κάνουν παραβιάζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αντιπροσώπευση, που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο».

Ο Γιγκάλ Παλμόρ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, έκρινε από την πλευρά του ότι δεν αποτελεί έκπληξη το ότι βουλευτές της Χαμάς ή άλλων Παλαιστινιακών οργανώσεων φυλακίζονται, αφού η συμμετοχή σε μια τρομοκρατική οργάνωση που μάχεται εναντίον του Ισραήλ «συνιστά παραβίαση» του νόμου στη χώρα.

Πέραν των συλλήψεων των κοινοβουλευτικών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη το Ισραήλ λαμβάνει μέτρα και σε βάρος Ισραηλινών Αράβων, μελών του ισραηλινού κοινοβουλίου, της Κνέσετ. Περίπου το ένα πέμπτο των 8 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ ανήκουν σε αυτή την εθνοτική ομάδα -είναι Παλαιστίνιοι με ισραηλινή υπηκοότητα- ωστόσο εκλέγουν μόλις 12 από 120 μέλη της Βουλής.

Ρουκέτες κατά του Ισραήλ από τη Συρία και τον Λίβανο
Εν τω μεταξύ ρουκέτες ερρίφθησαν από τη Συρία και έπληξαν την πλευρά των κατεχομένων από το Ισραήλ Υψιπέδων του Γκολάν, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός χωρίς να αναφέρει αν υπήρξαν θύματα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, ο δράστης των ρίψεων αυτών δεν είναι γνωστός μέχρι στιγμής και ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε στα πυρά αυτά.

Τον Ιούλιο μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Συρία είχε οδηγήσει τον ισραηλινό στρατό να βομβαρδίσει θέσεις του συριακού στρατού. Τον Ιούνιο, ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά συριακών στρατιωτικών στόχων, μετά τον θάνατο ενός ισραηλινού εφήβου σε διασυνοριακή επίθεση — όπως την χαρακτήρισε το εβραϊκό κράτος– από τις πιστές δυνάμεις στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Χθες βράδυ, ρουκέτα που ερρίφθη από τον Λίβανο έπληξε το βόρειο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει θύματα ζημιές, μια ενέργεια για την οποία δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Το Ισραήλ δεν απάντησε μετά τη ρίψη της ρουκέτας αλλά εξέφρασε «έντονη διαμαρτυρία» στη UNIFIL, τη δύναμη του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο για να επιτηρεί τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

 

Διαβάστε ακόμη:

Στρατηγικό πλήγμα του Ισραήλ κατά της Χαμάς

Το 92% των Ισραηλινών Εβραίων συμφωνεί με τον πόλεμο στη Γάζα

Ξεπέρασαν τους δύο χιλιάδες οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας