Βουλγαρία: Ανθρώπινος κλοιός γύρω από το κοινοβούλιο

Βουλγαρία: Ανθρώπινος κλοιός γύρω από το κοινοβούλιο

Εγκλωβισμένοι για πέντε ώρες βουλευτές και υπουργοί στη βουλή.

Νύχτα μεγάλης έντασης ήταν η χτεσινή για τη Βουλγαρία, με 2.000 περίπου διαδηλωτές να πολιορκούν το κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης και της «ολιγαρχίας», που ηγείται της χώρας κράτησε πάνω από πέντε ώρες.

Τρεις υπουργοί – ο Οικονομίας, Ντράγκομιρ Στόινεφ, ο Οικονομικών, Πέταρ Τσομπάνοφ και ο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χασάν Αντέμοφ ήταν στο κοινοβούλιο σύμφωνα με βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Συνολικά εκατόν εννέα άτομα συνολικά – βουλευτές, υπουργοί, δημοσιογράφοι και υπάλληλοι του κοινοβουλίου είχαν παγιδευτεί στο κτίριο, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η αστυνομία επενέβη για να «απεγκλωβίσει» όσους ήταν στο βουλγαρικό κοινοβούλιο βάζοντάς τους σε λεωφορεία τα οποία δέχτηκαν επίθεση με πέτρες από τους διαδηλωτές.

Δημοσιογράφοι που ήταν «μπλοκαρισμένοι» στο κοινοβούλιο διαπίστωσαν πάντως ότι οι υπουργοί και τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSB) όπως και οι βουλευτές του κόμματος της τουρκικής μειονότητας MDL έφυγαν από το πολιορκημένο κτίριο.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τσβετλίν Γιόντσεφ είπε ότι η αστυνομία δεν έκανε χρήση βίας και ότι οι διαδηλωτές που έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα, φωνάζοντας συνθήματα όπως “μαφία” και “παραίτηση”, έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα

Ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ κάλεσε σε ηρεμία: «Καλώ τους διαδηλωτές να απέχουν από κάθε ενέργεια που οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης και σε παραβιάσεις της δημόσιας τάξης», είπε. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, σοσιαλιστής Μιχαήλ Μίκοφ, ανακοίνωσε ότι η ολομέλεια που είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Τετάρτης ακυρώνεται καθώς όπως είπε «δεν είναι δυνατή η συνεδρίαση, διότι η ζωή των μελών της βουλής είναι σε κίνδυνο».

Σε ένα πρώτο σχόλιο το βράδυ της Τρίτης ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρκσι. «Ζητώ την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης είναι ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσει ο κόσμος στους δρόμους» είπε.