«Βουτιά» 70% στα κέρδη της ρωσικής Gazprom

«Βουτιά» 70% στα κέρδη της ρωσικής Gazprom

Ο ενεργειακός κολοσσός επλήγη από την κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος.

Η ρωσική Gazprom, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου διεθνώς, κατέγραψε πτώση 70% στα κέρδη της για το 2014. Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 189 δισεκατομμύρια ρούβλια, ποσό που αντιστοιχεί σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός επλήγη σημαντικά από την κρίση στα ανατολικά της Ουκρανίας και τη διένεξη της Ρωσίας με την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.Στο πλαίσιο της σύγκρουσης αυτής, η παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία τέθηκε στο επίκεντρο, με τη Μόσχα να έχει επανειλημμένως απειλήσει να διακόψει τον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας.

Παράλληλα, οι περισσότεροι Ρώσοι εξαγωγείς έχουν «χτυπηθεί» από την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας και τις χαμηλές τιμές της ενέργειας, την ώρα που το ρούβλι έχει χάσει το 40% της αξίας του τους τελευταίους έξι μήνες, εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος του εξωτερικού χρέους.

Η πτώση των κερδών της Gazprom αποτελεί μία πολύ άσχημη είδηση για τους επενδυτές της εταιρείας, καθώς ο μεγαλύτερος επενδυτής σε αυτή είναι η ίδια η ρωσική κυβέρνηση. Μάλιστα, έκθεση που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg δείχνει πως η Μόσχα βλέπει τα έσοδα της Gazprom σε δολάριο για το 2015 στην Ευρώπη να βυθίζονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δραστηριότητες της Gazprom αντιπροσώπευαν περίπου το 8 % του ΑΕΠ της Ρωσίας για το 2013, ενώ περίπου τα μισά έσοδα της ρωσικής κυβέρνηση προέρχονται από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου .