«Βουτιά» για το ρούβλι λόγω έντασης στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας

«Βουτιά» για το ρούβλι λόγω έντασης στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας

Σοβαρά έχει πληγεί το ρωσικό ρούβλι λόγω της αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και της προοπτικής επιβολής προοπτική νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Το νόμισμα της χώρας απώλεσε σχεδόν 5% της αξίας του τον περασμένο μήνα, φθάνοντας σε χαμηλό πενταμήνου, με ένα δολάριο να αντιστοιχεί σε 77 ρούβλια. Η πτώση αυτή ήταν από τις πλέον σημαντικές, με μόνη την τουρκική λίρα να ακολουθεί τον νομισματικό κατήφορο.

Οι αναλυτές περίμεναν το ρούβλι να ανακάμψει το 2021, αφού είχε «πέσει» κατά 16% το 2020 λόγω της πανδημίας και της σχετικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, ακόμα και όταν η οικονομία στη Ρωσία άρχισε να ανακάμπτει, με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών να αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις του για το ΑΕΠ στο +3,8% την περασμένη εβδομάδα, με τους επενδυτές να σπεύδουν να τοποθετηθούν σε ρωσικές μετοχές, το ρούβλι αποκάλυπτε την ευάλωτη μακροοικονομική και γεωπολιτική κατάσταση της χώρας.

«Η γεωπολιτική κινεί την αγορά συναλλάγματος αυτήν τη στιγμή. Εύλογα, λοιπόν, υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενες αυστηρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αλλά και για την ένταση στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας», δήλωσε η Sofya Donets οικονομολόγος της ΚΑΚ στο Renaissance Capital.

Ο Timothy Ash, επικεφαλής της BlueBay Asset Management, επανέλαβε δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν το ρούβλι». Η ανησυχία έπληξε επίσης την αγορά κρατικών ομολόγων της Ρωσίας, έναν πιθανό στόχο για τις αμερικανικές κυρώσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν ως απάντηση στο χάκινγκ της SolarWinds και τη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του Alexei Navalny, βασικού αντιπάλου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.