Βρετανία: Ανησυχία για Brexit χωρίς συμφωνία – Έκτακτα προληπτικά μέτρα από την κυβέρνηση

Βρετανία: Ανησυχία για Brexit χωρίς συμφωνία – Έκτακτα προληπτικά μέτρα από την κυβέρνηση
epa07431267 A grab from a handout video made available by the UK Parliamentary Recording Unit shows British Prime Minister Theresa May speaks during a debate at the House of Commons parliament in London, Britain, 12 March 2019. British parliament will vote on British Prime Minister May's amended Brexit deal later in the day. Theresa May wants parliament to back her 'improved' withdrawal agreement she has negotiated with the EU over the so-called 'backstop'. The United Kingdom is officially due to leave the European Union on 29 March 2019, two years after triggering Article 50 in consequence to a referendum. EPA/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Σήμερα η ψηφοφορία για «No deal Brexit» μετά τη βαριά ήττα της Μέι στο Κοινοβούλιο - Πιο πιθανό σενάριο η καθυστέρηση της εξόδου. 

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα άρει τους δασμούς εισαγωγής σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και θα αποφύγει το λεγόμενο σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας στην περίπτωση ενός Brexit άνευ συμφωνίας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά, τα οποία είπε ότι θα είναι προσωρινά, ενόψει της ψηφοφορίας σήμερα το βράδυ στη Βουλή για το εάν η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, μια προοπτική που έχει ανησυχήσει πολλούς εργοδότες καθώς πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς η ημερομηνία της 29ης Μαρτίου, οπότε και θεωρητικά θα γίνει το Brexit.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέστη μια δεύτερη, βαριά ήττα στο κοινοβούλιο αργά χθες για την συμφωνία αποχώρησης στην οποία κατέληξε με την ΕΕ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα απότομο, οικονομικά επιζήμιο Brexit χωρίς μεταβατική συμφωνία. Ωστόσο, οι βουλευτές αναμένεται να καταψηφίσουν ένα Brexit άνευ συμφωνίας και στη συνέχεια, αύριο, να ψηφίσουν υπέρ του να αιτηθούν μια καθυστέρηση στο Brexit.

Βάσει του σχεδίου για τους δασμούς στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με ισχύ έως και 12 μήνες, το 87% των συνολικών εισαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει αξίας δεν θα υπόκεινται σε δασμούς, συγκριτικά με το 80% σήμερα.

Το νέο σύστημα θα σημαίνει ότι το 82% των εισαγωγών από την ΕΕ θα είναι αδασμολόγητες, από το 100% σήμερα, ενώ το 92% των εισαγωγών από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου δεν θα υπόκειται σε δασμούς στα σύνορα, συγκριτικά με το 56% σήμερα. Παράλληλα θα συνεχίσουν να ισχύουν κάποια μέτρα προστασίας για τους Βρετανούς παραγωγούς, όπως για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τους εκτροφείς βοοειδών, προβάτων, χοίρων, πουλερικών και τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η μείωση των δασμών εισαγωγής για τα εισαγόμενα προϊόντα θα αμβλύνει το πλήγμα για τους Βρετανούς καταναλωτές από την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο μάλλον θα προκαλέσει σημαντική πτώση της στερλίνας και θα καταστήσει ακριβότερες τις εισαγωγές. Παράλληλα, ωστόσο, φέρνει πολλές εταιρίες μεταποίησης αντιμέτωπες με φθηνότερο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και, εάν διατηρηθεί το σύστημα αυτό, οι χαμηλοί ή οι μηδενικοί δασμοί θα στερήσουν από τη Βρετανία πιθανά επιχειρήματα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από άλλες χώρες σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες.

Στα ιρλανδικά σύνορα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι δεν θα προχωρήσει σε νέους ελέγχους για τα προϊόντα που μεταφέρονται από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην περίπτωση ενός Brexit άνευ συμφωνίας, τονίζοντας ότι το σχέδιο είναι προσωρινό και μονομερές.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα αναγνωρίζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες της Βόρειας Ιρλανδίας», ανέφερε σε ανακοίνωση η Κάρεν Μπράντλεϊ, η Βρετανίδα υπουργός αρμόδια για την Βόρεια Ιρλανδία. “Αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν να είναι μόνο προσωρινές και βραχυπρόθεσμες».

Η Βρετανία θα επιδιώξει επειγόντως συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ιρλανδική κυβέρνηση για να συμφωνήσει μακροπρόθεσμα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί ένα σκληρό σύνορο. Τα προϊόντα που θα περνούν τα σύνορα από την Ιρλανδία στη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπόκεινται σε νέο καθεστώς δασμών εισαγωγής.

Πέφτουν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2019

Η Βρετανία αναθεώρησε πτωτικά την επίσημη πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία έκθεσή του για τον προϋπολογισμό.

Οι αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τις προβλέψεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό αναμένουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,2% το 2019, λιγότερο σε σχέση με την πρόβλεψη για αύξηση κατά 1,6% που ανακοινώθηκε όταν ο Χάμοντ παρουσίασε την αντίστοιχη έκθεση του Οκτωβρίου.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να αναθεωρηθεί πτωτικά η πρόβλεψη για την ανάπτυξη καθώς η Βρετανία δεν κατάφερε να άρει την αβεβαιότητα για το Brexit και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2020 και το 2021 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,4% και 1,6% αντίστοιχα, συγκριτικά με ρυθμό 1,6% που ήταν η εκτίμηση του Οκτωβρίου και για τα δύο χρόνια.

Τα στοιχεία ετοιμάστηκαν για τον Χάμοντ από το Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR). Οι αξιωματούχοι προβλέπουν ότι η Βρετανία θα εξασφαλίσει μια συμφωνία για το Brexit, αποφεύγοντας το σοκ μιας άτακτης εξόδου.

Μέρκελ: Οι επιλογές στενεύουν κι άλλο

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι επιλογές για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν περιοριστεί κι άλλο ύστερα από την απόρριψη από τους Βρετανούς βουλευτές της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και η ΕΕ.

«Δεν έχουμε εγκαταλείψει τον στόχο μιας συντεταγμένης εξόδου (για τη Βρετανία) αλλά τα χθεσινά γεγονότα σημαίνουν ότι οι επιλογές έχουν στενέψει», δήλωσε, εκφράζοντας τη λύπη της για το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας.

Η Μέρκελ κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να μην επιλέξουν μια έξοδο από την ΕΕ άνευ συμφωνίας, εκτιμώντας ότι ένα «συντεταγμένο» Brexit είναι προς το συμφέρον όλων.

«Παραμένει, και θέλω να το πω σήμερα, ότι είναι προς το κοινό μας συμφέρον να πετύχουμε μια συντεταγμένη έξοδο», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την επίσκεψη του ομολόγου της από το Λάος.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι θα είναι σε θέση να πει πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μόνο μετά τις επόμενες ψηφοφορίες στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Μόνο μετά από αυτές μπορούμε εμείς, οι 27, να κοιτάξουμε εις βάθος το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε», δήλωσε όταν ρωτήθηκε για την άποψή της αναφορικά με μια πιθανή καθυστέρηση στο Brexit.

Αργότερα σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν για το εάν θέλουν να αποχωρήσουν από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία, ενώ αύριο αναμένεται να ψηφίσουν εάν θέλουν να ζητήσουν μια καθυστέρηση από την ΕΕ. Και τα 27 υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συναινέσουν σε μια τέτοια εξέλιξη. Η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι το βάρος για την εξεύρεση μιας λύσης πέφτει στη Βρετανία, λέγοντας ότι η ΕΕ των 27 από μόνη της δεν μπορεί να επιβάλει μια λύση από το αδιέξοδο.

Τρίτη ψηφοφορία βλέπει η Goldman Sachs

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει πιθανότητες 55% να καταφέρει να επικυρωθεί μια συμφωνία για το Brexit, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι είναι πιθανόν να υπάρξει μια τρίτη ψηφοφορία σε κάποια εκδοχή της συμφωνίας της Μέι εντός εβδομάδων μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 21-22 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την Goldman, υπάρχει πιθανότητα 15% για μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και πιθανότητα περίπου 35% να μην συμβεί καθόλου το Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ