Βρετανία: Μπροστά σε εκλογική συντριβή οι Τόρις του Σούνακ – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Βρετανία: Μπροστά σε εκλογική συντριβή οι Τόρις του Σούνακ – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση
epa10263147 Former British Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak leaves the Conservative Central Office after it was announced by the Chair of the 1922 Committee that he will become the new leader of the Conservative Party in London, Britain, 24 October 2022. Sunak will succeed Liz Truss as prime minister, after rival candidate Mordaunt withdrew from the party leadership contest. EPA/TOLGA AKMEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προβλέπονται ριζικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο.

Το Κόμμα των Συντηρητικών στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να αντιμετωπίζει μια αναπόφευκτη εκλογική ήττα στις επερχόμενες εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν μέχρι το τέλος του έτους. Οι Εργατικοί, από την άλλη, προβλέπεται να κατακτήσουν πάνω από το 70% των εδρών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Survation για λογαριασμό του Best for Britain.

Σύμφωνα με αναφορές του Bloomberg, οι Συντηρητικοί ίσως κερδίσουν μόνο 98 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ οι Εργατικοί ενδέχεται να αποσπάσουν ακόμα και 468 έδρες. Η έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε 15.000 άτομα για λογαριασμό των Sunday Times προβλέπει αυτό το σενάριο.

Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους Συντηρητικούς, με πιθανή απώλεια της έδρας τους από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Προβλέπεται ότι το κόμμα του δεν θα κερδίσει ούτε μία έδρα στη Σκωτία ή την Ουαλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια τέτοια ήττα θα αποτελούσε την πιο σημαντική ήττα των Συντηρητικών στην ιστορία τους, χειρότερη από εκείνη του 1997, όταν οι Εργατικοί κατέκτησαν 418 έδρες υπό την ηγεσία του Τόνι Μπλερ, ενώ οι Συντηρητικοί υπό τον Τζον Μέιτζορ περιορίστηκαν σε 165 έδρες.

Ο Σούνακ, αντιμέτωπος με εκλογές μέσα στους επόμενους 10 μήνες, αντιμετωπίζει μια δύσκολη πρόκληση. Οι Συντηρητικοί βρίσκονται πίσω στις δημοσκοπήσεις, ενώ η εμφάνιση του δεξιού Μεταρρυθμιστικού Κόμματος έχει διχάσει τη βάση τους.

Η διεξαγωγή της έρευνας έγινε από τις 8 Μαρτίου έως τις 22 Μαρτίου, με το περιθώριο σφάλματος να μην έχει δημοσιοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: