Βρετανία: «Χαράτσι» κορωνοϊού 210 λίρες για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Βρετανία: «Χαράτσι» κορωνοϊού 210 λίρες για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό
A passenger with suitcases walks at Duesseldorf Airport in Duesseldorf, western Germany, on December 21, 2020, amid the ongoing novel coronavirus / COVID-19 pandemic. - Countries around the world have begun banning flights and travellers from the UK after a new strain of coronavirus was detected there. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP) Photo: AFP
Σε πρόσθετα τεστ υποχρεούνται να προβούν όσοι αποφασίσουν να εκδράμουν εκτός συνόρων.

Εκεί που μιλούσαν για ανοσία της αγέλης και ήταν εντελώς χαλαροί ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, τώρα οι Βρετανοί αλλάζουν ρητορική και γίνονται περισσότερο αυστηροί στα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζουν. Καθώς πρόκειται για έναν πληθυσμό που του αρέσει να ταξιδεύει συχνά για λόγους αναψυχής, η κυβέρνηση θέτει νέα μέτρα, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού με την επιστροφή των ταξιδιωτών στο εσωτερικό της χώρας και να αποφευχθούν τα ευτράπελα του περασμένου καλοκαιριού.

Ειδικότερα, από σήμερα για όποιον Βρετανό αποφασίσει να ταξιδέψει εκτός των εθνικών του συνόρων, υπάρχει ένα έξτρα κόστος το οποίο καλείται να επωμισθεί και αφορά στην υποβολή του σε συγκεκριμένο τεστ κατά του covid-19. Για κάθε άφιξη στο Ην. Βασίλειο οι ταξιδιώτες χρειάζεται να κάνουν εκ των προτέρων κράτηση πακέτου τεστ που κοστίζει 210 λίρες ανά άτομο, και καλύπτει δύο τεστ, μέσα από διαδικτυακό πόρταλ κρατήσεων. Τα τεστ θα πρέπει να γίνουν τη δεύτερη και την όγδοη ημέρα της υποχρεωτικής απομόνωσής τους.

Μιλάμε ουσιαστικά για μια πρόσθετη κατά κεφαλήν επιβάρυνση εκτός του τεστ που οι ταξιδιώτες θα πρέπει να κάνουν πριν την άφιξή τους. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι αυτή η τακτική θα αποβεί μοιραία, ειδικά για ζευγάρια που έχουν και παιδιά. Για μια οικογένεια με δύο τέκνα, εκτός από το ποσό που θα δαπανήσει για αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε ξενοδοχείο και ενδεχομένως και για ενοικίαση αυτοκινήτου, ο λογαριασμός ανεβαίνει αυτομάτως κατά 840 λίρες, όπερ 1.000 ευρώ τα οποία υπολόγιζε να ξοδέψει για σίτιση, δραστηριότητες και επισκέψεις σε μουσειακούς χώρους. Ταξιδιωτικοί πράκτορες φοβούνται ότι η εκτόξευση του προϋπολογισμού θα είναι αποτρεπτική για την υλοποίηση ενός ταξιδιού.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Matt Hancock τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε επαφές με άλλες κυβερνήσεις για να καθοριστεί πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα σύστημα διεθνούς πιστοποίησης εμβολιασμών κατά του COVID-19, ώστε να επιτρέπονται τα διεθνή ταξίδια. Όπως είπε, συμμερίζεται έντονα εκείνη τη μερίδα ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να έχουμε σύντομα ασφαλή ταξίδια παγκοσμίως.

Ο διάλογος που έχει ανοίξει για την τουριστική στρατηγική δεν σταματά εδώ. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει από την πλευρά της η διοίκηση του αεροδρομίου Heathrow. Αφορμή στάθηκε η σημερινή αναμονή πέντε ωρών για ελέγχους στο αεροδρόμιο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ουράς 8.000 επιβατών που περίμεναν καρτερικά.

Υπενθυμίζεται δε ότι από τις 15/2 οι αφίξεις στη Βρετανία από τις χώρες στην κόκκινη λίστα απαιτείται να περνούν 10 ημέρες καραντίνας έναντι 1.750 λιρών το άτομο. Όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι για 10 ημέρες.