Βρετανία: Δεν θα πληρώσουμε τα 100 δισ. ευρώ για το Brexit

Βρετανία: Δεν θα πληρώσουμε τα 100 δισ. ευρώ για το Brexit

«Το Λονδίνο θα πληρώσει ό,τι οφείλει νομίμως και όχι ό,τι θέλει η ΕΕ», προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να πληρώσει λογαριασμό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιμένει ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Το Λονδίνο θα πληρώσει ό,τι οφείλει νομίμως και «όχι ό,τι θέλει η ΕΕ», προειδοποίησε.

Ο Βρετανός υπουργός απαντούσε στο ITV σε δημοσίευμα των Financial Times, πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας λίγες ώρες πριν την παρουσίαση από τον επικεφαλής ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ των κύριων αξόνων της διαπραγμάτευσης από την πλευρά των Βρυξελλών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν να ζητήσει προκαταβολική καταβολή το 2019 μέχρι και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ εν όψει της βρετανικής εξόδου, ανεβάζοντας κατακόρυφα το ποσόν των 60 δισ. που κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα, τη στιγμή που το Λονδίνο θεωρεί ότι δεν χρωστάει τίποτε.

Ο Ντέιβις απέρριψε επίσης δημοσίευμα των Times σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αφήσει την Τερέζα Μέι να διαπραγματευθεί απευθείας μόνο με τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, παρά με τους ηγέτες της ΕΕ.

«Ξεκινούμε αυτήν την διαπραγμάτευση όχι ως ικέτες, αλλά ως διαπραγματευτές. Στη διαπραγμάτευση υπάρχουν δύο πλευρές και η άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης δεν θα καθορίσει ποιος κάνει τι», είπε.
Αναφερόμενος με δηλώσεις του στο BBC στο θέμα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός του Brexit δήλωσε ότι πρόθεση του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις είναι να έχουν αντίστοιχα δικαιώματα με αυτά που έχουν και σήμερα.

Το σχόλιό του διαφέρει από την θέση που πήρε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο δείπνο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Μέι είχε δηλώσει ότι η μεταχείριση των ευρωπαίων πολιτών δεν θα είναι διαφορετική από την μεταχείριση των πολιτών τρίτων χωρών, για να λάβει από τον Γιούνκερ την απάντηση ότι αυτό θα είναι «μεγάλο» πρόβλημα.

Μισέλ Μπαρνιέ: Δεν πρόκεται για τιμωρία αλλά για τις υποχρεώσεις της Μεγάλης Βρετανίας

Οι λογαριασμοί ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση με την ευκαιρία του Brexit πρέπει να εξοφληθούν και δεν πρόκειται για «τιμωρία», δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις του βάσει μίας ενιαίας οικονομικής διευθέτησης. Δεν πρόκειται για τιμωρία ούτε για ποινή εξόδου», εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ με την ευκαιρία της παρουσίασης των κανόνων της διαπραγμάτευσης που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 27 μέλη της Ενωσης.

Στόχος του ευρωπαίου διαπραγματευτή και της ομάδας του είναι «η συμφωνία επί μίας αυστηρής μεθόδου υπολογισμού των οικονομικών αυτών υποχρεώσεων».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ορίσθηκε επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη μέλη για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων στο όνομα της Ενωσης, αρνήθηκε να χαρακτηρίσει «λογαριασμό» το ποσόν που θα ζητηθεί από το Λονδίνο, όπως αρνήθηκε και να κάνει πρόβλεψη για το ύψος του ποσού αυτού.

«Οφείλουμε να προχωρήσουμε στην εξόφληση των παρελθουσών υποχρεώσεων, προβλέπεται σαφώς, αλλά καθώς πρέπει να είμαστε ακριβείς επί της μεθόδου , δεν μπορούμε να δώσουμε οριστικά νούμερα», είπε διευκρινίζοντας ότι στόχος είναι η εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν το 2013 για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020.

Αυτές οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι ανειλημμένες και τα προβλήματα δεν μπορούν να αποφευχθούν εάν τα προγράμματα θα έπρεπε να περικοπούν ή να διακοπούν, είπε.

Ομως, το ποσόν των βρετανικών οικονομικών υποχρεώσεων είναι πιθανόν να αυξηθεί διότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ μέχρι να αποσυρθεί επισήμως, στην προβλεπόμενη ημερομηνία της 29ης Μαρτίου 2019, εξήγησε ο Μπαρνιέ.

«Ως προς αυτό το θέμα , όπως και ως προς άλλα, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» με το Λονδίνο, παραδέχθηκε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του δείπνου που είχε πριν από μία εβδομάδα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Το Brexit δεν θα είναι εύκολο, τόνισε, στέλνοντας το μπαλάκι στο βρετανικό γήπεδο, που πρέπει να συνταχθεί σε θέση μάχης μετά τις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

«Ορισμένοι δημιουργούν ψευδαισθήσεις ότι το Brexit δεν θα έχει υλικό τίμημα στις ζωές μας και ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν γρήγορα», προειδοποίησε.