Βρετανοί καταναλωτές μηνύουν την Google για 7,3 δισ. λίρες

Βρετανοί καταναλωτές μηνύουν την Google για 7,3 δισ. λίρες
France, Paris, 2023-08-29. GOOGLE logo on a smartphone. Photography by Laure Boyer / Hans Lucas. France, Paris, 2023-08-29. Logo GOOGLE sur un smartphone. Photographie par Laure Boyer / Hans Lucas. (Photo by Laure Boyer / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η εταιρεία κατηγορείται ότι απέκλεισε τον ανταγωνισμό στις αναζητήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Google βρίσκεται αντιμέτωπος με αγωγή ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων λιρών, την οποία κατέθεσαν καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ενάγοντες κατηγορούν την εταιρεία ότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό στην αγορά των μηχανών αναζήτησης και προκαλεί αύξηση των τιμών σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Συγκεκριμένα η Google κατηγορείται ότι απέκλεισε τον ανταγωνισμό στις αναζητήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων και ότι χρησιμοποίησε την κυριαρχία της στην αγορά, προκειμένου να αυξήσει τις τιμές που πληρώνουν οι διαφημιζόμενοι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι τιμές για τους καταναλωτές, σύμφωνα με τον Guardian.

Η μαζική αυτή αγωγή -η οποία κατατέθηκε εκ μέρους 65 εκατομμυρίων χρηστών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας άνω των 16 ετών- χρηματοδοτείται από την Hereford Litigation, έναν παγκόσμιο χρηματοδότη εμπορικών αγωγών.

«Αυτή η αγωγή αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ισορροπίας – όχι μόνο αποζημιώνοντας τους καταναλωτές, αλλά και λογοδοτώντας για τις ενέργειές της», υπογράμμισε η Νίκκι Στόπφορντ, συνιδρύτρια της Consumer Voice, μιας εκστρατείας για τα δικαιώματα των καταναλωτών και εκπρόσωπος των εναγόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, η Google κατηγορείται ότι γεμίζει τις σελίδες αναζήτησης με πληρωμένες διαφημίσεις – πιέζοντας τις εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα χρήματα αντί να εξαρτώνται από τους καταναλωτές που βρίσκουν μόνοι τους τις ιστοσελίδες τους. Η αγωγή υποστηρίζει ότι μια πιο ανταγωνιστική μηχανή αναζήτησης θα επέλεγε τις διαφημίσεις περισσότερο με βάση τη συνάφεια με τον χρήστη παρά με βάση την τιμή που καταβάλλει ο διαφημιζόμενος.

Νωρίτερα φέτος, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και οκτώ πολιτείες κατέθεσαν αγωγές κατά της Google με αφορμή ισχυρισμούς ότι η εταιρεία καταχράστηκε την κυριαρχία της στον τομέα της ψηφιακής διαφήμισης.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με την CMA, το 2019, η Google πλήρωσε στην Apple περίπου 1,2 δισ. λίρες για να για να παραμείνει ως η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Safari, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η υπόθεση αυτή είναι κερδοσκοπική και καιροσκοπική – θα επιχειρηματολογήσουμε σθεναρά εναντίον της. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την Google επειδή είναι χρήσιμη. Βγάζουμε χρήματα μόνο αν οι διαφημίσεις είναι χρήσιμες και σχετικές, όπως υποδεικνύεται από τα κλικ – σε μια τιμή που καθορίζεται από μια δημοπρασία σε πραγματικό χρόνο. Η διαφήμιση παίζει καθοριστικό ρόλο στο να βοηθά τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν νέες επιχειρήσεις, νέους σκοπούς και νέα προϊόντα», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαφημίσεις της Google απέφεραν έσοδα άνω των 224 δισ. δολαρίων το 2022, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 80% των εσόδων της μητρικής εταιρείας Alphabet (283 δισ. δολάρια το 2022).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: