Η Microsoft, η Google και η OpenAI μόλις έγιναν μέλη του πρώτου λόμπι τεχνητής νοημοσύνης

Η Microsoft, η Google και η OpenAI μόλις έγιναν μέλη του πρώτου λόμπι τεχνητής νοημοσύνης
artificial intelligence Photo: pixabay.com
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί ιδρύουν το Frontier Model Forum σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν νέους κανονισμούς και πολιτικές για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Microsoft, η Alphabet, η OpenAI και η Anthropic – τέσσερις από τους σημαντικότερους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο – ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα ιδρύσουν μια οργάνωση του κλάδου, το Frontier Model Forum, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν νέους κανονισμούς και πολιτικές για την αναδυόμενη τεχνολογία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης συμφωνούν σε κάποια μορφή αυτορρύθμισης. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, κάλεσε τις κυβερνήσεις σε «ρυθμιστικές παρεμβάσεις» όταν κατέθεσε στο Κογκρέσο τον Μάιο, ενώ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μια εθελοντική συμφωνία σχετικά με τις προστατευτικές δικλείδες της τεχνητής νοημοσύνης με τις τέσσερις παραπάνω εταιρείες, καθώς και τις Meta, Amazon και την startup Inflection.

Ως προγραμματιστές της τεχνολογίας, οι εταιρείες αυτές είναι σε καλή θέση για να δανείσουν την τεχνική τους εμπειρογνωμοσύνη σε έναν ακόμη ελάχιστα κατανοητό τομέα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά όταν αντίπαλες εταιρείες δημιουργούν μια εμπορική ένωση, αναπόφευκτα εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο να ασκήσουν αθέμιτη επιρροή στη διαμόρφωση οποιασδήποτε μελλοντικής πολιτικής. Κάθε φορά που ένας οργανισμός επιχειρεί να επηρεάσει τη χάραξη πολιτικής αυτό μπορεί να θεωρηθεί lobbying, λέει ο Mark Fagan, λέκτορας στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Kennedy του Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου Lobbying: Business, Law and Public Policy, Why and How 12.000 People Spend $3+ Billion Impacting Our Government.

«Ξεκινώ από την παραδοχή ότι όλοι όσοι μπαίνουν στο γραφείο ενός υπεύθυνου χάραξης πολιτικής δεν είναι αλτρουιστές», λέει ο Fagan. «Βρίσκονται εκεί επειδή προωθούν μια θέση για τους υποστηρικτές τους. Στην περίπτωση μιας εταιρείας, αποκαλούμε αυτούς τους υποστηρικτές μετόχους».

Επειδή η υποκείμενη τεχνολογία στην τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο νέα που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να βασίζονται στην τεχνογνωσία του τεχνολογικού κλάδου κατά τη διαμόρφωση ενδεχόμενων νόμων, ο Fagan δήλωσε στο Fortune ότι πιστεύει πως οι νομοθέτες θα δουν το Frontier Model Forum «με προσοχή, αλλά και θα το εκμεταλλευτούν».

«Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να κοιτάς απ’ έξω και του να είσαι μέσα και να γνωρίζεις ακριβώς πώς δημιουργήθηκε αυτός ο αλγόριθμος, ποια ήταν τα δεδομένα εκπαίδευσης και τι προέκυψε από αυτά», λέει ο Fagan. «Υπάρχει μια ασυμμετρία πληροφοριών που θα υπάρχει πάντα. Οι ρυθμιστικές αρχές θα είναι πάντα πίσω».

Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές δεν είναι εντελώς ανίσχυρες. Μπορεί να φαίνεται κοινότοπο να το λέμε, αλλά αυτές φτιάχνουν τους νόμους και επομένως διαθέτουν μια δύναμη λήψης αποφάσεων που οι Google και Microsoft αυτού του κόσμου δεν θα μπορούσαν ποτέ να έχουν, σύμφωνα με τον Fagan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχετε αυτή την ενδιαφέρουσα ένταση, όπου κάθε ένα από τα μέρη έχει ένα διαφορετικό περιουσιακό στοιχείο που χρησιμοποιεί για να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα», λέει ο Fagan. «Το περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας είναι η λεπτομερής γνώση και οι πληροφορίες και τα χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για έρευνα. Το περιουσιακό στοιχείο της ρυθμιστικής αρχής, στο τέλος της ημέρας, είναι ότι έθεσε σε ισχύ έναν κανόνα».

Αυτό δημιουργεί τελικά μια πολύ πιο συμβιωτική σχέση από ό,τι θα ήθελαν να παραδεχτούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ή οι εταιρείες όταν πρόκειται για τη ρύθμιση ολοκαίνουργιων τεχνολογιών. Ο Fagan πιστεύει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής οφείλουν να διασφαλίσουν ότι αυτή η συμβολή δεν θα οδηγήσει σε χαλαρές πολιτικές που ουσιαστικά συνυπογράφονται από τους παράγοντες της βιομηχανίας που θα κερδίσουν από αυτές.

«Πού είναι το βάρος για να διασφαλιστεί ότι δεν ασκείται αθέμιτη επιρροή;» λέει ο Fagan. «Δεν πιστεύω ότι αυτό βαρύνει τον οργανισμό, είτε πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό είτε για εταιρεία – είναι το βάρος του υπεύθυνου χάραξης πολιτικής».

Το Frontier Model Forum δηλώνει ότι θα δημιουργήσει μια συμβουλευτική επιτροπή τους επόμενους μήνες. Τα ιδρυτικά μέλη θα καταρτίσουν επίσης ένα καταστατικό και ένα πλαίσιο διακυβέρνησης και θα εξετάσουν το ενδεχόμενο πρόσθετων μελών.

Όταν τους ζητήθηκε σχόλιο, η OpenAI, η Google και η Microsoft παρέπεμψαν το Fortune στην ανακοίνωση του δελτίου τύπου. Η Anthropic δεν απάντησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com